NB I

Büszke, amiért ismét felkérték

Bogdán és Gulácsi jelenleg a két legjobb magyar kapus, de Király rutinja sokat jelenthet Bukarestben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Múlt pénteken Dárdai Pál sajtótájékoztató keretein belül ismertette, kik alkotják a stábját a soron következő három Európa-bajnoki selejtezőn. Az ideiglenes szövetségi kapitány kapusedzőnek Andrusch Józsefet kérte fel, aki korábban Egervári Sándor időszakában is a válogatott mellett dolgozott, és akit most a keretben számításba vehető kapusok is javasoltak. Az 58 éves szakember a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, azonnal igent mondott a felkérésre.

– Az MLSZ UEFA-rendszerű kapusedző-képzésének, és az utánpótlás-válogatottaknak vagyok a szakmai vezetője. A szövetségtől hívtak fel, hogy a stáb összeállításakor az én nevem vetődött fel, mint első számú opció, és hogy tudom-e vállalni ezt is a két tisztségem mellé. Természetesen azonnal igent mondtam, hiszen kapusedzőként a kapusokkal való foglalkozás a szívem csücske. A Bogdán, Gulácsi, Megyeri hármassal dolgoztunk együtt négy éven keresztül Egervári Sándor működése alatt, úgyhogy azonnal igent mondtam – kezdte Andrusch József.

– Dárdai Pál elmondta, hogy a kapusok véleményét is kikérte a stáb összeállításakor. Mekkora büszkeség és szakmai visszaigazolás, hogy a játékosok is önt javasolták?
– Mindenképp nagy büszkeség ez számomra. Egy újságíró hívta fel a figyelmemet, hogy Magyarországon teljesen ritka jelenség, hogy valakiről a háta mögött is jót mondanak. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen visszhangot váltott ki az elmúlt négy év munkája, és újra engem kértek fel.

– Mennyire van nehéz helyzetben a válogatott amiatt, hogy a sérült Bogdán Ádám és Gulácsi Péter nem lehetnek ott a keretben?
– Természetesen nehéz helyzetben van, hiszen két nagyon jó kapusról van szó, de van egy Király Gáborunk, aki kilencvenszeres válogatott, iszonyatos rutinnal rendelkezik, és rengeteg forró hangulatú mérkőzésen védett. Ha nem hosszútávon, hanem egy ilyen rövid periódusban gondolkodunk, akkor ő is képes lehet a feladat megoldására, sőt az ő rutinja Bukarestben nagyon fontos szerepet játszhat.

– Kijelenthető, hogy jelenleg Bogdán és Gulácsi a két legjobb magyar hálóőr?
– Ezt a pillanatnyi forma és sok minden befolyásolja, de ők azok, akik olyan csapatokban védenek és olyan teljesítményt nyújtanak, ami alapján mondhatjuk, hogy ők jelenleg a legjobb magyar kapusok. Ez olyan, mint a kutya vacsorája. Most igaz, de holnap már nem biztos, hogy az lesz. Mindketten tehetséges, nagyon jó adottságokkal rendelkező kapusok, és imádok velük dolgozni.

– A forró hangulatú bukaresti találkozóra máshogy kell felkészíteni a kapusokat?
– A felkészülés maga nem változik egy ilyen meccsre sem, de a lélektani felkészítés és a mérkőzés előtti bemelegítés jelentősen különbözik. A legutóbbi bukaresti mérkőzés bemelegítése alatt a hangzavartól egymás hangját sem hallottuk Bogdán Ádámmal, úgyhogy külön le kellett ülni, és újra visszahozni őt a pályára, hogy koncentráljon és ne hagyja, hogy a figyelmét a lelátón zajló események elvonják. Ilyenekre kell inkább figyelni. Az ember látja a kapusán, hogy száztíz százalékosan ott van-e fejben és testben a pályán. Ha ez nincs így, akkor erre kell reagálnia a kapusedzőnek. Ez nem tervezhető, az adott mérkőzés előtti hangulat, és a kapus lelkiállapota befolyásolja ezt.

– Pozitív hatása is lehet annak, hogy a kerettagok többsége már átélte, mi vár a csapatra a stadionban, és tudják, hogy milyen légkörre számíthatnak?
– Aki ott volt, az persze tudja, milyen hangulat uralkodik abban az arénában, és milyen érzelmileg túlfűtött mérkőzésre lehet számítani. Biztos vagyok benne, hogy erős mentalitású, profi játékosok fognak pályára lépni a magyar válogatottban. Bízunk benne, hogy ez látszani fog a játékon és az eredményen is.

Olvasói sztorik