Nemzetközi foci bajnokok ligája

Vezetett, de kiesett a Debrecen

A Selim Boualda kiállítása miatt egy órát emberhátrányban játszó DVSC 3-1-re kikapott a fehérorosz BATE Boriszov otthonában a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának visszavágóján.

Kapcsolódó cikkek

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, visszavágó
BATE Boriszov (fehérorosz) – Debreceni VSC-TEVA 3-1 (1-1)
Boriszov, 13 ezer néző. Játékvezető: Johannesson (svéd)
BATE: Csernyik – Gajducsik (Szignyevics, 42.), Hagus (Pavlov, 69.), Filipenko, Mladenovics, Poljakov – Lihtarovics (Olehnovics, 55.), A. Vologyko, Krivec, Gordejcsuk – Rogyionov. Edző: Alekszandr Jermakovics
DVSC: Novakovics – Jovanovics, Máté P., Mészáros N. (Brkovics, 83.), Korhut – Bouadla, Varga J., Zsidai (Ludánszki, 65.), Szakály P. (Bódi, 71.) – Seydi, Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: A. Vologyko (39.), Rogyionov (66.), Krivec (94.), illetve Sidibe (tizenegyesből 19.)
Kiállítva: Bouadla (38.)
Továbbjutott: BATE Boriszov (3-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A debreceniek Kulcsár Tamás és Mihelics nélkül játszották a BL-selejtező visszavágóját a fehérorosz csapat vadonatúj, telt házas stadionjában. A párharc első összecsapásán 1-0-s magyar győzelem született, ezt kellett megtartania vagy növelnie a DVSC-nek.

A várakozásokkal ellentétben eleinte elmaradtak a hazaiak elsöprő rohamai, bár többször is voltak veszélyes megindulásaik. A debreceniek is próbálkoztak, először a kilencedik percben Seydi, de mivel középre gurítására senki nem érkezett, a labda elgurult a kapu előtt. A 18. percben két belorusz játékos is hibázott a félpályánál, Seydi labdát szerzett, megindult a kapu felé, majd a tizenhatoson belül a kivetődő kapusba lőtt, majd elesett. A játékvezető némi meglepetésre befújta a kétes büntetőt, amelyet Sidibe imponáló magabiztossággal értékesített (0-1).

A 28. percben a fehéroroszok veszélyeztettek, de a vendégek blokkolni tudtak a tizenhatoson belül. Három perccel később Mladenovics szabadrúgása süvített el a kapufa mellett. A túloldalon Zsidai beadása után a hazaiak majdnem összehoztak egy öngólt, de a kapus végül hárított. Ezután is voltak ígéretes megindulásai a DVSC-nek, amely a 38. percben emberhátrányba került, ugyanis Bouadla megkapta a második sárga lapját. A BATE egy perccel később máris kihasználta létszámfölényét, Alekszandr Vologyko távoli lövése védhetetlennek bizonyult (1-1), majd jött egy újabb ziccer, de ezúttal a labda elgurult keresztbe a kapu előtt.

A szünet előtt Szignyevics lövését védte Novakovics, maradt a döntetlen. Aztán a fordulás után Novakovics rosszul ért a labdához egy beívelés után, de Szignyevics nagy helyzetben az oldalhálóba lőtt. Nem sokkal később egy hazai szabadrúgás után a debreceni kapus hárított. A hatvanadik percben Hagus lőtt a kapufa mellé. A 66. percben Olehnovics ragyogó beadását Rogyionov juttatta a hálóba (2-1). A hetvenedik percben Sidibe került lövőhelyzetbe, de a labda a kapufa mellé ment. Közben a debreceniek csapatkapitánya, Szakály Péter megsérült, hordágyon vitték be az öltözőbe.

A továbbiakban is a fehéroroszok domináltak, a 78. percben Gordejcsuk lövését fogta vetődve Novakovics. A másik oldalon Seydi elől mentett a tizenhatoson belül Filipenko. A 87. percben a hazaiak veszélyeztettek, majd a másik oldalon Sidibe lőtt fölé. A játékvezető extrém módon hat perc hosszabbítást rendelt el, és a 94. percben megszületett a hazaiak harmadik gólja: Novakovics rosszul mozdult ki egy pontos beadásra, Krivec pedig befejelte (3-1).

A debreceniek egyenlő létszámnál minden bizonnyal továbbjutottak volna, így viszont az Európa Liga csoportkörébe kerülésért még egy selejtező-párharcot kell játszaniuk.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője értékelte:

Számomra felfoghatatlan, ami történt. A rend, a fegyelem, a következetesség híve vagyok, és azt vallom, hogy ilyen fegyelmezetlenséget nem követhet el valaki, ez árulás a csapat ellen. A csoportkörbe kerülésért játszottak a csapatok, ami órási pénzt és presztízst jelent, tehát nem volt kicsi a tét. Amikor a magyar foci felemelkedéséről beszélünk, akkor itt vannak a hibák, hogy a játékosoknak nincs helyén az eszük. Ez külföldön nem fordulhat elő, aki ilyet csinál, örökre befejezte a pályafutását annál a csapatnál. Nem tudom ésszel felfogni…

Nagyon elfáradt a Debrecen a végére, a BATE pedig arra várt, hátha becsúszik egy hiba. Nem tartották nagy nyomás alatt a vendégkaput, lassan építgették, szövögették támadásaikat. Nagyon jó kapusnak tartom Novakovicsot, de szerintem ő is benne volt a harmadik gólban, bár nem lehet egy-két ember nyakába varrni a vereséget, mert ez csapatjáték. Egy biztos: a meccs alakulását nagyon befolyásolta kiállítás. Borzaszótan bosszantó és fájó, hogy ez megtörténhetett, pláne, hogy a kilencvennegyedik percben dőlt el. A DVSC akciógólt nem rúgott a két meccsen, ez sok mindent elmond. Az akarattal nem volt baj, de az elkövetett hibáknak nem szabadna előfordulniuk.

Olvasói sztorik