Nemzetközi foci sport

Kizárták a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából

A büntetés két évre szól, és a nyáron veszi kezdetét. A klub még fellebbezhet.

Az UEFA két szezonra kizárta a Bajnokok Ligája küzdelmeiből az angol Manchester Cityt – írta meg a The Guardian. A lap cikke kifejti, a büntetés a következő szezontól kezdődik, emellett pedig 30 millió eurót is fizetnie kell a klubnak.

A City bűne az volt, hogy megtévesztette az európai szövetséget a szponzori pénzekkel kapcsolatban, és így megsértették a pénzügyi fair play szabályait. 

A cikk szerint az eltiltás mértéke mutatja, mennyire szigorúan lépett fel a klub ellen az UEFA.

A megtévesztés úgy nézett ki, hogy a City hamis adatokkal megemelte a szponzori bevételei összegét, hogy így feleljenek meg a pénzügyi fair playnek. Az esetet a német Der Spiegel magazin írta meg még 2018 novemberében, egyben közzé is tették a kiszivárgott e-maileket és dokumentumokat.

Ezek azt mutatják, hogy a tulajdonos Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk az arab Etihad légitársaságtól kapott szponzoráció összegével trükközött. Azt gyanítják, hogy a vizsgált 67,5 millió fontos összegből csak 8 milliót adott az Etihad, a többit a sejk magánvállalkozásai tették hozzá, ami szabálytalan.

Guardiola: kirúghatnak, ha nem jutunk tovább a BL-ben
A Manchester City trénere szerint a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-párharc sorsdöntő lehet.

A pénzügyi fair play korlátozza azt az összeget, amelyet a klubtulajdonosok veszteségek fedezésére fordíthatnak, ezt nem vette figyelembe az arab tulajdonos.

A City természetesen tagadja a vádakat, és azt érzik, ellenséges eljárásnak vetették alá őket, amely figyelmen kívül hagyta a megcáfolhatatlan bizonyítékok átfogó sorozatát. A klub fellebbezhet a mostani ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Az angol élvonalban jelenleg második, azaz BL-indulást érő helyen áll a Manchester City, amely arról számolt be a honlapján, hogy a klub csalódott, de nem meglepett a döntés nyomán.

Kiemelt kép: OLI SCARFF / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!