Nemzetközi foci

Kizárták a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából

A büntetés két évre szól, és a nyáron veszi kezdetét. A klub még fellebbezhet.

Az UEFA két szezonra kizárta a Bajnokok Ligája küzdelmeiből az angol Manchester Cityt – írta meg a The Guardian. A lap cikke kifejti, a büntetés a következő szezontól kezdődik, emellett pedig 30 millió eurót is fizetnie kell a klubnak.

A City bűne az volt, hogy megtévesztette az európai szövetséget a szponzori pénzekkel kapcsolatban, és így megsértették a pénzügyi fair play szabályait. 

A cikk szerint az eltiltás mértéke mutatja, mennyire szigorúan lépett fel a klub ellen az UEFA.

A megtévesztés úgy nézett ki, hogy a City hamis adatokkal megemelte a szponzori bevételei összegét, hogy így feleljenek meg a pénzügyi fair playnek. Az esetet a német Der Spiegel magazin írta meg még 2018 novemberében, egyben közzé is tették a kiszivárgott e-maileket és dokumentumokat.

Ezek azt mutatják, hogy a tulajdonos Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk az arab Etihad légitársaságtól kapott szponzoráció összegével trükközött. Azt gyanítják, hogy a vizsgált 67,5 millió fontos összegből csak 8 milliót adott az Etihad, a többit a sejk magánvállalkozásai tették hozzá, ami szabálytalan.

Guardiola: kirúghatnak, ha nem jutunk tovább a BL-ben
A Manchester City trénere szerint a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-párharc sorsdöntő lehet.

A pénzügyi fair play korlátozza azt az összeget, amelyet a klubtulajdonosok veszteségek fedezésére fordíthatnak, ezt nem vette figyelembe az arab tulajdonos.

A City természetesen tagadja a vádakat, és azt érzik, ellenséges eljárásnak vetették alá őket, amely figyelmen kívül hagyta a megcáfolhatatlan bizonyítékok átfogó sorozatát. A klub fellebbezhet a mostani ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Az angol élvonalban jelenleg második, azaz BL-indulást érő helyen áll a Manchester City, amely arról számolt be a honlapján, hogy a klub csalódott, de nem meglepett a döntés nyomán.

Kiemelt kép: OLI SCARFF / AFP

Olvasói sztorik