Nemzetközi foci bajnokok ligája

Megint a BATE Boriszov

Nagyon rossz emlékeket feledtethetne a Videoton a fehérorosz csapat elleni selejtezőn.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, hazai pályán egy hosszabbításban kiharcolt döntetlennel jutott a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörébe a Videoton a walesi The New Saints ellen. A sorsolás már korábbról ismert, a párharc győztese a BATE-Boriszov – Dundalk FC továbbjutójával csatázhat a rájátszásba kerülését – a BATE 2-1-gyel jutott tovább, így újfent a fehérorosz bajnokon kell továbblépnie a magyar csapatnak.

Újfent, ugyanis az elmúlt három évben kétszer is ez a csapat jutott ellenfélül a BL-ben a magyar elsőnek – mindkét alkalommal a Debrecen volt a magyar szereplő a párharcban, de továbbjutni egyszer sem sikerült.

Hosszabbításos drámák

Tavaly nyáron egy emlékezetes debreceni búcsúnak lehettünk szemtanúi. Mint ismert, a DVSC 1-0-s előnnyel utazott el Fehéroroszországba, ám drámai véget ért a párharc. Ibrahima Sidibe büntetőjével már a huszadik percben óriásit lépett a továbbjutás felé a Debrecen, de Selim Bouadla 38. percben begyűjtött buta második sárga lapjával nagyot fordult a találkozó. Az addig is fölényben játszó BATE gyorsan egyenlített, a második félidő közepén a vezetést is átvette, és bár 2-1-nél is a DVSC állt továbbjutásra, a 94. percben Szergej Krivec továbbfejelte csapatát.

https://www.youtube.com/watch?v=98-VCFZ7798

2012 nyarán is bőven volt okunk a bizakodásra, hogy továbbjut a magyar bajnok: szintén Sidibe góljával végzett 1-1-re Boriszovban a DVSC – a 93. percben is Sidibe volt eredményes, de a saját kapuját vette be, ezzel lett döntetlen. A ráadás utolsó perceiben kapott gól – a végelszámolásban – ekkor nem számított olyan sokat a visszavágón, ahol megint csak emberhátrányban fejezte be a meccset a magyar fél. A Nyíregyházán rendezett találkozón 2-0-ra nyert a Boriszov, s jutott tovább.

Főtáblára esélyes ellenfél

A BATE 1999 óta rendre résztvevője a nemzetközi kupáknak. 2008 óta a Bajnokok Ligájában négyszer szerepelt a csoportkörben, míg az Európa Ligában kétszer jutott el a csoportkörig, két alkalommal pedig még tavasszal is versenyben volt utóbbi sorozatban – 2010 őszén az EL-csoportjából jutott tovább, míg két évvel később a BL-ben végzett harmadikként, így az EL-ben folytathatta tavasszal.

Tavaly a Debrecen után a szlovák Slovan Bratislavát ejtette ki a csoportkör előtti utolsó selejtezőben, így a Portóval, az Athletic Bilbaóval és a Sakhtar Donyeckkel egy csoportban szerepelt a BL-főtáblán. Sok babér a legjobbak között már nem termett neki: otthon ugyan legyőzte a spanyol ellenfelet (2-1), viszont a Portótól (0-3) és a Sakhtartól (0-7) is kiütéses vereséget szenvedett saját közönsége előtt, és idegenben is rendesen „kitömték”: Portugáliában 6-0-ra, Ukrajnában 5-0-ra, Spanyolországban pedig 2-0-ra maradt alul, így csoportutolsóként zárt.

Olvasói sztorik