A videóbíró kicsinálja a női foci legnagyobb ünnepét

A női labdarúgó-világbajnokságon is bemutatkozott a videobíró, ám egyelőre több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott. Rengeteg a hibás ítélet, gyakorlatilag minden játéknapra jut egy újabb balhé, ez pedig a lehető legrosszabbat eredményezi: a játékról esik a legkevesebb szó.
Kapcsolódó cikkek

Őszintén mondom, nem értem, mi történik ezen a tornán

mondta a női világbajnokság kapcsán Casey Stoney, a Manchester United női csapatának vezetőedzője. Ha valakit a BBC-be hívnak szakértőnek, és ez a mondat hangzik el a stúdióban, már sejthető, hogy nagy a baj.

A női labdarúgás fejlődni szeretne, mi több, az idei vébét úgy harangozták be mint sorsfordító tornát, amely megadja a kellő lökést az egyenjogúság felé. Ehhez képest elviszi a fókuszt a játékról az, hogy bár a videóbíró a jövő, a profi a játékvezetők zöme még nem tudja megfelelően használni.

Belehal a futball a videobíróba, de nincs más útja, mint a videobíró bevezetése
A technológia használata elkerülhetetlen, miközben tudható, hogy megoldást és megnyugvást a reform sem hozhat.

A VAR káoszt teremtett rend helyett

A férfiak 2018-as világbajnokságán történelmi módon először használtak videobírót és a női tornán is az első alkalommal szerepel a rendszer. Az utóbbi években sokat kritizált VAR sokat alakult, finomították, de még mindig nem sikerült megtalálni az ideális helyét a játékban.

A nemzetközi szövetség (FIFA) álláspontja rendkívül egyszerű:

a videobíró arra van, hogy a szabályokat mindig, minden körülmények között betartsa.

Az egyik szabály pedig az, hogy tizenegyesnél a kapusnak legalább az egyik lábával érintenie kell a gólvonalat a rúgás pillanatában. Egyszerű és könnyen ellenőrizhető regula, mégis a legtöbb dráma forrásának bizonyult a női vébén, amikor emiatt jelzett a videobíró.

Az első kényes helyzet a Franciaország-Nigéria csoportmérkőzésen adódott: Chiamaka Nnadozie ugyan valóban elhagyta a gólvonalat, ám nem volt köze hozzá, hogy Wendie Renard a kapu mellé gurított. A videobíró azonban jelzett, és sokak szerint igazságtalanul újrarúghatta a büntetőt a francia futballista. Ez lett a találkozó egyetlen gólja.

Mit mondjon akkor a skótok kapusa, Lee Alexander, aki kivédett egy tizenegyest Argentína ellen, majd ugyanebből az okból kifolyólag megismételhette az ellenfele a lövést? A csoportmérkőzések utolsó fordulójában a dél-amerikaiak 3-0-s hátrányból jöttek vissza és ezzel a góllal egyenlítettek, a döntetlen után mindkét csapat kiesett a vébéről.

Ezek után el lehet képzelni, milyen lehetett végignézni a Norvégia-Ausztrália (1-1) nyolcaddöntő tizenegyespárbaját, amelyből a skandinávok jutottak tovább, és amelynél minden egyes rúgás után meg kellett várni, hogy a VAR-szobában jóváhagyják-e.

A történteken mindenhol vitáznak, még úgy is, hogy itt az esetek többségében jó ítélet született. Bizonyos országokban azonban így is léptek az ügyben: az angol szövetség (FA) például kijelentette, bár a Premier League következő szezonjában lesz videobíró, a büntetőket nem vizsgálja majd.

Kevés az igazán jó bíró a vébén

Ezen a ponton szögezzük le azonnal, hogy a sokat kritizált bírók nem azért rosszak, mert nők – mint ahogyan azt néhányan szeretik beállítani.

Pozitív példa tehát van. Azt is érdemes megjegyezni, hogy komoly szakmai anyag írja elő, milyen esetekben kell a monitorhoz lépnie egy bírónak – erről beszélt lapunknak Kassai Viktor is, aki a világon elsőként tette ezt meg.

Kassai Viktor: A jó meccs elsikkad, a hibát előtérbe helyezik
A legismertebb, egyben a legtöbbet kritizált játékvezető Magyarországon. Vezetett már BL-döntőt és Eb-elődöntőt is, vasárnap mégis egy amatőr torna fináléján fújta a sípot. Az elmúlt szezonról, a videobíróról és arról is beszélt, miben hasonlít egy játékvezető a buszsofőrhöz.

A probléma tehát nem abból adódik, hogy használják a játékvezetők a VAR-t, hanem abból, hogy túl gyakran teszik meg. 

Egyszerű, szemmel látható eseteket is ellenőriznek, a játék emiatt sokszor megáll. Az egyenes kieséses szakasz eddigi hat találkozóján minden alkalommal sor került a videobíró használatára. Még a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina is elismerte, születtek hibás döntések a tornán a videobíró dacára. Pedig a vébé videobírós szobájában ülő 15 szakember közül tíz ott volt a férfiak 2018-as világbajnokságán is, amit sikerként könyvelt el a szövetség.

A játékvezetők nagy része a videobíróval takarózik. A stadion túloldaláról is láttuk, hogy Evelyn Nwabuoku felrúgja Lina Magullt – durva szabálytalanság és egyértelmű büntető volt. Ehhez nem kell VAR és nem ezért vezették be a rendszert. Ez így nem az a játék, amit megszerettünk

– mondta az angolok korábbi hátvédje, Laura Bassett a BBC-nek a Németország-Nigéria (3-0) nyolcaddöntő első gólja előtti tizenegyest megelőző szituációról.

A Németország-Nigéria nyolcaddöntőben jól jött a VAR, Josimi Jamasita játékvezetőnek segítség kellett a büntető megítéléséhez. Fotó: Elsa/Getty Images

Collina a FIFA honlapján arról beszélt, hogy hosszasan készültek a tornára és a videobíró használatára, a jelek szerint azonban elvesztek a részletekben. A VAR túl sokat szerepel és döntően befolyásolja a mérkőzéseket, de nem minden esetben a megfelelő módon. A komoly bírói hibák kiküszöbölésére kitalált rendszer minden apróságot kivizsgál, ezzel pedig pont azt teszi, amitől kritikusai tartottak:

megöli a játékot.

Az egyébként is elismerésért küzdő női futballnak is árt ezzel, és az egyetemes labdarúgásnak is. Amíg mindenki a videobíróval foglalkozik, olyan események fölött siklanak el a tekintetek, mint

A világon mégis mindenhol a videobíró a téma, az, hogy nem működik rendesen és elrontja a játékot. A FIFA-nak muszáj lesz lépnie az ügyben egy ilyen vébé után.

Kiemelt kép: Marc Atkins/Getty Images