Hírek

Csányi: „Pintér tévedés volt!”

Az MLSZ elnöke elárulta, mi a bűne Bölöni Lászlónak, amiért nem lehet magyar szövetségi kapitány.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint Vági Márton főtitkár volt a Magyar Sportújságírók Szövetsége által szervezett Molnár Dániel Klub vendége hétfő este.

A kötetlen beszélgetés feltételeinek leginkább Csányi igyekezett megfelelni, hiszen a komoly témák közepette is számos esetben megengedett magának egy-egy poént, ezzel megelőzve, hogy unalomba fulladjon a társalgás.

Az első kérdés – a románok elleni tavalyi és idei válogatott mérkőzésre utalva – az volt, vajon egy héttel idősebb vagy egy évvel fiatalabb szeretne lenni, ha választhatna? Ő inkább arra szavazna, hogy tartsunk egy héttel előbbre az időben, mert elég nagy drukk és bizakodás van benne azzal kapcsolatban, hogy csapatunk mit fog elérni a következő tétmeccsen. A következő felvetésre válaszolva úgy fogalmazott, talán ez a legnehezebb hete, mióta az MLSZ elnökeként tevékenykedik, bár a világbajnoki selejtezősorozat idején is voltak olyan mérkőzések, amelyek előtt és alatt biztosan őszült a haja, de a most következő két találkozón számunkra eldőlhet az Európa-bajnoki selejtező kimenetele.

Az MLSZ, és ami mögötte van

– Az én tevékenységemet akkor lehet értékelni, ha tíz évet eltöltöttem a sportágban, de nincs látható eredménye. Vannak már részeredmények, amelyekre büszkék vagyunk, de pont az az öt százalék, amely a magyar futballban a kirakatot jelenti, az a vége a tevékenységnek, tehát egyelőre nem lehet számon kérni, mi van a bajnokság színvonalával, a válogatottal, illetve hol vannak a nemzetközi szinten képzett játékosok. Ha ezek tíz év múlva sem lesznek rendben, akkor majd számon lehet kérni. Hogy napjainkban hol vannak a tehetséges húszéves játékosok, azt kérjék számon azokon, akik tizenöt évvel ezelőtt felelősek voltak ezért a területért – magyarázta Csányi.

Hozzátette: azok közül, akik őt megítélik, mindenkinél jobban ért a nagy szervezetek irányításához, ráadásul rengeteg labdarúgó szakirodalmat olvasott, és komoly szakértőkkel folytatott beszélgetéseket. Ismét hangsúlyozta, hogy a szisztematikus munkájuknak köszönhetően a futballozók száma nyolcvan százalékkal nőtt, illetve több száz pálya épült.

– Kicsit későn vettük észre, hogy sokkal nagyobb baj van az utánpótlásban dolgozó edzőkkel, mit gondoltuk. Ezzel kellett volna kezdenünk, de ezen a téren is drámai változások állnak be – magyarázta az elnök, aki elárulta, hogy az MLSZ megyei szervezeteinek kevesebb feladatuk lesz, mint eddig, mert az alközpontoknak és a kluboknak többet kell vállalniuk, egyben megfelelő díjazást ígért az utánpótlásban végzett teljesítmény után, magyarul anyagilag is érdemes lesz utánpótlás-edzőként dolgozni.

– Hiába sértődnek meg a magyar edzők, nem látom az élvonalban vagy az utánpótlás területén tömegesen azokat az edzőket, akik a tudásuk alapján képesek lehetnek komoly feladatokra, ezért van szükség a képzésükre, és a külföldi (német, holland) szakemberek érkezésére.

Mire jó a belga vizsgálat?

Csányi azt is elárulta, presztízsszempontból nem érdekli, hogy elnökként dolgozhasson, korábban többször felkértek már, de nem vállalta. Most azonban megvan a megfelelő támogatottság minden értelemben. Emberileg persze szeretne sikeres lenni, ezt bizonyítja, hogy rengeteg időt áldoz a labdarúgásra, kis túlzással többet foglalkozik vele, mint a saját vállalatcsoportjával, az OTP-vel, valamint a MOL-lal. Nem tartja magát kivételes képességűnek, nem gondolja, hogy mindent ő tud a legjobban, inkább azt szereti, ha a döntések nagy része nem nála van.

– Aki azt gondolja, hogy ragaszkodom a pozíciómhoz, az téved. Ha lenne olyan, aki szívesen csinálná, átadnám neki. Kis gyerekkorom óta szeretem a focit, sokat foglalkoztam vele. Annak örülnék, ha csinálhatnám tovább, és sikerre tudnám vinni. Szerintem az én távozásom nem lenne pozitív hatása a magyar labdarúgásra.

