Nemzetközi foci

Az MLSZ szerint bűnhődni fog a magyar válogatott

Rangadó
Rangadó

2014. 10. 22. 17:06

A szövetség kiegészítő beadvánnyal fordult az UEFA-hoz a román-magyar botrány ügyében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott roppant jelentős biztatást, támogatást kapott a Bukarestbe utazó mintegy 2200 szurkolótól. A pályára lépő magyar játékosok külön kiemelték, hogy ez a szurkolás is szerepet játszott a csapat eredményességében.

Az MLSZ és a válogatott játékosai az Európa-bajnoki selejtezőt megelőzően felhívták arra a figyelmet, mennyire fontos a felelős szurkolás a romániai mérkőzésen, hiszen egy esetleges rendbontás tálcán kínálná a lehetőséget az UEFA számára egy esetleges súlyos büntetés kiszabására.

Már a helyszínen is egyértelmű volt – amint azt a televízió nézői is láthatták –, hogy nemcsak sportszerű, hanem a nemzetközi szabályokkal ellentétes szurkolói megnyilvánulások is jellemezték a mieink bukaresti vendégjátékát. Az európai szövetség nem sokkal a találkozó után arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy különböző, súlyos és kevésbé súlyos ügyekben fegyelmi eljárást indít mindkét féllel szemben.

A magyar szövetség az UEFA tájékoztatását követően mindent elkövetett annak érdekében, hogy a fegyelmi eljárásban hatékonyan képviselje a sportszerű magyar szurkolók, és a válogatott érdekeit. A fegyelmi határozat bejelentése előtt elmondhatjuk, az MLSZ képviselői jelentős energiákat fordítottak arra, hogy az eljárás során bemutassuk azokat a körülményeket, amelyek enyhíthetik az esetlegesen a magyar szövetségre váró büntetés, a szankció mértékét.

Felvettük a kapcsolatot a nagykövetséggel, romániai magyar újságírókkal, levélírókkal és szakértőkkel annak érdekében, hogy minden szükséges információt a legnagyobb hitelességgel, és a magyar fél érdekeit a leginkább támogató módon adhassunk tovább az UEFA-nak. Szerepelt a magyar anyagban, hogy a hazaiak szektoraikban alkalmazott könnygáz zavarta a pályán küzdő magyar játékosokat. Fontosnak tartjuk, hogy a fegyelmi eljárásban résztvevők időben kapjanak valós képet a Bukarestben történtekről, hogy arányos döntés szülessen a fegyelmi tárgyaláson.

Ezzel együtt az MLSZ és a válogatott számára sem elhallgatható tény a döntést megelőző pillanatban, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. Ezek miatt pedig valószínűsíthető, hogy megbűnhődik a szövetség, és ami még nagyobb baj, a Dárdai Pál által vezetett magyar válogatott is.

Az MLSZ és a klubok különböző, a gyűlöletet a futballpályáktól távol tartani kívánó akcióit, kampányait sokan félre próbálják magyarázni, azokat pótcselekvésként állítva be. Mások rendszeresen értetlenségüknek és ellenszenvüknek adnak hangot az MLSZ fegyelmi bizottságának döntései után, amelyek a gyűlöletkeltő, kirekesztő, esetenként rasszista nézőtéri viselkedéseket követik. A mostani és az ehhez hasonló esetek azonban rávilágítanak, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.

Az MLSZ célja kizárólag az, hogy minden labdarúgó-mérkőzés, így a soron következő, Finnország elleni hazai összecsapás is kizárólag a futballról, a sportról szóljon. A szenvedélyes szurkolás a játék része, a gyűlölet viszont nem – írja az MLSZ honlapja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak (L) and Hungary's forward Adam Szalai (R) warm up with teammates prior to the  during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016.   / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.