NB I bajnokok ligája

Egygólos előnyt szerzett a Debrecen

A házigazda DVSC 1-0-ra győzött a fehérorosz BATE Boriszov ellen a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első meccsén.
Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – BATE Boriszov (fehérorosz) 1-0 (0-0)
Debrecen, 11 ezer néző. Játékvezető: Marciniak (lengyel)
DVSC: Novakovics – Mészáros N., Máté P., Korhut, Jovanovics – Zsidai, Mihelics (Bódi, 32.), Varga J., Szakály P. (Bouadla, 79.) – Volas (Seydi, 62.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
BATE: Csernyik – M. Vologyko, Filipenko, Kagus, Poljakov – A. Vologyko (Karnicski, 81.), Oleknovics, Gordejcsuk (Krivecs, 61.), Alekszijevics (Pavlov, 59.) – Rogyionov, Szignyevics. Edző: Alekszandr Jermakovics
Gólszerző: Sidibe (tizenegyesből 56.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kulcsár Tamás és Ludánszki Bence sérülés miatt hiányzott a házigazda Debrecenből, amelynek ellenfele két év elteltével ismét a fehérorosz bajnokcsapat, a BATE Boriszov volt, azzal a különbséggel, hogy ezúttal idehaza kezdődött a párharc, de a DVSC-nek már nem kellett nyíregyházi albérletbe mennie. Szomorú, hogy a Cliftonville elleni visszavágóhoz hasonlóan ezúttal is csupán félház volt a Nagyerdei Stadionban…

A hetedik percben egy szabadrúgás után Alekszandr Vologyko lövését blokkolták a hazaiak a tizenhatoson belül, majd Makszim Vologyko veszélyes lövése szállt fölé, aztán ismét Alekszandr veszélyeztetett. A 11. percben Szignyevics lőtt centikkel a kapufa mellé. Ezek után is támadásban maradtak a vendégek, a 22. percben mégis a Loki szerezhetett volna vezetést: Mihelics szögletét Sidibe fejelte nem sokkal mellé.

Fehérorosz helyzetekből a folytatásban sem volt hiány, az iramra nem lehetett panasz, de a cél – a többgólos debreceni előny kialakítása – elérhetetlennek tűnt. A 37. percben egy hazai szöglet után Csernyik kapus lehúzta, majd kiejtette a labdát, de a gólvonalon álló Kagus visszapasszolta hozzá, ám a játékvezető szerint nem volt hazaadás… Az első félidő második felében már a magyar bajnoknak is voltak formás támadásai, de az ellenfél is lendületben maradt.

Ígéretes lövésekkel kezdte mindkét csapat a második félidőt, debreceni részről például Jovanovics próbálkozott. Az 55. percben egy szöglet után a kivetődő kapus elbokszolta a labdát Sidibe elől, de a lábát is eltalálta, ezért a játékvezető – jogosan – büntetőt ítélt, amelyet a sértett magabiztosan értékesített (1-0). A hatvanadik percben Szakály Péter távoli lövését Csernyik kiütötte. Ezt követően némileg leült a meccs, aztán a fehéroroszok végeztek el egy veszélyes szabadrúgást, de Szakály Péter tisztázott.

A nyolcvanadik perc után Sidibe kétszer is kecsegtető helyzetbe kerülhetett volna, de végül egyikből sem alakult ki ziccer. A hajrában is a hazaiak támadtak, a 92. percben egy fehérorosz szöglet utáni villámgyors kontrát követően Seydi tökéletes labdát kapott, ám addig vacakolt, míg a kivetődő kapusba lőtt… A győzelemnek lehet örülni, de a visszavágó komoly nehézségeket ígér. A mai meccs legjobb játékosa a DVSC szerb védője, Alekszandar Jovanovics volt.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője értékelte:

Nagyon jó csapatot ismertünk meg a BATE Boriszovban. Emlékszem a két évvel ezelőtti párharcra, akkor nem játszottak ilyen szépen. Sokan mondták, hogy meggyengültek, és a legjobbjaik távoztak, ennek ellenére tudatos támadásokat láthattunk tőlük, bár voltak olyan periódusok, amikor elöl talán gyengébben ment nekik. Összességében magabiztosan futballoztak, szépen hozzák ki a labdákat, persze, a hiba mindig benne van a játékban, a legvégén például egy rossz labdaátvétel után kontrázhatott a Debrecen, és Seydi majdnem megszerezte a második gólt. Voltak olyan időszakok, amikor a mieink percekig csak nyomozták a labdát, de az a taktika, amit felépítettek, jó volt, működött, ha a végén Seydi berúgja a ziccert, az parádés lett volna.

A DVSC el akarta kerülni, hogy gólt kapjon, ez megvan, de eszméletlen nehéz lesz odakint. Kimondottan jó csapatnak tartom az ellenfelet – persze, a Loki is van olyan jó –, amely hazai környezetben mindent egy lapra tesz majd fel. A debreceniek megpróbálhatnak beállni védekezni, de nem tudom, mennyire lenne az jó, hiszen abban is benne van a hibalehetőség, és ha találnak egy gólt az elején a fehéroroszok, még nehezebb lenne a Loki dolga.

– Amit terveztünk, sikerült megvalósítanunk. Nem szerettünk volna gólt kapni, ezt elkerültünk, viszont lőttünk egyet, és volt egy másik sanszunk is – kezdte értékelését Kondás Elemér, a Debrecen vezetőedzője. – Nem szabad elfelejteni, hogy a mi kapunk előtt is voltak lehetőségek. Kiváló csapatot sikerült legyőznünk, és nem lesz egyszerű a visszavágó, de természetesen megpróbálunk mindent. Nem emelünk ki senkit, mert mindenki dolgozott becsülettel. Nyilván voltak hibák, voltak nagyon jó dolgok, de úgy gondolom, a csapat együttesen nagyon jól dolgozott, nagyon becsületesen tették a dolgukat. Ha egy kicsit pontosabbak vagyunk, a végén növelhettük volna az előnyt, de úgy gondolom, nagyon jó meccset láthatott a közönség. Mióta az új stadion megnyílt, a közönség mindig ilyen atmoszférát varázsol ide. Parádés, de tulajdonképpen már megszoktuk. Most megpróbálunk nyilván frissíteni, de most mondanám a fanyalgóknak – akik kérdezték, hogy minek kell pihentetni a játékosokat –, hogy a BATE Boriszov most sem játszott bajnoki meccset és a héten sem fog, tehát ők ennyire tudnak készülni, nekünk meg bajnoki mérkőzésünk volt a múlt héten is, és most is. Úgy kell forgatnunk a játékosokat, hogy lehetőleg a pénteki és a jövő keddi találkozón is legyenek friss emberek. Lehet, hogy Mihelics feszítőizma megpattant, de Szakály Péter sérülése nem vészes.

Olvasói sztorik