NB I

Kezdésként egy nagy pofon: vereség az északírektől

A magyar válogatott 2-1-re kikapott az Európa-bajnoki selejtezősorozat első meccsén.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnoki selejtező, D-csoport, 1. forduló
Magyarország – Észak-Írország 1-2 (0-0)
Groupama Aréna, 20 ezer néző. Játékvezető: Aytekin (német)
Magyarország: Gulácsi – Vanczák, Juhász R., Lipták – Gyurcsó (Lovrencsics, 59.), Varga R., Tőzsér, Balogh B., Dzsudzsák – Nikolics (Priskin, a szünetben), Rudolf G. (Kovács I., 70.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Észak-Írország: Carroll – C. McLaughlin, McAuley (Catcart, 72.), Baird, Hughes – Davis, Brunt, C. Evans, Norwood (McKay, 79.) – Ward (McGunn, 66.) – K. Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O’Neill
Gólszerzők: Priskin (75.), illetve McGinn (81.), Vanczák (öngól 89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az edzőtáborba behívott játékosok közül a sérült Gera Zoltánt, valamint Rózsa Dánielt, Litauszki Róbertet, Nagy Gábort, és meglepetésre Futács Márkót sem nevezte a magyar válogatott első Európa-bajnoki selejtezőjére, Észak-Írország ellen Pintér Attila. A szövetségi kapitány azt a Gulácsi Pétert állította a kapuba, aki az elmúlt két hétben számos komoly hibát elkövetett az osztrák Salzburg csapatában, míg a Ferencvárosban remekül teljesítő Dibusz Dénest a kispadra ültette.

Az első lehetőség a vendégek előtt adódott, de Ward rosszul találta el a labdát a tizenhatos vonalán, a másik oldalon pedig Dzsudzsák lőtt a kapu mellé. A 14. percben Gyurcsó ígéretes, lapos beadását szögletre mentették. A második sarokrúgás után Varga József piszkált bele a labdába, a kapus könnyedén fogta. A magyarok nem tudtak tartós mezőnyfölényt kialakítani, de rögzített helyzetből és beívelésekből néha képesek voltak ígéretes lehetőséget teremteni. Ezen kívül a mezőnyben zajlott a küzdelem, majd a 26. percben kapuja elé kényszerítették ellenfelüket a mieink. A szünet előtt egy magyar labdavesztés után nagy helyzetet hagyott ki Észak-Írország: Davis sprintelt a kapu felé, lövését Gulácsi kivédte, de éppen Hughes elé ütötte, aki az üres háló fölé helyezett.

A szünetben Nikolics helyett Priskin, később Gyurcsó helyett Lovrencsics érkezett a magyar válogatottba, amelynek támadópotenciálja eleinte ezektől a változtatásoktól sem javult számottevően. A 62. percben Lovrencsics veszélyes lövését Carroll szögletre ütötte, majd öt perccel később ismét lengyelországi légiósunk veszélyeztetett, de a vendégkapus ezt is hárította. A 69. percben Rudolf Gergely vállalkozott lövésre – nem sokat tévedett, majd kiszállt a meccsből, mert Kovács István érkezett a helyére. Ez volt a siker kulcsa, ettől kezdve sokkal veszélyesebbé váltak a magyarok akciói, és a 75. percben egy szöglet után Priskin Tamás góljával megszületett a vezetőgól (1-0).

A nyolcvanadik percben Priskin próbálkozhatott, de a tizenhatoson belül nem jól találta el a labdát. A másik oldalon Lafferty remek beadását az egyes-egyedül hagyott McGinn az üres hálóba passzolta – nagy magyar védelmi hiba kellett a vendégek egyenlítéséhez (1-1). A 83. percben Lipták Zoltán egy becsúszó szerelés után jelezte a kispad felé, hogy cserét kér – pedig Pintér kapitány már szűk negyedórája kihasználta utolsó cserelehetőségét. Vajon a győri védő melyik meccset nézte? Így a hajrára emberhátrányba került Magyarország. Egy perccel később Lovrencsics veszélyeztetett, majd egy újabb remek északír beadás után Lafferty és Vanczák csúszott a labdára egy gólvonaltól egy méterre, végül a mieink rutinos védőjéről került a hálóba (1-2).

A magyar válogatott történetének négyszázadik hazai mérkőzésén rendkívül ötlettelenül futballozott. Az északírek történetük során először győzték le a mieinket, akiknek a kispadján Pintér Attilának ez volt az első tétmérkőzése. Csapatunk legközelebb október 11-én Románia vendégeként lép pályára.

Az eredményről nincs mit beszélni: ezzel minden bizonnyal már a selejtezősorozat első meccsén kiszállt a továbbjutásért zajló küzdelemből a magyar csapat. Talán még ennél is nagyobb baj a mutatott játék, és az, hogy néhány hét múlva Bukarestben, a románok ellen kell pályára lépnie ennek a csapatnak. Hogy azon a találkozón, és a későbbiekben ki irányítja majd szövetségi kapitányként Magyarország legjobbjait, egyelőre nem tudhatjuk, de a szurkolók bizonyára nagyon reménykednek a váltásban…

Nem Pintér tehet róla, hanem…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa értékelte:

Ki kellene végre lépni a magyarázkodásból, illetve abból, hogy kinek milyen sansza van és milyen pechesek vagyunk. Miért? Ha a magyar válogatott valóban irányította volna a meccset, akkor öt-nullra nyer egy olyan csapat ellen, amely nem számít eget rengetőnek Európában. Ehelyett hatvan percen keresztül játszottunk, próbálkoztunk, támadgattunk, de ezzel nem lehet meccset nyerni. Ez nem az NB I, hanem nemzetközi szint. Az északírek megszervezték a védekezésüket, ahogy arra számítottunk. Egy probléma volt, ami Pintér Attila korszakában Győrben is: nem volt egy-egy elleni játékunk.

Akkor kezdett veszélyes lenni a magyarok játéka, amikor Dzsudzsák Balázs villant, illetve amikor bejött Lovrencsics, szépen levette a labdákat, megpróbált egy az egy ellen játszani, és lendületet tett bele, ahogy Kovács István és Priskin Tamás is. Előtte Nikolics és Rudolf Gergely nagyon keveset mutatott. A végén sírunk-rívunk, hogy tíz percet emberhátrányban kellett töltenie a csapatnak. Ha jól összeraknak egy csapatot, nem kell hármat cserélni húsz perccel a vége előtt… És ne három helyzetből próbáljuk eldönteni a meccset, pláne, hogy azok sem nagy ziccerek voltak.

Stabilak vagyunk, ez rendben van, de csak addig, amíg nem jöttek ki az északírek. Nem Pintér Attilát, a válogatottat, a játékosokat akarom bántani. El kell fogadni, ez van. Nincs egyéni játék. Nem tudunk a középpályán emberfölényt kialakítani, ezért nem tudunk számottevő támadásokat vezetni. Egy az egyben meg kellene verni az ellenfelet, vagy kényszerítőpasszal kijátszani. Ez a meccs nagyon fog hiányozni, ezt nem lehet kijavítani. Sajnálom az embereket, akik sok pénzt belefektetnek a magyar futballba, és várják az eredményt. Erről az egészről nem Pintér Attila tehet, hanem az, aki kitalálta őt, és aki kinevezte.

Pintér Attila szövetségi kapitány értékelése ide kattintva olvasható!

D-csoport, 1. forduló – további mérkőzések

Feröer-szigetek – Finnország 1-3 (1-0)

Görögország – Románia 0-1 (0-1)

Olvasói sztorik