Az MLSZ által kitalált, jobbító szándékú kezdeményezésnek nevezte az elnök a belga Double Pass cég szerepvállalását az utánpótlásban, amely miatt elmondása szerint már szégyenkezniük kell a sajtó általi negatív beállítása miatt. Ez a komoly referenciával rendelkező cég első lépésben nem minősített semmit, hanem csinált egy felmérést, amely megmutatja, hogy mely területeken vannak hiányosságok. A második fázisban azt vizsgálják, hogy sikerült ezeknek a javítása, és a harmadik lesz majd az akadémiák kategóriába sorolása. Döntési mechanizmus, küldetés – ezek a tényezők is fontosak ahhoz, hogy egy akadémia megfelelő fiatalokat képezzen, ám eddig az ezekkel kapcsolatos tudatosság is hiányzott idehaza.

Pintér, Dárdai, Bölöni

A kétórás beszélgetés egyik legfontosabb hozadéka az volt, hogy Csányi végre nyíltan bevallotta, rosszul döntöttek Pintér Attila szövetségi kapitányi kinevezésével.

– A magyar labdarúgás néhány hangadó személyisége fölött eljárt az idő, néhány fölé pedig meg sem érkezett. Vadász vagyok, és tudom, hogy az erdőbe néha új vaddisznókanokat és szarvasbikákat kell hozni, mert elkorcsosul az állomány, ha nincs vérfrissítés. Aki belülről jön, nem képes a labdarúgás megújítására, mert túl sok kötöttsége, köteléke van. Amikor kerestük az új kapitányt, több szempontunk volt, végül eljutottunk Pintér Attiláig, de most sem látni Magyarországon sok olyan embert, aki szóba jöhetne. Dárdai Pál viszonylag egyértelműen fogalmazott: szeretné Németorszában képezni magát, és családi okok miatt is ott akar élni. Biztos vagyok benne, ha tényleg távozik négy mérkőzés után, a továbbiakban akkor is szerepet vállal a munkában. Egyelőre nem remélem, hogy maradni fog.

Bölöni Lászlóval kapcsolatban is kategorikusan fogalmazott az elnök: a romániai magyar edző nem lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Egervári Sándor távozása után vele kezdték a tárgyalásokat, de két-három hónapig húzta-halasztotta a dolgot érdemi válasz nélkül, sőt volt, hogy két-három hétre eltűnt. Csányi egyszer küldött neki egy smst, amelyben azt írta, ha nem hívja vissza 24 órán belül, akkor a szövetség lezártnak tekinti a tárgyalásokat, erre egy óra múlva jelentkezett, de továbbra is azt mondta, hogy még nem hozta meg a döntést. Kifogytak az időből a Bölöni-eset miatt, ezért számba vették a magyar edzőket is, és Pintér kétszeres bajnokként fennakadt a szűrőn, végül ő lett a befutó.

– Ebben van személyes felelősségem, mert nem került volna az elnökség elé a javaslat, ha én nem értek egyet vele. Ilyen szempontból a leváltásában is van személyes felelősségem – részletezte az elnök, majd hozzátette, hogy annak idején összegyűjtöttek harminc külföldi jelöltet, de voltak olyanok, akiket nem tudtak volna megfizetni. – Most is tudok olyat, aki még Dárdainál is eladhatóbb lenne. Keresne két-három milliárd forintot, de mi lenne, ha mégsem jutnánk ki? Ezt nem mertem vállalni, és sajnáltam volna a pénzt. Hogy mi lett volna, ha nem kapunk ki az északírektől, magam sem tudom. Így is volt rajtam nyomás, hogy ne legyen váltás, mert egy komoly ember nem kapkod. A vereség volt a hab a tortán. Lehet, ha ez nem jön, akkor nincs ez a döntés. Reméljük, azt a játékot soha nem látjuk viszont a válogatottól, amit azon a mérkőzésen. Attila nagyon magára maradt, a sajtó hite elveszett benne, talán már akkor, amikor kineveztük, vagy már előtte. Túl sok játékost hívott meg, nem akart körvonalazódni a csapat. Ez feszültséget keltett a játékosokban és a klubokban. Sok játékrendszert akart megtanítani, négyfélét gyakoroltak, de úgy döntött, hogy az ötödiket játsszák, mert kapott valami hírt az északírekről állítólag…

Jelenleg hat-hét név van a kalapban, de még keresik a megfelelő személyt a kapitányi posztra. Van olyan, aki jónak tűnik, de nem magyar. Elmondása szerint Paulo Sousával soha nem tárgyaltak, fel sem vetődött, mint kapitány. Lassan abba a kategóriába csúszik, akit nehéz megfizetni, bár a képességei alapján alkalmas lenne. A jelenlegi potenciális jelölt neve nem hangzott még el a magyar sajtóban, annyit lehet róla tudni, hogy van állása, valamelyik válogatott szövetségi kapitánya.

Kevesebb légióst szeretne

Csányi egy év múlva azzal lenne elégedett, ha a válogatott kijutna az Európa-bajnokságra, öt év múlva pedig azzal, ha az egész utánpótlás-nevelés megváltozna, erősebb lenne a bajnokság, és több külföldi élcsapatban szerepelne magyar játékos.

A légiósok száma már csökkent a közelmúltban, és ezen a területen az MLSZ szándékai egyértelműek: a televíziós pénzek elosztásánál preferálják azokat a klubokat, amelyek több magyart foglalkoztatnak, közelítőleg százmilliós eltérés van a legjobb és a legrosszabb között. Az Európai Unióban nem lehet szabályozni, hány külföldi legyen, de a 17-21 év között hazánkban nevelkedők (tehát döntő többségben magyarok) számát lehet. Az UEFA kezdeményezni fogja a téma újratárgyalását, újraszabályozását. Ez ugyanolyan probléma az Európán kívüli országokban is, ezért a FIFA is foglalkozik vele.

– Én szívem szerint korlátoznám az egy időben pályán lévő külföldiek számát – szögezte le az elnök, majd hozzátette, hogy a klubtulajdonosok és a szövetség vezetői között nem működhetne úriemberi megállapodás ebben az ügyben, mert nincsenek meg hozzá a szereplők…

A bíró lehet hülye, az MLSZ nem lehet szarházi

Természetesen az utóbbi hetekben, hónapokban egyre jelentősebb szurkolói ellenállási mozgalom témaköre is szóba került. A főtitkár ismertette, hogy a törvény a jegyértékesítésnél névre szóló azonosítást tesz kötelezővé, tehát ehhez nem véletlenül ragaszkodik a szövetség. A kártya csak annyit jelent, hogy aki jegyet vesz, annak nem a személyi igazolványát kell odaadnia a pénztárnál, hanem a klubkártyáját, vagy a futballkártyáját – amelyeknek köszönhetően csökken a kiszolgálási idő. Tehát nem a kártya miatt kell adatokat rögzíteni.

A drukkereket azért zavarja az adatrögzítés, mert lehetőséget teremt a kitiltásra minden stadionból. A lakcímet már nem rögzítik, és az adatokkal nem lehet visszaélni. Csányi szerint nem helyes, hogy a klubok nem hárítják át a felelősséget azokra, akik kárt okoznak nekik. Itt visszautalt a FIFA zárt kapus büntetésére, amelyet továbbra sem tart igazságosnak, hiszen az Izrael elleni válogatott meccsen „csak” két-háromszáz drukker tanúsított rasszista viselkedést, és a rendőrök amúgy sem avatkozhattak közbe.

– A szurkolóknak, a kluboknak és MLSZ-nek is változtatniuk kell. Belefér a „szemüveget a bírónak” és a „hülye vagy”, de a „szarházi MLSZ”, a trágárság, az ocsmányság már nem fér bele. A szurkolói közösség vesse ki magából azokat, akik így viselkednek – magyarázta Vági Márton.

Azt mondták, az MLSZ alapvetően nincs a pirotechnika ellen, de a törvényi szabályozást kell betartani. A tavaszi Újpest–Diósgyőr Magyar Kupa-döntőre a drukkerek a testnyílásaikban vitték be a petárdákat, illetve két nappal korábban elhelyezték a Puskás-stadionban a pirotechnikai eszközöket. Ennek a szövetségben állítólag megvolt a következménye, a felelőssége vonás. A főtitkár beszámolt arról is, hogy néhány klub szurkolóival párbeszédet teremtettek. Azt kérték a drukkerek, ne úgy bánjanak velük, mint a színházban, és erre ígéretet tettek. Az MLSZ szidását eleinte nem büntették, csak idén áprilistól, előbb egyeztettek a Szurkolói Irodával, de ez nem vezetett eredményre.

Végül elhangzott, hogy az élvonal átszervezése napirenden van, de az sem jó, ha mindig átszervezés van. November-decemberben várható döntés. Az NB II és az NB III megreformálása hasznos lépés volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik