Hírek

Lesz-e botrány Bukarestben?

A magyar szurkolók romániai rendbontásának súlyos következményei lehetnek az MLSZ-re nézve.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Telt ház előtt rendezik meg az október 11-i Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt Bukarestben. A két csapat tavalyi találkozóját botrányok kísérték. Ezúttal sem csupán a pályán lesz nagy a tét.

A Népszabadság információi szerint az UEFA kiemelt figyelmet fordít a biztonsági kockázatot jelentő mérkőzés monitorozására. Ha az európai futballszervezet illetékesei súlyos rendbontásokról számolnak be, érvényesíthetik az MLSZ felfüggesztett büntetését, mi több, újabb szankciókkal sújthatják a szövetséget. A rizikó nem kicsi, mert az ellenőrök nemcsak a stadionban történteket kísérik figyelemmel, hanem a létesítményen kívüli „akciókat” is: a bukaresti terek átrendezése vagy a sétálóutcán bemutatott bunyó egyaránt súlyos következményekkel járhat.

A múlt évben, a bukaresti fellépés napján a Külügyminisztérium még közleményben rögzítette: elvárja az MLSZ-től, hogy védje meg a szurkolókat, illetve azonosítsa a rendbontókat, törvényszegőket. De arról, hogy milyen jogszabályok alapján járhatna el a szövetség őrzővédő cégként magánemberek utazása alkalmával, a tárca illetékesei nem referáltak.

A szövetségnek – ahogyan a múlt évben – természetesen az idén sincs eszköze arra, hogy kontrollálja az utazást, megakadályozza az összetűzéseket. Arról nem szólva, hogy a futballszervezet jelenlegi viszonya korántsem kiegyensúlyozott a szurkolói csoportokkal. A prevenció tehát szinte lehetetlen, azaz kizárólag a fanatikusokon – a magyarokon és a románokon – múlik, lesz-e balhé Bukarestben. Ami biztos, a szomszédos ország huligánjai már hangolnak az ellenfél fogadására: a múlt hét végi bajnoki meccseken magyarokat sértő rigmusokat skandáltak, s volt olyan együttes, amelyet szankcionáltak is a skandalumért.

Nem kifejezetten biztató előjel, hogy a felek már tavaly sem tétlenkedtek: utcai harcok, sérülések, feldúlt kávézók, sörösüveg-dobálások színezték a román és a magyar huligánok, valamint a bukaresti rendőrök randevúját – írja a nol.hu.

Olvasói sztorik