Nemzetközi foci

Sidibét Fehérvárra!

BL-selejtező előtt: a kupamérleg magyar szempontból eddig negatív a fehéroroszok ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A kedd este kezdődő és jövő szerdán záruló Videoton FC – BATE Boriszov Bajnokok Ligája-selejtező immár a hetedik párharc lesz a magyar-fehérorosz kupatörténelemben. A mérleg magyar szempontból eddig negatív…

Az első magyar-belorusz (akkor még szovjet) párharcra 1983 őszén, a BEK második fordulójában került sor, akkor a Rába ETO a Dinamo Minszk csapatával került szembe, és maradt alul igencsak simán. Az első, hazai meccsen 6-3-ra, a visszavágón 3-1-re veszítettek a győriek, így 9-4-es összesítéssel pottyantak ki.

Három évvel később sikerült visszavágni: 1986 őszén, az UEFA Kupa első fordulójában ismét megmérkőzött egymással a két csapat. A győriek az első, idegenbeli meccsen 4-2-re győztek, így a hazai visszavágón már az 1-0-s vereség is belefért (összesítésben 4-3 lett Gellei Imre legénysége javára).

A következő párharcra 12 esztendőt kellett várni: 1998 júniusában, az akkoriban az UEFA Kupa selejtezőjének is számító Intertotó Kupa első körében a Debrecen a Dnyepr Mogiljev gárdájával került szembe. Az idegenbeli találkozón 4-2-re, a hazai visszavágón pedig 6-0-ra győzött a Loki, amely így 10-2-es összesítéssel lépett tovább. Ez a párharc a Zoltánoké volt: idegenben Csehi triplázott, míg hazai pályán az odavágón is eredményes Kiss lőtt kettőt, Pető egyet. A kakukktojás a román Nicolae Ilea volt, ő otthon jutott három találatig.

2005 júliusában, az UEFA Kupa első selejtezőkörében a Ferencvárost az MTZ-RIPO Minszk csapatával sorsolták össze, és a hazai 0-2 után idegenben hiába győztek 2-1-re a zöld-fehérek, 3-2-es összesítéssel kiestek.

És aztán jött a BATE Boriszov… 2012 augusztusában, a BL harmadik selejtezőkörében a DVSC volt a fehéroroszok áldozata. Pedig jól indult a párharc a magyar csapat számára, az első, idegenbeli mérkőzésen Sidibe góljával sokáig vezetett a Debrecen, de a szenegáli légiós a 93. percben öngólt vétett, így a vége 1-1 lett. A nyíregyházi visszavágón aztán 2-0-ra nyertek a fehéroroszok (Nikolov Balázst kiállították a hazai csapatból) és 3-1-gyel ők mentek tovább.

Tavaly jött el a visszavágás lehetősége, ezúttal is a BL-selejtező harmadik körében. Az első, debreceni meccsen a magyarok Sidibe büntetőjével 1-0-ra győztek, majd a visszavágón is vezetést szereztek, természetesen Sidibe tizenegyesével. Aztán jött Bouadla buta kiállítása, a hazaiak pedig előbb fordítottak, majd a 94. percben lőtt góljukkal a továbbjutást is kiharcolták (3-1, összesítésben 3-2 a javukra).

Mi lehet tehát a Vidi receptje? Vigyázni a piros lapokkal, odafigyelni a ráadásban, és valahogy pályára küldeni Sidibét…

Az összesített mérleg magyar szempontból 12 mérkőzésen öt győzelem, egy döntetlen és hat vereség, 23-23-as gólkülönbséggel. A hat párharcból kétszer a magyar, négyszer a belorusz csapat jutott tovább. Ha a Dinamo Minszket szovjet, és nem fehérorosz csapatként vesszük számításba, az összesített mérleg a mi oldalunkra billen, bár a négy párharcból akkor is csak egy továbbjutás a miénk. Lehet javítani!

Olvasói sztorik