Nemzetközi foci

Saját dolgát kell jól megszerveznie a válogatottnak

Vadócz Krisztiánnak még nem szerepel a tervei között, hogy hazaigazoljon, pedig a Honvéd hívja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál már az első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy jellemzően a külföldön játszó labdarúgókra fogja építeni a válogatottat az őszi Európa-bajnoki selejtezőkön. Több olyan játékosunk is van, akik azért nem kerülhettek be a románok ellen készülő keretbe, mert bár sok mérkőzés van a lábukban légiósként, de jelenleg nincs csapatuk. Elég, ha Németh Krisztián, Koman Vladimir, vagy Hajnal Tamás nevét említjük meg. Ehhez a táborhoz tartozik a spanyol Osasuna, illetve a dán Odense korábbi középpályása, a negyvenszeres válogatott Vadócz Krisztián is. A 29 éves játékos 2009-ben pályára lépett a románok ellen. Az akkori csapatban futballozott a jelenlegi szövetségi kapitány, Dárdai Pál is.

A Rangadó.hu érdeklődésére Vadócz Krisztián úgy fogalmazott: nem mostanában volt, amikor kiegyensúlyozott csapat képét mutatta a magyar válogatott, de nagy jelentőségű mérkőzés lesz a szombati.

– Mi a véleménye Dárdai kinevezéséről? Jó húzásnak tartja?
– Nem tudom, hogy pontosan milyen keretek között nevezték ki Dárdai Pált. A közelmúltban még magára húzta a címeres mezt, ezért testközelből ismeri a játékosok többségét és tudja, hogy ki mire képes. Érdekes, hogy csak négy mérkőzésre nevezték ki, de mint már mondtam, nem tudom, hogy pontosan mi zajlott a háttérben – mondta Vadócz Krisztián.

– Szövetségi kapitányként az első sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a külföldön szereplő labdarúgókra építi a válogatottat. Egyetért ezzel?
– Itthon ez már szinte egy fogalom. A szövetségi kapitányok vagy a külföldi vagy a hazai bajnokságokat preferálják, és ennek alapján állítják össze a keretet. Szerintem az itthon játszó labdarúgóknak is az a legfőbb céljuk, hogy egyszer megmérettessék magukat külföldön. Aki néhány évet eltöltött kint, jobban fel van vértezve, hiszen egy másik ország futballjában is bizonyíthatott és több tapasztalattal rendelkezik, szóval logikus lépésnek tartom.

– Dárdai az atmoszférát is külön kiemelte…
– Természetesen abban a tapasztalatban, amit az előbb említettem, ez is beletartozik. Nem csak a technikai és a taktikai, hanem a pályán kívüli dolgok is idetartoznak. Van benne igazság, hiszen pár ezer ember van kint az itthoni meccseken, ellenben kint több tízezer szurkoló előtt játszanak a játékosok. Ez hirtelen elég nagy változás, és ha nincs meg az automatizmus a labdarúgóban, akkor könnyen elterelődhet a figyelme. Minél több tétmérkőzést kell játszani és minél becsvágyóbbnak kell lenni.

– Mit vár a románok elleni mérkőzéstől?
– Nem mostanában volt, amikor kiegyensúlyozott csapat képét mutatta a válogatott. Nagy jelentőségű mérkőzés lesz a hétvégi, mert nyolcvanegy óta nem győztük le a románokat. Az elmúlt időszakban más edzők, más elképzelések, más korszakok voltak a labdarúgásunkban. Úgy gondolom, a saját dolgát kell jól megszerveznie a csapatnak és arra kell koncentrálnia, akkor lesz érdemes eredményekről beszélni. Bátran kell játszani a románok ellen, mert ha ez nincs meg, akkor annál jobb csapatuk van, minthogy ezt ne használják ki. Feléjük sokkal nyugodtabbak a körülmények. Nálunk, magyaroknál elég viharos időszak van. Egy stabil együttest kell kialakítani, ami ott kezdődik, hogy nem kap gólt. Persze, ez kicsit a melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás esete. Mindenesetre ha sikerül megvalósítani Dárdai Pál elképzeléseit, az egy nagyon jó alap lehet.

– Kicsit elvonatkoztatva a válogatottól, sikerült csapatot találnia? Adott esetben egy hazai együttes ajánlatát is elfogadná, vagy csak külföldben gondolkodik?
– Sajnos még sem megállapodásról, sem konkrétumokról nem tudok beszélni. Már húzódik egy ideje az ügy. Jelenleg a Honvédnál edzek, ahol folyamatosan érdeklődnek, hogy egy rövidebb távú szerződést nem írnék-e alá, de már megbeszéltük otthon a feleségemmel, hogy nem szerepel a terveink között, hogy hazaigazolok.

Olvasói sztorik