Nemzetközi foci

Visszavágna a románoknak

Korcsmár Zsolt szerint azért szép az élet, mert egy év után máris esély kínálkozik a javításra a válogatott számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya 24 fősre szűkítette keretét, amely először Bukarestben játszik Európa-bajnoki selejtezőt másfél hét múlva: bekerült a fehérvári Simon Ádám és Nikolics, kikerült a sérült Pintér Ádám, és benne van a Bundesliga 2-ben a Greuther Fürth színeiben stabilan játéklehetőséghez jutó Korcsmár Zsolt védő.

A 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokság bronzérmese már 23 mérkőzésen lépett pályára a felnőtt nemzeti együttesben. A DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorában úgy vélekedett: be kell látni, hogy a közelmúltban több olyan meccs is volt, amikor nem működött jól a válogatott védekezése.

– Mondhatjuk, hogy válogatott formában van?
– Mondhatjuk, viszont nem biztos, hogy ez reális lenne, de nyilván próbálok a klubomban mindent megtenni ahhoz, hogy a kapitány felfigyeljen rám, illetve minél jobb állapotban érkezzek meg az edzőtáborba. Most már tényleg célegyenesben vagyunk a Románia elleni meccs előtt, úgyhogy félig már ott jár az ember agya. Nagyon várom már a jövő hetet – kezdte Korcsmár Zsolt.

– Az északírek ellen is ott volt a keretben, de nem kapott lehetőséget. Azt a meccset felejtsük el, és tekintsünk Bukarestre?
– Én ezt teszem. Nyilván vannak emberek, akik szeretnek a múlton csámcsogni, én nem ilyen vagyok, úgyhogy most tényleg a Románia elleni meccs a legfontosabb számomra, nem az, hogy mi történt korábban.

– Évek óta a védelem a magyar válogatott neuralgikus pontja. Miért nem működik tökéletesen ez a csapatrész?
– Rengeteget beszéltünk erről az edzőtáborban. Amondó vagyok, hogy mindig az egész csapat védekezik, nem kimondottan a védők. Nem a védők kapják a gólt, hanem a csapat, és sokszor csúszott el a csapat védekezése. Voltak olyan mérkőzések is, amikor egy-egy egyéni hiba becsúszott, és emiatt kaptunk gólokat, ezeken nyilván könnyebb javítani. Voltak meccsek, amikor jól működött, viszont sajnos be kell látni, hogy több olyan volt, amikor nem.

– Az összeszokottság mennyire lényeges és fontos?
– Fontos. Sokkal könnyebb olyan társsal együtt játszani, akinek ismered a mozgását és tudod, mit fog csinálni bizonyos szituációkban. Ilyen szempontból a klubban sokkal könnyebb helyzetünk van, mert egész évben együtt gyakorlunk, egész évben magunkévá tesszük azt a taktikát, amit az edző követni akar, illetve ránk erőltet. A válogatottban sokkal nehezebb feladatunk van, egyrészt azért, mert kevesebbet találkozunk, illetve mindenki mást kap a klubjában, mindenki más szisztémában játszik, és mások az elvárásai a saját edzőjének, tehát sokkal rövidebb idő van arra, hogy összecsiszolódjunk.

– Kik azok a magyar játékosok, akikkel a legjobban meg tudja magát értetni, akivel a legjobban összeszokott a válogatott védelmében?
– Lipták Zoltánnal játszottam együtt Újpesten belsővédő-párost, ezért őt jobban ismerem. Mészáros Norberttel nagyon szeretek játszani, amikor még Egervári Sándor volt a szövetségi kapitány. Juhász Roland olyan mint egy gép, vele azért jó játszani, mert mindent eltakarít maga előtt. Igazából mindenkivel meg lehet találni a hangot, de edzéseken párost kell alkotni és gyakorolni, mert ez nem megy egyik pillanatról a másikra.

– Simon Krisztiánra védőként számít Dárdai Pál. Ez jó gondolat?
– Amikor én Újpesten játszottam, ő akkor bontogatta a szárnyait, éppen akkor került a felnőtt csapathoz, és kevesebbet játszott, de mivel követtem az Újpest szereplését, nekem egyáltalán nem meglepő, hogy ő meghívót kapott. A kapitány azt mondta a bemutatkozásakor, hogy a védőposztra olyan embereket keres, akik tudnak előrefelé is védekezni, és Krisztián ebben jó. Nem tudom, a védővéna mennyire van meg benne, viszont rendkívül gyors, tehát ha helyezkedésben ront, akkor gondolom, a sebességével tud korrigálni. Majd az edzésen meglátjuk, de igazándiból én sem védőként tekintek rá.

– Beszéltek már Dárdai Pállal a kinevezése óta?
– Nyilván látott játszani, ha meghívott, de ezt csak feltételezni tudom, de még nem beszéltem vele. Ez várat magára, ameddig az edzőtáborban találkozunk.

– Szívesen dolgozik vele, várja a közös munkát? A német mentalitás feltehetőleg önnek is bejött…
– Nagyon! Nagyon váron már, hogy találkozzunk és összejöjjön a keret, mert nekem nagyon meggyőző volt a bemutatkozásakor tett egyórás nyilatkozata, az a határozottság, ami belőle sugárzott, illetve az elkötelezettség, hogy biztos abban, hogy mi meg tudjuk valósítani, amit tervezünk. A munka részében én is biztos vagyok, hogy eredményben mi jön ki, majd meglátjuk. Én ismertem őt korábbról, nem annyira személyesen, hiszen korosztályban eltérők vagyunk, viszont mindig is szerettem az ő mentalitását. Biztos vagyok benne, hogy ezt a csapat nagyon hamar át fogja érezni, és egy irányba fog húzni.

– Hogy készül, a románok ellen kezdő lesz?
– Arra készülök, hogy játszani fogok, ha nem, az a kapitány döntése. Nyilván nem készülhetek úgy, hogy nem fogok játszani, mert az fel tudja borítani az egész heti munkát. Arra készülök, hogy játszom, aztán akárhogy dönt a kapitány, elfogadom. Fontos, hogy a keret mind a huszonnégy játékosa úgy készüljön, hogy játszani fog, mert az tud egy olyan pluszt adni, az edzéseken is akár, hogy mindenki készen álljon majd a meccsre.

– Mit kéne játszani ahhoz, hogy ezúttal a csapat ne kapjon ki Bukarestben, hanem akár meglepetést is tudjon okozni? A románok otthon is szeretnek visszahúzódni, és keményen kontrázni.
– Igen, már tavaly is ezt csinálták ellenünk, és a labdaszerzések után nagyon gyorsan próbáltak és tudtak mögénk kerülni. Vannak emlékeim, vannak szebb pillanatok is, de az összkép nem jó. Ki kell mondani, hogy az előző selejtezősorozatban nem úgy sikerült a szereplésünk ellenük, ahogy szerettük volna. Azért szép az élet, mert itt az esély, hogy visszavágjunk nekik.

– Mire számít a kapitányhoz? Ha jól teljesít vele a válogatott rávehető a maradásra hosszabb távon?
– Nem tudom. Nyilván eredményfüggő a szövetség szemszögéből is, viszont az interjújából következtetve én nem tudom elképzelni, hogy hosszabb távon maradjon, de ez az ő döntése, majd látja, hogy neki, a karrierjének mi a legjobb. Biztos vagyok benne, hogy ő a saját szemszögéből jó döntést fog hozni.

Olvasói sztorik