NB I

Pofon a bajnoknak

A Videoton előtt a Debrecen, az MTK és a Fradi is ki tudott kapni címvédőként az első fordulóban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Meglepetéssel kezdődött az OTP Bank Liga új idénye. A 12 csapatra redukált élvonal első fordulójában mindössze egy döntetlen született – Újpest–Paks (0-0) –, a többi találkozón eldöntötték a felek a három pontot. Így történt ez a Bp. Honvéd – Videoton FC összecsapáson is, ahol a kispestiek 1-0-s sikert arattak a bajnok ellen.

2009 óta ez volt az első alkalom, hogy a címvédő vereséggel nyitotta az idényt: akkor a regnáló aranyérmes Debrecen július végén Diósgyőrben vesztett szintén 1-0-ra. Lippai Ákos a 93. percben jegyezte a győztes gólt tizenegyesből, míg múlt szombaton Souleymane Youla a 84. percben lőtte a döntő találatot. Akkor a Debrecen végül nem sínylette meg a rossz rajtot: egy ponttal megelőzte az idény végén a második Videotont, így sikerült a címvédés.

Egy évvel azt megelőzően is bajnokveréssel kezdődött az évad: az MTK a Kaposvár vendégeként veszített úgy, hogy az idén csak a megyei bajnokságban induló Rákóczi a szünetben már 3-0-ra vezetett, és végül 3-1-re nyert. A címvédőnek az egy emlékezetesen rossz éve volt: hetedik lett a Garami-csapat.

A Fradi szoros csatában nyerte meg a 2000–2001-es szezont, de a címvédés nem sikerült a következő idényben, ugyanis míg előbbi évadban két ponttal jobbnak bizonyult a második Dunaújvárosnál, addig a 2001 őszén kezdődő idény végén ugyanennyivel maga mögé utasította a története első – és máig egyetlen – bajnoki címét ünneplő Zalaegerszeg. A Bozsik Péter vezette Zete már az első fordulóban, az Üllői úton jelezte, hogy kihívója lesz a címvédőnek: Egressy Gábor 33. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert a Dragóner Attila kiállítása miatt a 36. perctől emberhátrányban játszó FTC ellen.

Bajnokverések külföldön

Nem csak a magyar bajnokságban, hanem több európai ligában is kezdetét vette a 2015–2016-os szezon. A bolgár címvédő Ludogorecs 2-0-ra kikapott a rivális Litex Lovecstől, míg a Lovrencsics Gergőt, Holman Dávidot és Kádár Tamást foglalkoztató lengyel bajnok Lech Poznan a Pogon Szczecin elleni hazai rajton (1-2) ragadt be. A horvát Dinamo Zagreb két forduló után két döntetlennel áll, és szintén döntetlennel kezdett a szlovén NK Maribor is, míg a bukaresti Steaua már javította az első fordulóban elhullajtott két pontot. A többi között a dán címvédő Midtjylland, a Dzsudzsák Balázsék ellen diadalmaskodó orosz Zenit, az ukrán Dinamo Kijev, a szerb FK Partizan, a svájci FC Basel és a szlovák Trencín viszont nem hibázott az új idény első fordulójában.

Olvasói sztorik