A portugál focista, aki még Cristiano Ronaldót is háttérbe szorítja

Bernardo Silva majdnem mindent megnyert a szezonban a Manchester Cityvel, amit meg lehetett, közben Portugáliát is aranyéremig vezette a Nemzetek Ligájában. A 24 éves játékos szép csendben az Aranylabda-esélyesek közé is belépett.

Kicsit elhomályosította Portugália Nemzetek Ligája-győzelmét az, ami a meccs után történt a pályán: ekkor jelentették be, hogy Bernardo Silva lett a négyes döntő legjobb játékosa. Az elődöntőben Svájcot triplával elintéző Cristiano Ronaldo nem repesett a boldogságtól, és bár lehet csak túlmagyarázás, hogy nem örült a másik sikerének, mindenesetre furcsán fogadta a hírt a mindig a maximalizmusra törő csapatkapitány.

A jelenet azonnal világhírű lett, miközben arról viszonylag kevesebb szó esett, hogy Silva tényleg megérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Cristiano Ronaldo nem örült csapattársa különdíjának
Bernardo Silva lett a Nemzetek Ligája négyes döntőjének legjobbja.

Már a Svájc elleni meccsen is a mezőny egyik, ha nem a legjobb játékosa volt, persze érthető, ha a legmagasabb osztályzatokat a mesterhármast jegyző Ronaldo kapta. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a második, végül győzelmet érő gólját Silva készítette elő, mint ahogyan a döntőben is ő adta a gólpasszt Goncalo Guedes mindent eldöntő találatánál. Abban az asszisztban benne volt minden, amit a középpályás játékáról el lehet mondani: mérhetetlenül magas játékintelligencia és művészet. A mai mezőnyben kevesen tudták volna így felmérni látatlanban, hol helyezkedhetnek a csapattársak és mi a legjobb megoldás. De emellett is ő volt az aranyrangadó legmeghatározóbb játékosa, öt helyzetet alakított ki, ez toronymagasan a legjobb mutató volt.

Portugália győztes gólja a Nemzetek Ligája döntőjében:

A Nemzetek Ligája megnyerése csak a csúcsa volt a 24 éves portugál félelmetesen jó szezonjának, a pont a mondat végén.

Bernardo Silva ráadásul nem csak végigutazta ezeket a hónapokat, sok esetben ő volt az alfa és az ómega klubjában és a válogatottban is, nem véletlen, hogy a Citynél az idény legjobbjának választották, majd a Nemzetek Ligájában is kitüntették a teljesítményéért. Persze ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy Pep Guardiola már februárban azt mondta róla:

Most szinte képtelenség, hogy kihagyjam a csapatból. Jelenleg úgy nézünk ki, ha pályára lépünk, hogy van Bernardo Silva és tíz másik játékos.

Ennél alighanem nincs nagyobb elismerés, Guardiola nem az az edző, aki indokolatlanul túldicsérné a játékosait. Akiről így beszél, az bizony tényleg a világelitbe illő teljesítményt nyújt. Silva játékát mindemellett élmény nézni, ő nem erőből vagy gyorsaságával hagyja le az ellenfeleit, hanem kecsesen körbetáncolja őket a labdával.

Pedig amikor nevelőklubjától, a Benficától kölcsönvette 2014-ben a Monaco – egy szem portugál élvonalbeli meccsel a lábában –, akkor még azt gondolták, inkább védekező feladatokat fog ellátni, az első fél szezonja nem is sikerült olyan kiemelkedően. De valamit megláttak benne, így fél év után aktiválták a kivásárlási opciójukat, Bernardo Silva pedig előlépett játékszervezővé.

A Monaco egyre sikeresebb lett vele, a csúcs egyértelműen a 2017-es francia bajnoki cím és az akkori BL-elődöntő volt a Kylian Mbappé-féle csapattal. Ott a francia csatár vitte el – teljesen érthetően – a fókuszt, de a menetelésben ugyanakkora szerepe volt a portugálnak is. Ezt látta meg Guardiola is, aki több nagycsapat orra elől halászta el 50 millió euróért 2017 nyarán.

Bernardo Silva most Guardiola kedvenc játékosa Fotó: Oli SCARFF / AFP

Az első manchesteri szezonja próbatétel is volt. Sok meccsen játszott, többnyire a kispadról szállt be, ám még így is voltak olyan villanásai, mint a győztes gólja a Chelsea ellen a bajnoki hajrában.

Ekkor vívta ki a katalán edzője elismerését, aki egy későbbi interjúban azt mondta, lenyűgözte az az alázat és magatartás, amit Silva ezekben a hónapokban tanúsított.

Második idényében már, ahogy korábban Guardiolától idéztük, kihagyhatatlan volt a Manchester Cityből. A klubjában 51 meccsen szerzett 13 gólja és 14 gólpassza önmagában jó mutató, de ezek csak az alap statisztikák, nem mutatják meg igazán, mekkora hatással volt a játékra. Ha kellett, passzaival, máskor szereléseivel tűnt ki, vagy azzal, hogy végigcselezte a pályát, hogy helyzetbe hozza társait. Edzője előszeretettel cserélgette a posztjait, négy különböző szerepkörben is játszott – mindegyikben kiemelkedően.

Közben a válogatottban is egyre inkább rá terelődik a hangsúly, sokak szerint ő a portugál foci következő nagy sztárja Cristiano Ronaldo után. Pep Guardiolát egyszer meg is kérdezték erről, ez volt a válasza:

Már most a legnagyobb sztárjuk. Imádni való ember, szeretek vele dolgozni. Ő az egyik legtehetségesebb játékos, akit valaha láttam.

Bernardo Silva ezzel a teljesítménnyel egyébként szép lassan odaért az Aranylabda-várományosok élmezőnyébe. A Bleacher Report próbálkozik azzal, hogy rangsorolja a legnagyobb esélyeseket: jelen állás szerint csak Virgil van Dijk és Lionel Messi előzi meg. Nem túl valószínű, hogy a BL-győztes holland védőt, vagy a Copa América-elsőségre hajtó argentint lenyomja még idén, de elnézve Bernardo Silva meredeken felfelé ívelő karrierjét, biztosak lehetünk benne, hogy lesz még ennél is közelebb az Aranylabdához.

Nyitókép: Pedro Fiuza / NurPhoto