NB I

Ki legyen a szövetségi kapitány?

Úgy tűnik, kezd komolyra fordulni a Pintér-ügy, fellángolt az ötletbörze: László Csaba? Mészöly Géza? Dárdai? Herczeg?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyre masszívabban tartja magát a pletyka, miszerint hamarosan távozik Pintér Attila, a magyar válogatott tavaly decemberben kinevezett szövetségi kapitánya.

A szakma és a sajtó/média képviselőinek döntő többsége már a kinevezését is kétkedve fogadta, és azóta sem békéltek meg vele. A rendszeres összetartások intézménye is megosztotta a labdarúgó-társadalmat és a környezetet, majd jöttek a felkészülési meccsek. Négy meccsből két győzelem, egy döntetlen és egy vereség nem olyan tragikus mutató, a csapat és a kapitány mégsem volt meggyőző. A Szalai-ügy és az északírek elleni vereség csak a betetőzése volt annak a folyamatnak, amit a Pintér iránti – kis túlzással – általános unszimpátia indított el és táplál a mai napig.

Hogy a kapitányt az októberi, bukaresti Európa-bajnoki selejtező előtt vagy után állítja fel a kispadról a szövetség (esetleg magától mond le), azt egyelőre nem lehet tudni, de jelenleg nehezen képzelhető el, hogy karácsonykor még a posztján lesz, tehát nyilván aktuálissá vált az utódlás kérdése. Az elmúlt napokban a következő nevek láttak napvilágot a sajtóban: László Csaba, Herczeg András, Dárdai Pál, Mészöly Géza. Pozitívumot és negatívumot mind a négy edzővel kapcsolatban fel lehet sorolni.

László Csaba

Négyük közül kétségtelenül ő rendelkezik a legkomolyabb nemzetközi tapasztalattal edzőként (Uganda és Litvánia szövetségi kapitányaként, illetve a skót Hearts menedzsereként, majd a belga Charleroi vezetőedzőjeként dolgozott), de számottevő eredményt csak a skótok kispadján tudott produkálni, ahol bajnoki bronzérmes lett, és az év legjobb menedzserének választották. Jelenleg az MTK nemzetközi játékosmegfigyelő-rendszerét irányítja.

Herczeg András

Az elmúlt két évtized legeredményesebb edzője Magyarországon, hiszen bajnoki címeket nyert a Debrecen csapatával, amelyet egyszer a Bajnokok Ligája, aztán az Európa Liga csoportkörébe vezetett. Ő testesíti meg tökéletesen az ideális szövetségi kapitányt, hiszen az emberi és a szakmai kvalitásai is megkérdőjelezhetetlenek. Hátrányként említhető vele kapcsolatban, hogy edzőként jó ideje nem aktív, illetve nemzetközi tapasztalata nincs. Jelenleg a Debreceni Labdarúgó Akadémia igazgatójaként tevékenykedik.

Dárdai Pál

Az elmúlt húsz évben nagyon kevés magyar játékos volt képes hozzá hasonló karriert felépíteni külföldön, ráadásul ő mindezt a visszavonulása után folytatni tudja. Jelenleg a Hertha BSC utánpótlásedzőjeként tevékenykedik – rendkívül eredményesen –, közben folyamatosan képzi magát odakint és idehaza egyaránt, illetve tagja a magyar utánpótlás rendszerét megreformálni hivatott bizottságnak is. Ez utóbbi testület vezetőjének, Kovács Ferenc mesteredzőnek – Orbán Viktor miniszerelnök bizalmasának – állítólag nagyon komoly szava lesz kapitányügyben, márpedig neki szakmailag és emberileg is nagyon szimpatikus Dárdai. Kérdés, hogy a korábbi kiváló játékos hiúságát annyira legyezgetné-e a kapitányi kinevezés, hogy otthagyná-e Berlint – esetleg a családjával együtt – és a német labdarúgást, amelyet a világ legjobbjának tartanak. Korábban kétszer is irányította az NB II-es válogatottat, de negatívum lehet vele kapcsolatban, hogy komoly felnőtt csapat élén még nem volt edző.

Mészöly Géza

Már Egervári Sándor lemondása után, Pintér Attila kinevezését megelőzően is felvetődött a neve. Édesapja, a korábbi kiváló labdarúgó, majd háromszoros szövetségi kapitány, a szintén MLSZ- és Orbán-közeli Mészöly Kálmán nem titkolja, hogy addig nem nyugszik, amíg fiát nem imádkozza a válogatott élére. A „kis-Mészölynek” az Újpest és a Vasas vezetőedzőjeként is voltak jó periódusai, jó eredményei, de az U19-válogatott szakmai főnökeként alaposan megégett a hazai rendezésű, nyári Európa-bajnokságon.

Ki más?

A magyar edzői palettán jelenleg nincs más, aki alkalmas lenne kapitánynak, vagy aki jelenleg szóba jöhetne. Csertői Aurél és Horváth Ferenc még nem érett meg a feladatra, ők egyelőre a jövő emberinek tűnnek, Tomiszlav Szivics pedig sikeres munkát folytat Diósgyőrben – persze, őt pártutasításra nyilván elengednék. Külföldi kapitány alkalmazása a Csányi-Orbán csata (másként: a Sousa-ügy) óta nem vetődött fel komolyabban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik