NB I

„Nem Pintér Attila a hibás, hanem aki kinevezte”

A vesztes selejtezőrajt után szakértőink egyetértenek: szegény ember vízzel főz...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nyugodtan nevezhetjük sporttörténelminek a magyar válogatott vasárnap esti 2-1-es vereségét, és nem csak azért, mert ez volt Pintér Attila szövetségi kapitány első tétmeccse a csapat élén, hanem inkább azért, mert Észak-Írország még soha nem nyert a mieink ellen. Ezúttal ez is megtörtént (1-2), és a végeredményen kívül a mutatott játék sem ad okot optimizmusra az Európa-bajnoki selejtezősorozat folytatása, konkrétan az októberi, romániai találkozó előtt.

A vesztes meccs után a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa leginkább az egy-egy elleni játékszituációkat hiányolta, és emlékeztetett rá, hogy ez a stílus már Pintér Attila legutóbbi klubcsapatára, a Győrre is jellemző volt. Szerinte éppen ebből eredeztethető, hogy a magyar támadásokban nem volt átütőerő és különösebb ötletesség. A kivételt Dzsudzsák Balázs, Lovrencsics Gergő, Kovács István és Priskin Tamás néhány megoldása jelentette.

„Stabilak vagyunk, ez rendben van, de csak addig, amíg nem jöttek ki az északírek. Nem Pintér Attilát, a válogatottat, a játékosokat akarom bántani. El kell fogadni, ez van. Nincs egyéni játék. Nem tudunk a középpályán emberfölényt kialakítani, ezért nem tudunk számottevő támadásokat vezetni. Egy az egyben meg kellene verni az ellenfelet, vagy kényszerítőpasszal kijátszani. Ez a meccs nagyon fog hiányozni, ezt nem lehet kijavítani. Sajnálom az embereket, akik sok pénzt belefektetnek a magyar futballba, és várják az eredményt. Erről az egészről nem Pintér Attila tehet, hanem az, aki kitalálta őt, és aki kinevezte” – jelentette ki Hajszán Gyula.

Ez katasztrofális volt…

A Rangadó.hu szakértőjeként Kovács Bálint, az AFCK menedzsere is értékelte a látottakat, és kettejük mondandójában több közös pont is felfedezhető. Kovács úgy fogalmazott: Pintér Attila helyzete sem egyszerű, nem kell elpártolni mellőle, mert ebben az országban ez a merítési lehetőség áll a rendelkezésére…

Pintér Attila mindenkit meglepett a háromvédős rendszerrel, és Balogh Balázs kezdőben való szerepeltetése is érdekes húzás volt a részéről – kezdte Kovács Bálint. – Ne feledjük, hogy ami új, az nem mindig rossz, de ez jelen esetben katasztrofális volt. Véleményem szerint ez a taktikai hadrend nem úgy sült el, ahogy tervezték, mert néhány játékos még azt sem tudta, hogy merre fusson. Nem volt véletlen, hogy az első húsz percben rengeteg pontatlan passz volt, mert ez a válogatott most szerepelt először háromvédős rendszerben, noha tudomásom szerint az eddigi összetartásokon rendszerint ezt a felállást gyakorolták. Láttam pozitívumokat, például Lovrencsics Gergő a beszállása után színt vitt a játékba, ahogyan Kovács István is.

Probléma volt a védekezésünkben azt is, hogy amikor rögzített szituációból követően, és a védelemből Juhász Roland is felment fejelni, akkor hátul szinte senki nem maradt. Ha háromból egy felmegy, és mondjuk Tőzsér Dániel visszazár, de hárman letámadnak az északírek közül, akkor ki biztosít, ha valaki esetleg hibázik? Nemanja Nikolics válogatott szinten sajnos nem nyújt olyan teljesítményt, mint a Videoton színeiben a Puskás Akadémia ellen az NB I-ben. Volt két normális védő vele szemben, és máris csak a szünet előtt hallottam először a nevét, ez mindent elárul arról, hogyan szerepelt.

Bízni kell Pintér taktikájában

Érdekes volt az is, hogy Futács Márkót be sem nevezték a meccsre, én a kezdőbe vártam. Tőzsér Dániel és Varga József jól játszott, hiba nélkül lehozták a találkozót. Tőzsér szünet előtti labdaeladásában Balogh Balázs volt a ludas, az a passz Ronaldinhótól is elpattant volna. Gyurcsó Ádámnak az első húsz-huszonöt percben volt három-négy értelmes elfutása, de ő sem mutatott különösebbet. Dzsudzsák Balázs elfogadhatóan játszott, és Rudolf Gergely sem volt olyan rossz, ő legalább lekötött egy embert, bár kapura ő sem volt nagyon veszélyes. Lassan el kell gondolkodni azon, hogy Vanczák Vilmos hogyan lehet pótolni. Ide a megfelelő megoldás Fiola Attila lehet, benne van technika és sebesség.

Ez az eredmény nem volt várható, és egy-kétgólos magyar győzelemre számítottam, ehelyett egygólos vereség lett a vége. Abban kell bízni, hogy a Pintér Attila által kitalált játékrendszer és taktika be fog érni és működni fog, hiszen vagy még jó néhány mérkőzés a sorozatból. Szerintem ezen a meccsen a háromvédős rendszer nem működött. A második félidőben már értékelhetőbbek voltak a mieink támadásban, de rengeteget kell fejlődniük futballban. Lehet bántani bárkit, hogy nem vagyunk meg minőségben, de ez a keret áll rendelkezésre, nincs három Iniesta és négy Özil. Nyilván Pintér Attila helyzete sem egyszerű, nem kell elpártolni mellőle, mert ebben az országban ez a merítési lehetőség áll a rendelkezésére. A mostani végeredmény nem tükrözi, mire képes ez a csapat valójában az északírek ellen.

Akcióból nem voltunk veszélyesek a kapura, márpedig az nem elég hazai pályán, hogy nyolcszor lövünk kapura, és négyszer eltaláljuk. Ezt vissza lehet vezetni oda is, hogy Szalai Ádám nincs a keretben, mert ő talán tudna gólt lőni. Ebből a csapatból a jó formában lévő Szalai és Huszti nagyon hiányzik, ez immár határozottan kijelenthető. Vadócz Krisztián, Pintér Ádám, illetve Gera Zoltán szintén. Utóbbi leginkább azért, mert nem tudtak váratlant húzni a mieink. Kovács István beállása egyből lendületet adott, de ő még nem tudja vinni magával a válogatottat. Neki még idő kell ehhez, persze, nyugodtan lehet bízni benne, mert ő képes lesz rá. A jobbhátvéd poszt pedig Bodnár László óta megoldatlan. Micsoda dolog az, hogy nem tudjuk megoldani Laczkó Zsolt kiesését?! – mondta végül Kovács Bálint.

Olvasói sztorik