Hírek

Kirúgták Pintér Attilát, Dárdai Pál az edző!

A válogatott edzője korrekt megegyezéssel távozott, utódja három meccsre vállalta a feladatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Az MLSZ elnöksége szerdán megismerte a szakmai bizottság észrevételeit, valamint meghallgatta Pintér Attila szövetségi kapitány beszámolóját a válogatott idei évben elvégzett munkájáról, és eddig elért eredményeiről. A Magyar Labdarúgó Szövetség a szerdai elnökségi ülést övező kiemelt médiaérdeklődésre való tekintettel szeptember 18-án, csütörtökön 10 órától a Kánai úti székházban sajtótájékoztatót tart, amelyen összefoglalja a szövetség vezető testületének szerdai ülésén történteket” – írta szerda esti meghívójában a szövetség kommunikációs részlege.

Az ügy szerdai fejleményeiről ide és ide kattintva olvashatnak! A nagy érdeklődéssel várt eseményről folyamatosan frissülő, szöveges tudósításban számoltunk be.

FRISSÍTÉS:

Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezték ki. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2), és így már az első forduló után nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Csányi Sándor bejelentette: ideiglenesen, a téli szünetig a Hertha BSC alkalmazásában álló Dárdai Pál, korábbi 61-szeres válogatott játékos irányítja a csapatot, aki csak erre az időszakra vállalta, ingyen a felkérést.

– Az ő karaktere, az a tizenhét év, amit Németországban töltött játékosként nagy nevű edzők irányítása alatt, az elfogadottsága, amelytől reméljük, hogy egységet kovácsol a válogatott tagjai között, bízunk benne, ellensúlyozza a tapasztalatlanságot – nyilatkozott Csányi Sándor.

Pintér Attila menesztésével kapcsolatban az MLSZ elnöke hangsúlyozta, az, hogy kilenc hónap után a szövetségnek ilyen döntést kellett meghoznia, az őt kinevezőknek a felelőssége is. Az okokról Csányi Sándor elmondta, a szakmai bizottság értékelése szerint Pintér túl nagy kerettel dolgozott, valamint a rendszeres összetartások ellenére, például az északírek elleni selejtezőn is, volt a csapatban olyan játékos, aki korábban nem szerepelt a válogatottban.

– Pintér Attila stílusában eltért a korábbi szövetségi kapitánytól, Egervári Sándortól, aki sokkal szelídebb volt. Az gondoltuk, az ő irányítása alatt a válogatott küzdőképessége és harciassága sokat fog növekedni – mondta Csányi Sándor, aki szerint ugyanakkor természetesen kockázattal is járt a tréner decemberi kinevezése, többek között a kapitány nehézkes kommunikációja miatt.

A Pintér-korszakkal kapcsolatban Vági Márton főtitkár megjegyezte, a kudarc ellenére hasznos lehet ez az időszak, ugyanis korábban nem ismert problémák is a felszínre kerültek.

A hosszútávú döntéssel kapcsolatban az MLSZ elnöke közölte, nem akarnak kapkodni.

Dárdai Pál október 11-én Bukarestben, a románok elleni Európa-bajnoki selejtezőn mutatkozik majd be a kispadon, majd három nappal később a Feröer-szigetek ellen irányíthatja az együttest. Az idei utolsó tétmérkőzésen a finn válogatott látogat a Groupama Arénába.

A játékosok is bíznak az új kapitányban

11:11

A sajtótájékoztató vége felé már egyéb témák is szóba kerültek – például edzőképzés, utánpótlás, stb., majd véget ért az esemény, és a két szövetségi vezető távozott a teremből.

A magyar válogatott legközelebb október 11-én lép pályára az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában, Románia ellen, Bukarestben.

Élő szöveges közvetítésünk véget ért.

11:04

A jogos kritikákkal semmi baja Csányi Sándornak, de leszögezte, hogy személyes sértésnek veszi, ha dumaszínháznak nevezik az MLSZ-t – mint Hegyi Iván –, mert ez félrevezetés. Szerinte a fekete varjú a Népszabadság szerzőjéhez képest a megtestesült vidámság. „Erőt vehetne magán, és egy pozitív szót is kipréselhetne magából” – tette hozzá az elnök.

„Nem mondanám, hogy az átlagnál hülyébb vagyok a labdarúgásban” – mondta Csányi, majd elárulta, hogy több ezer oldalt elolvasott, és számos komoly szakemberrel konzultált, mielőtt annak idején vállalta az elnöki posztot.

Megtudhattuk azt is, hogy a Chelsea elnöke a napokban csak azért érkezett Magyarországra, hogy tárgyaljon Csányi Sándorral, és egyeztessék, a londoni klub hogyan tudna segíteni a magyar labdarúgás utánpótlásának.

A végleges kapitány személyének kiválasztásakor az MLSZ-apparátus, a szakmai bizottság, illetve 20-40 szakember véleményét is kikéri majd az OTP-vezér. „Naponta több száz döntést hozok, némelyik a magyar labdarúgás elmúlt ötéves költségvetését is meghaladó összegű, de akkor sem remeg meg a kezem. Eszem ágában sincs lemondani” – mondta Csányi. Jövő májusban egyébként elnökséget választ az MLSZ, akkor jár le a mandátuma a jelenlegi testületnek.

10:59

Az MLSZ elnöke szerint Pintér Attila olcsó kapitányként volt aposztrofálva a sajtóban, de ez nem volt korrekt az újságírók részéről, mert nem volt olcsó. „Sokan örülnének hasonló jövedelemnek, de a kiválasztás szempontja nem az ár volt, hanem a szakmai képességek. Úgy gondoltuk, hogy jobb szakmai képességeket olcsóbban tudtunk szerződtetni, mintha külföldit hoztunk volna.”

10:56

Csányi azt mondta: már sejtik, kik lehetnek Dárdai segítői, de neveket csak a jövő héten mondanak, mert még több jelölt van.

10:54

Vági Márton főtitkár szerint a magyar válogatott az elmúlt négy évben a lehetséges kapacitásának 60-70 százalékát nyújtotta, az északírek ellen viszont alatta maradt ennek. De ha a 90-100 százalékát nyújtaná, akkor sem szerepelne Európa élvonalában, mert a kontinens 25-35. helyén áll jelenleg.

10:52

Csányi szerint az Észak-Írország elleni Európa-bajnoki selejtezőn sok perc ment el passzív játékkal a magyar csapat részéről, a mieink hátul adogattak, nem vállaltak mélységi passzokat. Nem látták viszont azt a harapós válogatottat, amelyre számítottak, de bíznak benne, hogy Dárdai Pál karaktere nem engedi meg, hogy a csapat ilyen játékkal rukkoljon elő a következő meccseken.

10:50

Friss hír: a magyar válogatott húsz helyet rontva az 54. helyen áll a FIFA-világranglistán. Ennyit tesz az északírek elleni zakó…

10:49

Újságírói kérdésre Csányi elárulta, hogy összegyűjtötték a játékosok véleményét is. Feszültség alakult ki a játékosok és a kapitány között, mert van egy olyan kemény stílusa, amihez nem minden labdarúgó szokott hozzá, ebből is kialakultak feszültségek. „Nem a játékosok buktatták meg a kapitányt, erről nincs szó, de a véleményüket meghallgattuk. Kisebb kockázatot vállalunk azzal, ha most váltunk, mintha nem váltunk” – magyarázta az elnök.

10:45

Dárdai Pál őszi időszaka alatt az MLSZ elnöksége igyekszik végleges megoldást találni a kapitánykérdésre. „Mondhatnám, hogy külföldi edzőt szerződtetünk, de nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, mint korábban, nem szeretnék olyan ellentmondásba keveredni magammal, mint előzőleg” – szögezte le Csányi. Azt is elárulta, hogy már öt-hat külföldi trénerrel felvették a kapcsolatot, köztük van olyan is, aki komoly válogatottakat irányított, világ- és Európa-bajnokságra is kivezetett, sőt túl is jutott a csoportkörön, de az az edző biztosan nem lesz szövetségi kapitány, akivel Pintér kinevezése előtt tárgyaltak. „Most indul a munka, amely során számítunk a szakmai bizottság és a sajtó véleményére is” – folytatta Csányi.

10:41

Csányi úgy fogalmazott: örülnének, ha Huszti Szabolcs és Szalai Ádám visszatérne a válogatottba, de továbbra sem játékoskeretet, hanem Szövetségi kapitányt választanak, tehát ilyen mélységig nem szólnak bele az edző dolgába.

10:40

Csányi nem árulta el, hogy Dárdai hány pontot tart reálisnak a következő három tétmeccsre, de megjegyezte, hogy túl optimistának tartja. „Ha hozza azokat a terveket, amiket ő elérhetőnek tart, akkor visszakapaszkodunk a remény tartományába. Továbbra is az a cél, hogy a csapat kijusson az Európa-bajnokságra. Nem mondhatom a kapitánynak, hogy az a cél, hogy ne jussunk ki, mert azt még én is tudnám teljesíteni szövetségi kapitányként” – mondta az elnök.

10:38

Nem fogja megterhelni az MLSZ kasszáját Pintér menesztése, mert korrekt megállapodást között tavaly decemberben, és most is korrekt az elválás vele és stáb tagjaival – folytatta Csányi.

Dárdai Pál a tárgyalások során kijelentette: nem kér pénzt ezért a három mérkőzésért, tehát ingyen vállalja az ideiglenes kapitányi posztot. Az új edző egyébként nem kíván nyilatkozni a sajtónak, amíg a kerettel nem találkozik.

10:34

Csányi elmondta, hogy Dárdai Pál családi okok miatt továbbra is szeretne Németországban élni, ezért minden bizonnyal tényleg csak ideiglenes megoldás a csapat élére. Az elnök szerette volna hosszútávra szerződtetni, de nem tudja vállalni. Csányi nagy kockázatnak tartja Dárdai részéről, hogy vállalja a felkérést, hiszen az esetleges kudarcot fiatal edzőként nem könnyű megélni. Köszönet jár a Hertha BSC-nek, mert az ottani utánpótlásedzői állását továbbra is betölti, ám közben a magyar válogatott rendelkezésre bocsátják.

10:26

Ez az első fejezet – utalt az MLSZ-elnök a kapitány menesztésére –, de most ismét az a kérdés, ki lesz az utód. „Kapkodni nem akarunk, ezért ideiglenes döntést hoztunk. A következő három tétmeccsen Dárdai Pál irányítja a válogatottat” – jelentette be Csányi.

10:23

Az elnök így folytatta: Pintér Attilában a történtek ellenére nem csalódtak, mert szakmailag felkészült ember és felkészült edző. „Nem lehet elvitatni, hogy kevés olyan ember dolgozik a magyar labdarúgásban, aki a lelkét, a szívét, a fizikai erejét így beleteszi, hogy a futballunk fejlődjön. Mindent beleadott, nem kímélte magát, de a szakmai vezetők közül néhányan úgy látták, túl bő a keret, túl sok játékost próbált ki, és ez a keret nem szűkült az idő előrehaladtával. Az első tétmérkőzésen is szerepelt olyan játékos, aki korábban nem. Voltak olyanok is, akik szerint túlságosan nagy követelményeket állított, túl sok játékrendszert akart begyakoroltatni. Szeretném tiszta szívből megköszönni a munkáját, de egy szomorú döntéssel megválunk tőle” – magyarázta Csányi.

