Nemzetközi foci

Az MLSZ szerint bűnhődni fog a magyar válogatott

A szövetség kiegészítő beadvánnyal fordult az UEFA-hoz a román-magyar botrány ügyében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott roppant jelentős biztatást, támogatást kapott a Bukarestbe utazó mintegy 2200 szurkolótól. A pályára lépő magyar játékosok külön kiemelték, hogy ez a szurkolás is szerepet játszott a csapat eredményességében.

Az MLSZ és a válogatott játékosai az Európa-bajnoki selejtezőt megelőzően felhívták arra a figyelmet, mennyire fontos a felelős szurkolás a romániai mérkőzésen, hiszen egy esetleges rendbontás tálcán kínálná a lehetőséget az UEFA számára egy esetleges súlyos büntetés kiszabására.

Már a helyszínen is egyértelmű volt – amint azt a televízió nézői is láthatták –, hogy nemcsak sportszerű, hanem a nemzetközi szabályokkal ellentétes szurkolói megnyilvánulások is jellemezték a mieink bukaresti vendégjátékát. Az európai szövetség nem sokkal a találkozó után arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy különböző, súlyos és kevésbé súlyos ügyekben fegyelmi eljárást indít mindkét féllel szemben.

A magyar szövetség az UEFA tájékoztatását követően mindent elkövetett annak érdekében, hogy a fegyelmi eljárásban hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók, és a válogatott érdekeit. A fegyelmi határozat bejelentése előtt elmondhatjuk, az MLSZ képviselői jelentős energiákat fordítottak arra, hogy az eljárás során bemutassuk azokat a körülményeket, amelyek enyhíthetik az esetlegesen a magyar szövetségre váró büntetés, a szankció mértékét.

Felvettük a kapcsolatot a nagykövetséggel, romániai magyar újságírókkal, levélírókkal és szakértőkkel annak érdekében, hogy minden szükséges információt a legnagyobb hitelességgel, és a magyar fél érdekeit a leginkább támogató módon adhassunk tovább az UEFA-nak. Szerepelt a magyar anyagban, hogy a hazaiak szektoraikban alkalmazott könnygáz zavarta a pályán küzdő magyar játékosokat. Fontosnak tartjuk, hogy a fegyelmi eljárásban résztvevők időben kapjanak valós képet a Bukarestben történtekről, hogy arányos döntés szülessen a fegyelmi tárgyaláson.

Ezzel együtt az MLSZ és a válogatott számára sem elhallgatható tény a döntést megelőző pillanatban, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. Ezek miatt pedig valószínűsíthető, hogy megbűnhődik a szövetség, és ami még nagyobb baj, a Dárdai Pál által vezetett magyar válogatott is.

Az MLSZ és a klubok különböző, a gyűlöletet a futballpályáktól távol tartani kívánó akcióit, kampányait sokan félre próbálják magyarázni, azokat pótcselekvésként állítva be. Mások rendszeresen értetlenségüknek és ellenszenvüknek adnak hangot az MLSZ fegyelmi bizottságának döntései után, amelyek a gyűlöletkeltő, kirekesztő, esetenként rasszista nézőtéri viselkedéseket követik. A mostani és az ehhez hasonló esetek azonban rávilágítanak, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.

Az MLSZ célja kizárólag az, hogy minden labdarúgó-mérkőzés, így a soron következő, Finnország elleni hazai összecsapás is kizárólag a futballról, a sportról szóljon. A szenvedélyes szurkolás a játék része, a gyűlölet viszont nem – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik