Hírek bajnokok ligája

Majdnem elcsúszott a walesi banánhéjon a Videoton

A magyar bajnokcsapat hosszabbítás után 1-1-re végzett a TNS ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőben.
Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó
Videoton FC – The New Saints (walesi) 1-1 (0-0, 0-1, 1-1 – hosszabbítás után)
Székesfehérvár, 3300 néző. Játékvezető: Dunauskas
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Juhász (Vinícius, 67.), Lang, Fejes – Luijckx (Simon Á. 87.) – Gyurcsó, Trebotic, Pátkai, Oliveira – Ivanovszki (Kovács I., 56.). Edző: Bernard Casoni
Gólszerzők: Gyurcsó (108.), illetve Williams (78.)
Továbbjutott: Videoton (2-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar bajnok Videoton FC a walesi 1-0-s győzelem után hazai pályán hosszabbítás után 1-1-et játszott a The New Saints ellen a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, ezáltal továbbjutott, és a következő párharcban a fehérorosz BATE Boriszovval találkozik.

Túlzás lenne állítani, hogy a Vidi jól hangolt a mérkőzésre, hiszen a bajnokság nyitófordulójában 1-0-ra kikapott a Budapest Honvéd vendégeként, ráadásul a most kezdő Langot kiállította a játékvezető. A walesiek viszont az odavágó óta nem léptek pályára, fáradtságra tehát semmiképp sem panaszkodhattak. Az idegenben aratott 1-0-s győzelem után nem lehetett kérdéses, hogy a Videoton számára csakis a továbbjutás (lehetőleg kettős győzelemmel) lehet a cél.

Hatalmas melegben kezdődött a meccs, nem is estek egymás torkának a csapatok. Némi tapogatózás után a Videoton előtt adódott az első lehetőség. A kilencedik percben Gyurcsó bal oldali beadását Fejes húzta kapura, Harrison azonban védett. Aztán sokáig semmi. A Vidi játszott fölényben, de vagy az utolsó passzok nem stimmeltek, vagy már az indítások is eleve pontatlanok voltak. A vendégcsapat legfeljebb az ellentámadásokban bízhatott, de a hazai kapuig szinte még véletlenül sem jutott el. A félidő közepétől egyre gyakrabban harsant fel a füttyszó a közönség részéről, ami nem is csoda: bűnrossz meccset játszottak a csapatok. A 38. percig kellett várni a következő lehetőségre, Szolnoki előreívelt labdáját előbb Ivanovszki vette át és lőtte kapura, a kapusról kipattanó labdát azonban Gyurcsó az ötös jobb sarkáról csúnyán mellélőtte. Két perccel később Oliveira cselezgetett a bal oldalon, beadása után Ivanovszki fejelhetett teljesen üresen az ötösről, éppen Harrison kezébe. Ez is komoly lehetőség volt. A litván játékvezető, Nerijus Dunauskas egy másodpercet sem hosszabbított, megkímélve ezzel játékost, szurkolót, tévénézőt. Az első játékrészben a Videoton játszott fölényben és némileg veszélyesebben is, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy a két csapat közül a magyar volt a kevésbé rossz.

A második félidő elejét megnyomta a Videoton, az 50. percben Trebotics került ígéretes helyzetbe, de lövés helyett inkább csinált még egy cselt, így a lehetőség odalett. A 61. percben feljegyezhettük az első vendéghelyzetet! Marriott jobb oldali szöglete után Wilde csúsztatott kapura, Szolnoki a vonalról fejelte ki a kapuba tartó labdát. Küzdöttek a csapatok becsülettel, de a játék színvonala semmit sem javult az első játékrészhez képest. A félidő közepén újra felharsant a nézőtéri füttyszó, valóban rossz volt nézni, hogy a Vidi képtelen fogást találni meglehetősen limitált képességű, de tudása legjavát nyújtó ellenfelén. A 78. percben aztán jött a feketeleves: Spender jobb oldali beadására az öt perce pályán lévő Williams érkezett a legjobban és becsúszva a kapuba lőtt (0-1). A hátralévő időben aztán már hiába szegezte kapuja elé ellenfelét a Vidi (mintha valaki ezt addig megtiltotta volna a fehérváriaknak…), nem tudtak egyenlíteni, így maradt a 0-1 és jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első félidejében meddő fölényben játszott a Videoton, de néha olyan nyugodtsággal passzolgattak a hazai játékosok, mintha legalábbis három góllal vezetnének. Mondani sem kell, valamirevaló helyzetet nem sikerült kidolgozniuk.

És amire talán már senki sem számított: a 107. percben, a hosszabbítás második félidejében egyenlített a Vidi. Gyurcsó kapott labdát Oliveirától a bal oldalon, egy csellel becsapta Kai Edwardsot, majd a jobb alsóba lőtt (1-1). Nyugodtan kijelenthető, hogy az első meccsen is gólt szerző válogatott támadó lett ezzel a párharc hőse. A 118. percben villant a piros, Finley kapta törlesztésért. Az utolsó percekben a Videoton többször is létszámfölényben kontrázhatta le ellenfelét, de amatőr hibák miatt sokszor még lövésig sem jutottak a hazaiak.

A vége tehát 1-1 lett, így 2-1-es összesítéssel továbbjutott a Videoton, de ennél több pozitívumot nem lehet elmondani erről a meccsről. A walesiek azt csinálták, amit tudnak, becsülettel hajtottak és küzdöttek egy (elvileg) nagyobb tudású csapat ellen és ez majdnem elegendőnek bizonyult a továbbjutáshoz. Viszont az a futballnak csúfolt valami, amit a Videoton ma előadott, a következő körben semmire sem lesz elég. Elismerés a vendégcsapatnak és a szurkolóknak jár, akik ezt a borzalmat a helyszínen kínlódták végig és a lefújás után – mily meglepő! – a vendégeket tapsolták meg. Ehhez nincs is mit hozzáfűzni…

– Bántani nem akarom őket, de tényleg csak egyetlen pozitívuma volt ennek a meccsnek, hogy továbbjutott a Videoton – kezdte értékelését a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa. – Nem tudom, miért mondja az edző, hogy nehéz helyzetben vannak, én nem tudom, kiket várnak, milyen igazolásokat? A Honvéd elleni játékhoz képest semmi nem változott, és hat nap múlva következik az újabb BL-selejtező. Ha akkor is így játszanak, ilyen felfogásban, nem lehet illúziójuk a továbbjutással kapcsolatban. Nem tudom, mi a megoldás, de elkeserítő volt a játék. A nézők fütyültek, ez a legnagyobb kritika. Semmi jel nem utal arra, hogy a csoportkör közelébe juthatna a csapat. Nincs is csapat, nincs kialakult játék. Lassú a támadásépítés, mintha félnének a labdától, annyira nem vállalkoznak a játékosok. Mintha idegenek lennének! Nem látom a kiutat, de bárcsak ne lenne igazam, és hat nap alatt varázsütésre minden megváltozna…

Olvasói sztorik