10:20

Csányi elmondta: amikor tavaly decemberben kinevezték Pintért, tisztában voltak a kockázati tényezőkkel, például azzal, hogy a kommunikációs képessége talán kicsit nehézkes volt. Úgy gondolták, hogy elsősorban azokat a képességeit kell értékelni, amelyek a sikeres edzői munkához feltétlenül szükségesek. Sokat javult a sajtóval való kapcsolata és a kommunikációja, ezt az MLSZ is elsegítette.

10:08

Csányi Sándor beszéde nyitotta a sajtótájékoztatót. Elmondta: úgy ítélték meg, hogy a válogatott körül kialakult helyzetben nem húzható tovább, hogy az MLSZ elnöksége állást foglaljon a szövetségi kapitánnyal kapcsolatban, és ezt megossza a közvéleménnyel, majd bejelentette, hogy Pintér Attila távozik posztjáról.

10:06

Csányi Sándor és Vági Márton megérkezett a terembe. Elkezdődött a sajtótájékoztató.

10:05

Odakint gyönyörűen süt a nap, hamisítatlan indián nyár, de emiatt az üvegfalú teremben nagyon meleg a helyzet… Vajon Pintér-kapitánynak is az? Hamarosan kiderül…

10:00

Senki nem türelmetlenkedik, úgyhogy mi is csak csendben konstatáljuk, hogy elmúlt 10 óra, de a szövetség részéről egyelőre sehol senki… Aztán megjelent a válogatott sajtófőnöke, és azt mondta: tíz percet csúszni fog a kezdés.

09:50

A sajtó, illetve a média részéről a várakozásoknak megfelelően komoly érdeklődés mutatkozik az esemény iránt, többeknek már nem is jutott parkolóhely a székház mellett. Hogy ki tartja a sajtótájékoztatót, egyelőre nem tudni biztosan, mert névtáblák nincsenek az asztalon, csak két mikrofon van. Minden bizonnyal Csányi Sándor elnöké lesz az egyik, a másik pedig Pintér Attiláé vagy Vági Márton főtitkáré.

09:35

Sokan véleményt nyilvánítottak kapitányügyben az Európa-bajnoki selejtezősorozat első meccse, az Észak-Írország ellen 2-1-es hazai vereség után. A válogatott korábbi kiváló védője, az immár edzőként dolgozó Urbán Flórián szerintha Pintér Attilát két évre szerződtették, akkor két évig hagyni kellene dolgozni.

09:30

A Blikk néhány napja arról írt, hogy Csányi Sándor, a szövetség elnöke nagyon sokra tartja Dárdai Pált, és a szíve szerint neki adná a válogatott irányítását – annak ellenére, hogy még soha nem irányított rendszeresen felnőtt csapatot. Az utódjelöltek között lehet még Mészöly Géza, László Csaba és Herczeg András is. A Rangadó.hu korábbi összeállításábólkiderül, hogy mi szól mellettük, illetve ellenük.

09:25

A másik bulvárlap, a Blikk csütörtöki száma arról számol be, hogy a trénerrel meglehetősen kritikusak voltak az MLSZ elnökségi tagjai szerdán, de az nem hangzott el konkrétan, hogy maradhat-e a posztján vagy sem. De van itt még más is: nem csak a beszámolóra igyekvő szövetségi kapitány jelent meg a meghallgatáson, hanem Dárdai Pál, a német Hertha BSC utánpótlásában dolgozó, korábbi 61-szeres válogatott focista is hivatalos volt az eseményre, és állítólag maga Pintér sem tudott arról, hogy a volt középpályást beszélgetésre hívták…

09:20

A Bors című napilap cikke szerint a kapitány kirúgása nem terhelné meg jelentősen a szövetség kasszáját. Pintér a hírek szerint havi öt-hatmillió forintot keres, azonnali menesztése esetén nagyjából háromhavi fájdalomdíj járhat neki, ami a biztos anyagi lábakon álló MLSZ-t nem rengeti meg. Igaz, a nagy semmiért legrosszabb esetben is felmarkolhat körülbelül hatvanmillió forintot a közvélemény által fenébe kívánt kapitány…

Olvasói sztorik