Nemzetközi foci

Egy válogatottnál már csődöt mondott az új kapitány

A német Bernd Storck két éven át irányította Kazahsztán nemzeti csapatát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, a német Bernd Storck váltja Dárdai Pált a magyar válogatott kispadján. Egyelőre mindenki arról beszél, miért távozott a magyar szakember, helyes döntést hozott-e a Hertha BSC, de az utódjáról kevesebb szó esik.

171 meccs a Bundesligában

A Sport24portréjából kiderül, hogy 1963. január 25-én született a Ruhr-vidéken található Herne városában, ami Bochum és Gelsenkirchen között helyezkedik el. Gyermekkorát a labdarúgásnak szentelte, és nem véletlen, hogy az egyik közeli város, a Bochum csapatában mutatkozhatott be a Bundesligában 18 évesen.

Két esztendővel később felfigyelt rá a Borussia Dortmund, ahol hat évet húzott le, védőként hét gólt szerzett 147 élvonalbeli összecsapáson. Legnagyobb sikere az 1988–1989-es szezonban elért Német Kupa-győzelem volt a sárga-feketékkel. Fiatalon, mindössze 26 évesen vonult vissza.

12 év másodedzőként

Csak évekkel később kezdett edzői karrierbe. 1996-ban ült le másodedzőként a Hertha BSC kispadjára, később ugyanilyen pozícióban tevékenykedett a Wolfsburg, a szerb FK Partizan és a Dortmund csapatánál.

12 év kellett, mire vezetőedzőként átvette a kiesés ellen küzdő kazah FK Almaty csapatát 2008-ban, és ezzel egy időben a kazah U21-es válogatottért is ő felelt. Még mindig 2008-at írtunk, amikor Arno Pijpers menesztése után átvette az akkori FIFA-világranglistán 131. felnőtt válogatottat.

Egyetlen megnyert tétmeccs a selejtezőben

Rögtön nehéz feladat várt rá, Kazahsztán ugyanis október 11-én világbajnoki selejtezőt játszott az angolokkal, ráadásul idegenben. „Bárki, aki a meccs lefújása után rögtön Wayne Rooney-hoz, vagy David Beckhamhez szalad, nem játszik soha többé egy percet sem” – nyilatkozott a végül 5-1-re elvesztett meccs előtt Storck.

A következő évben hat tétmérkőzésből mindössze egyet tudott behúzni a kazah csapat, Andorra vendégeként az év végén. 2009-ben a fehéroroszok kétszer is földbe döngölték őket, Anglia négyet rúgott idegenben, de az ukrán és a horvát alakulat ellen sem jött össze számukra a pontszerzés.

Utolsó előttiként zártak a selejtezőcsoportjukban, ám mivel Storck a sorozat felénél vette át az irányítást, még nem küldték el.

Teljes káosz az Európa-bajnoki selejtezőben

Csakhogy indult az Európa-bajnoki selejtező, ami botrányosan kezdődött Kazahsztán számára. Az első négy találkozón gólt sem rúgtak, Törökország, Belgium és Németország is idegenben verte őket, míg az osztrákok hazai környezetben gurítottak nekik kettőt.

A szövetség ezt megelégelte, és bár állítólag meg voltak elégedve a munkájával, hiszen megfiatalította a válogatottat, nem sikerült teljesítenie a kitűzött célt és megváltak tőle. Persze csodára csak kevesen képesek, az a kazah csapat jóval alulmarad például a mieink szintjétől is.

Ezt követően két évet lehúzott még az Olimpiakosz U21-es együttesénél, mígnem felkereste őt a Magyar Labdarúgó Szövetség, kinevezte sportigazgatónak, majd az U20-as válogatott kapitányának – az új-zélandi korosztályos világbajnokság eseményeit már ismerjük –, most pedig a felnőtt válogatott kapitányának.

Olvasói sztorik