Nemzetközi foci

A nőkért harcol a focivébék történetének leggólerősebb játékosa

A női világbajnokság legizgalmasabb csoportjában Brazília 1-0-ra győzött Olaszország ellen, ami azt eredményezte, hogy ebben a négyesben a 0 pontos Jamaicán kívül csak 6 pontos csapatok voltak. A csoportelsőséget végül az olaszok szerezték meg jobb gólkülönbségük révén, Ausztrália lett a második, a brazilok pedig harmadikként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe.

A dél-amerikaiak gólját a hatszor is a világ legjobb játékosának megválasztott Marta szerezte büntetőből, aki ezzel a világbajnokságok történetének legeredményesebbje lett.

És nem csak a női mezőnyben, hiszel a 17 góljával megelőzi Miroslav Klosét, Ronaldót, Gerd Müllert is. Ami igazán elismerésre méltó, Martának 19 meccs elég volt a 17 gólhoz, míg Klose 24 vb-találkozón hozta össze a tizenhatot.

A meccs után Marta azt nyilatkozta, a női világbajnokság nem csak a sportról szól.

A nőket képviseljük itt mindannyian, és meg akarjuk mutatni, hogy bármilyen szerepet képesek vagyunk betölteni. Az egyenlőségért harcolunk

– magyarázta a brazil klasszis, aki az első játékos lett, aki öt vébén is eredményes tudott lenni.

Egy kis adalék a mondandójához: a mostani világbajnokság összdíjazása 30 millió dollár, ami éppen a duplája a legutóbbi vébének. Összehasonlításképpen: a tavalyi férfi vb-n 400 millió dollárt osztottak ki a 32 csapat között.

Idén a női vb győztese 4 millió dollárt vihet haza, ez éppen a fele annak, amit tavaly a csoportkörben búcsúzó csapatok kerestek az oroszországi tornán.

Olvasói sztorik