Nemzetközi foci

Dárdai: „Nem foglalkozom a románokkal”

A kapitány szerint előnyben vagyunk a sumák románokkal szemben, és lehet esélyünk ellenük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden sajtótájékoztatót tartottak Telkiben a szombati, romániai Európa-bajnoki selejtező felvezetéseként. A magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya, Dárdai Pál leszögezte, hogy szeretnék meglepni az ellenfelet, akikkel szemben előnyben vannak, hiszen tudják, mit játszanak, már alaposan elemezték őket, ezért ő már nem is foglalkozik velük. Az edző úgy foglalkozott, a románok elég sumákok, nagyon agresszív csapatuk van, amely kihasználja, ha az ellenfél egyszer is hibázik, de ha a magyarok koncentráltak maradnak, van esélyük.

– Nem azért jöttünk, hogy pihenjünk, hanem azért, hogy egyből belekényszerítsük a játékosokat olyan automatizmusokba, amelyeket a klubjukban is megszoktak. Elkezdtük a felkészülést, az első napon helyre tettük az izmokat, az anatómiai dolgokat, hogy frissek maradjanak, kipihentek legyenek a mérkőzéseken. Kedden elkezdtük a védekezés felépítését, holnap a támadás következik, csütörtökön a pontrúgások, utána pedig meglepetésszerű támadóakciók, pénteken pedig a szokásos mérkőzés előtti edzés a stadionban – kezdte Dárdai Pál. – Szeretnénk meglepni a románokat. Szerintem előnyben vagyunk velük szemben, mert tudjuk, hogy ők mit játszanak, elemeztük őket, én már nem is foglalkozom velük. Tudjuk, mik az erősségeik, mik a gyengéik, erre is rákészülünk. Mindenki a románokkal foglalkozik, de két meccset kell lejátszanunk, és nem biztos, hogy ez olyan egyszerű, ha kihajtják magukat az utolsó csepp vérükig. Ezért huszonnégyes a keret. Vannak olyan automatizmusok, amelyek mindkét mérkőzésen alkalmazhatóak, csak más felfogásban, de részletekbe nem akarok belemenni, mert akkor sok mindent elárulok.

A kapitány megerősítette, hogy öt-hét pontot tervez a három őszi selejtezőn, ezáltal megmaradna az esély a csoport harmadik helyére, hét ponttal akár a másodikra is.

– Most csak a román meccsre szeretnénk felkészíteni a játékosokat, hogy olyan napjuk legyen, hogy a pillanatnyi formának megfelelően kilencvenöt-kilencvenhat percig, koncentrált középpályás letámadással, megszervezve, jól kinézve, agresszíven játsszanak.

Victor Piturca román szövetségi kapitánynak fejfájást okozott a magyarországi kapitányváltás, hiszen a Pintér-féle csapatot már feltérképezte, de Dárdai edzői stílusát nem ismerheti.

– Ez legyen az ő problémája, én nem foglalkozom vele. Biztosan tisztelettel beszél egyelőre, de ennek nem kell bedőlni, mert elég sumákok, tudják, hogy mit akarnak, nagyon agresszív csapat, amely kihasználja, ha az ellenfél egyszer is hibázik. Ha a srácok koncentráltak maradnak, van esélyünk.

A mieink vezetőedzője elárulta azt is, hogy nagyjából már a felkészülés előtt összeállt a fejében a kezdőcsapat összetétele, amely természetesen még változhat szombat estig, bár ezen a téren is határozott elképzelései vannak.

– Beleástam magamat rendesen az elemzésekbe, komoly programok vannak már a világban, az összes játékosunkat elemeztem, és most is ilyen szemmel nézem őket, most is minden edzést visszanézek, mert fel vannak véve. Megvan a fejemben a csapat, és a nyolcvan százalékán biztosan nem fogok változtatni, mert ilyen agyas vagyok. Viszont ha valaki nem tudja hozni, amire számítok, akkor itt vannak a többiek is. Egy-két poszton lehet változás, mert nagyon sokat számít a pillanatnyi forma, de alapvetően megvan a kezdőcsapat, mert már úgy jöttem be. Lehet, hogy ezt érezni is fogják.

A sajtótájékoztatón megszólaló kerettagok kivétel nélkül elismerően beszéltek az új kapitányról, és ő is úgy érzi, hogy a játékosok elfogadták.

– Nem is tudnak rosszat mondani, mert az edzések fel vannak építve, olyan ritmusú edzéseket kapnak, amit kint is. Amikor játékos voltam, engem is feldobott, ha éreztem, hogy van éle a játéknak és pörgős edzések vannak. A stábbal a mi dolgunk, hogy ne legyenek túlhajszolva. Munka van, de nincsenek kétórás edzések. Nem lehet hibázni, ezért is vannak felvéve az edzések, hogy utána fel tudjuk hívni a figyelmet még egyszer a hibákra. Azért beszéltük meg a románokat rögtön az első napon, mert már nem akarok velük foglalkozni. Kicsit magyaros dolgok, hogy annyit beszélünk az ellenfélről, hogy elfáradunk bele. Nekem nem kell, hogy elfáradjanak vagy kiégettek legyenek. Csütörtökön például bejöhetnek a családtagok, gyerekek, feleségek is az edzőtáborba.

Dárdai kifejtette: nem arra készíti fel a játékosokat, mit csináljanak, ha gólt kapnak, hanem arra, hogyan ne kapjanak gólt. Ehhez 10-15 perc taktikus játék szükséges, de véleménye szerint megoldható.

– Szerintem mindkét nemzetnek megvan az a húsz futballistája, akit ha összegyúrnak, eredményes lehetnek együtt. A románoknak van egy határozott, markáns csapatmunkájuk, és mindenki tudja, mi a feladata. Az edzővel régóta együtt dolgoznak, ebben jók, az egységben. Ha mi össze tudjuk rakni ebben a néhány napban, hogy ugyanilyen egységesek legyünk, akkor nem fogunk kikapni. Ebben az a nehéz, hogy nekünk sincsenek világsztárjaink. Az egységben van az erőnk, ezt kell összerakni. Ez négy nap alatt nagyon nehéz, de ha a játékosok partnerek, akkor megoldható.

Az utolsó felvetés a szokásos volt: hogyan lesznek képesek kezelni a mieink a bukaresti ellenséges hangulatot? A kapitány úgy reagált, hogy a játékosok nem is értik, mit mondanak a román szurkolók, másrészt már szinte mindenki játszott már ennyi vagy több néző előtt. Egyébként pedig ennyire nem kell ennyire belemenni a Románia-témába, a játékot szeretni kell, és élvezettel kell letámadni és gólt rúgni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik