Hírek

Szabics Imre lett Dárdai másodedzője, Nyilasi Tibor is a stábban

Az ideiglenes szövetségi kapitány sajtótájékoztatójáról tudósítottunk, az MLSZ-székházból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ pénteken 13.30-tól sajtótájékoztatót tartott, amelyen a magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya, Dárdai Pál állt a média rendelkezésére, ismertette szakmai stábjának tagjait és a keret kialakításáról is beszélt. Az eseményről a Rangadó.hu élő szöveges tudósításban számolt be a helyszínről!

Összefoglalás

Elsősorban a nemzetközi rutinnal rendelkező futballistákra akarja építeni csapatát Dárdai Pál, a magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya, akinek munkáját másodedzőként Szabics Imre, kapusedzőként pedig Andrusch József segíti, valamint helyet kapott a stábban Nyilasi Tibor is. Utóbbinak főként az NB I-es játékosok figyelése, illetve tanácsadás lesz a feladata.

Az új szövetségi kapitány egy hosszabb prezentációban vázolta elképzeléseit, valamint bemutatta keretét, amelynek összeállításában az játszotta a legfontosabb szerepet, hogy minél több olyan futballista kapjon benne helyet, aki – akárcsak utánpótlás-szinten is, de – nemzetközi rutinnal rendelkezik.

Újságírói kérdésre Dárdai Pál megerősítette, hogy csak erre a három plusz egy találkozóra vállalta el a felkérést, azonban szeretne olyan teljesítményt nyújtani, amivel egy alapot tesz le a további gondolkodáshoz. Azzal kapcsolatban, hogy rutintalan edzőnek tartják, megjegyezte, mindeddig gyerekekkel foglalkozott, ami a legnehezebb a szakmában, így nem hogy rutintalannak nem gondolja magát, hanem úgy érzi, rengeteg tapasztalattal ül le a kispadra.

Dárdai Pál válogatott kerete

Kapusok: Király Gábor (Fulham, angol), Dibusz Dénes (Ferencváros), Megyeri Balázs (Olimpiakosz, görög)

Védők: Varga József (Debrecen), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion, svájci), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth, német), Forró Gyula (Újpest FC), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Simon Krisztián (Újpest FC), Tamás Krisztián (Varese, olasz)

Középpályások: Pintér Ádám (Levadiakosz, görög), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Nagy Dominik (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig, német), Tőzsér Dániel (Watford, angol), Pölöskei Zsolt (MTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań, lengyel), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Stieber Zoltán (Hamburger SV, német), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva, orosz), Varga Roland (Győri ETO FC), Varga Szabolcs (Heerenveen, holland)

Támadók: Szalai Ádám (Hoffenheim, német), Futács Márkó (Mersin Idman Yurdu, török), Rudolf Gergely (Győri ETO FC), Priskin Tamás (Győri ETO FC)

14:38

Minden stadionba nem lehet eljutni, de a szemeim – a stábom tagjai – folyamatosan úton lesznek, és vettem egy nagyobb tévét is.

A kapitány elmondása szerint bár nagyon szereti Nemanja Nikolicsot, nincs nemzetközi tapasztalata, de a kapu nyitva áll számára is. Szalai Ádám fontos tagja a keretnek, ő lesz a letámadás feje, ezért sem került be a mostani keretbe a góllövőlista vezetője.

Végül elhangzott, hogy Dárdai 5-7 pontot tervez a három őszi selejtezőre.

A poénokkal, prezentációval, és optimizmusra okot adó mondatokkal tarkított sajtótájékoztató véget ért. Még nem lehet tudni, milyen eredményt hoz a Románia, a Feröer-szigetek és a Finnország elleni selejtező a magyar válogatott számára, de a magunk részéről már most sajnáljuk, hogy Dárdai csak átmenetileg vállalta a feladatot…

Élő szöveges tudósításunk véget ért, köszönjük figyelmüket!

14:35

Várható volt a kérdés: miért ingyen vállalta a megbízatást?

„Nem tudom. Így érzetem abban a pillanatban. Én most segítek, és magamat akarom adni. A belső ösztönöm azt mondta, hogy ez most így kell csinálnom. Nem is szerettem volna nemet mondani, mert mit gondol az elnök, ha mindig hozom az anyagokat, de amikor felkérnek, nem vállalom?!

14:34

Dárdai elmondta, hogy Egervári Sándorral és Mészöly Gézával is hosszan beszélgetett, de az NB I-es edzőkkel még nem volt ideje egyeztetni.

14:32

„Családom az első, de már két hete jár az agyam. Nem a győzelem erősíti jellemet hanem a vereség, de nagyon utálok veszíteni, és ezeken a mérkőzésen sem akarok. Edzőként is célom volt szövetségi kapitánynak lenni, de nem most, hanem amikor eljön az ideje. A szlogeneket nem szeretem, a harapós válogatott egy butaság. Nálam csak az megy ki a pályára, aki bízik a másikban.”

14:30

„Gera Zoltán is zseni volt, de ma már nem zseni. Beszéltem vele, számítok rá. Király Gábor is jönni fog és segíteni. Ő is vezéregyéniség, ahogyan Szalai Ádám és Juhász Roland is. Megfelelő alapot szeretnék teremteni ezzel a három mérkőzéssel a válogatott számára a folytatásra. Számomra a mentalitás, a győzni akarás a legfontosabb” – folytatta a megbízott kapitány.

Úgy vélekedett, hogy a játékosok abban fáradnak el a meccsek végére, hogy túlmotiváltak.

„Az én feladatom, hogy ne legyenek túlmotiváltak. Kicsit félek, hogy túlhajszolom őket, a fitneszedzőnek ezzel komoly feladata lesz. Megvan az elképzelésem, vállalom a felelősséget, ha nem sikerül, de nem is gondolok ilyenre. Ha megkapom a bizalmat a játékosoktól, úgy gondolom, van bennem annyi nemzetközi tapasztalat és annyi beszélgetés komoly külföldi edzőkkel, illetve olyan elképzelések és gondolatok, amelyeket felhasználva sikeresek lehetünk.”

14:18

„Karaktereket keresek, szeretnék változtatni a csapat karakterén. Kellenek zsenik, vezéregyéniségek és csapatjátékosok. Bár a vezéreink kicsit öregszenek, ezt nem szabad elhallgatni” – folytatta Dárdai, aki elmondta, hogy a múlt hétvégén azért volt itthon, hogy megnézze Gyömbér Gábor az Újpest–Ferencváros derbin, de a második percben megsérült.

„Dzsudzsák Balázs zseni, őt nem szabad bántani, bízni kell benne és szeretni. Ha megfelelően meg van támogatva, a bal lábával olyan helyre tudja vezérelni a válogatottat, hogy mindenki megelégedésére a harmadik hely meglesz, illetve az esély marad. Huszti is ide tartozna, de olyan sebei vannak, amiket Egervári Sándor sem tudott helyretenni. Márpedig akkor senki nem tudja.”

14:13

Harminc fős a bő keret, de ebben egy hely még van, amelyet a hétvégi bajnoki forduló után talál gazdára. Ez a létszám 23-24-re lesz szűkítve a meccsek előtt.

14:11

„Talán a habitusomat tudok segíteni” – folytatta a kapitány, aki nem titkolja, hogy először Lőw Zsoltot kérte fel segítőjének.

„Nincs kifogás, nincs alibi, körbe vagyok véve bástyákkal” – utalt a segítőire.

14:09

„Azt a bizalmat, amit Magyarországon kaptam, fel kellett dolgoznom, mérlegelnem kellett. Kint élek, rengeteg német és nemzetközi automatizmus rögződött az agyamban, és amikor hazajövök, megpróbálom ezt a tapasztalatot átadni. Tisztában vagyok vele, hogy fiatalember vagyok, még nincs pro licencem, és a terveimben nem szerepelt, hogy ekkorát ugrom. Magyar vagyok, bár mostanság többen már azt mondják, hogy szinte német lettem. A pályafutásom során – egészen kicsi koromtól – nem az eszemre hallgattam, hanem az ösztöneimre. Kikérem azok véleményét, akiknek adok a szavára, és sokszor pont az ellenkezőjét döntöm” – mondta Dárdai Pál.

14:02

Dárdai Pál három plusz egy mérkőzést említett, mert lesz még egy barátságos meccs is, de hogy mikor és ki ellen, azt egyelőre nem lehet tudni.

14:01

Az új másodedző, Szabics Imre rövid reagálása ide kattintva olvasható!

14:00

13:45

Múlt csütörtökön az MLSZ sajtófőnöke megkérte a sajtótájékoztatón jelenlévőket, hogy egyelőre ne keressék telefonon Dárdai Pált, mert nem szeretne nyilatkozni. Ezt – egy kivételével – mindenki betartotta, cserébe az ideiglenes kapitány a tervezettnél néhány nappal korábban állt rendelkezésre.

„Nem gondoltam volna, hogy a magyar média ennyire profi tud lenni, ezt még a nyugati média sem tartotta volna be ilyen precízen. Ebből is érzem, hogy megvan a bizalom felém, és ezzel nem lehet visszaélni” – mondta erről Dárdai.

13:40

13:30

Itt van Dárdai Pál is, pontos volt, mint (majdnem) mindig! Sötét farmer, sötét ing, sportos zakó…

13:29

Vági Márton, az MLSZ főtitkára már megérkezett, de diszkréten helyet foglalt a hallgatóság soraiban.

13:28

Csányi Sándor a múlt héten nem merte elmondani, Dárdainak hány pontot céloz meg a csapattal a hátralévő három őszi selejtezőre. Hamarosan erre is választ kaphatunk.

13:18

Visszatér-e Szalai Ádám és Huszti Szabolcs? Alighanem ez lesz a legérdekesebb kérdés ma délután, még az edzői stáb összetételénél is fontosabb.

13:15

Bár ezúttal is komoly médiaérdeklődés övezi a sajtótájékoztatót, most közelítőleg sem érezhető olyan feszültség, mint bő egy héttel ezelőtt, amikor a levegőben lógott, és végül meg is valósult Pintér Attila menesztése.

13:10

Az asztal mögött egy szék vár gazdára, tehát Dárdai Pálon kívül más meghívott (mondjuk az új másod- és kapusedző) nincs meghívva az eseményre.

13:05

Új dekorációval készült az MLSZ: a teremben Kovács István, Bogdán Ádám, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs képe köszönti a résztvevőket. Más kérdés, hogy közülük ketten biztosan nem lehetnek ott a pályán a bukaresti meccsen.

13:00

Vajon kik lesznek Dárdai segítői a válogatottnál? Az elmúlt napokban több név is napvilágot látott. Kapusedzőként és/vagy játékosként Király Gáborra számíthat, aki így nyilatkozott. Pályaedzőként Lőw Zsoltot lehetett hallani, aki azonban biztosan nem jön. Ő azt mondta, hogy a klubja nem engedi, az osztrák bajnoki és kupacímvédő Red Bull Salzburg sajtóosztálya azonban azt közölte a Blikkel, hogy a tréner döntése volt, hogy nem jön.

12:57

Victor Piturca román kapitány nem volt túl boldog, amikor értesült a magyar edzőváltásról. Eközben Bukarestben is zajlik az élet, még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy az ő kapitányuk marad-w vagy távozik.

12:55

Dárdai kapitányi kinevezése óta sokan elmondták a véleményüket a döntésről és a szerepvállalásáról. Természetesen az édesapja, id. Dárdai Pál is nyilatkozott. Olvassa el ide és ide kattintva!

Sallói István, Csank János és Lisztes Krisztián így, Gellei Imre pedig így reagált! Utóbbi (az MLSZ szakmai bizottságának vezetőjeként) nem zárta ki, hogy az ideiglenes kapitány három meccsnél tovább maradjon a válogatott élén…

Ebben bízikaz ujjsérülése és műtéte miatt a bukaresti meccset biztosan kihagyó kapus, Bogdán Ádám is.

12.50:

Dárdai az elmúlt egy hét jelentős részét Magyarországon töltötte, a helyszínen tekintette meg az Újpest–Ferencváros (2-1) derbit is, de a sajtónyilvánosságot eddig kerülte. Múlt csütörtöki mondatai viszont ide kattintva elolvashatóak!

12.45:

A magyar válogatott egyébként – múlt csütörtök óta, de természetesen a kapitányváltástól függetlenül – az 54. helyen áll a világranglistán.

12.40:

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy a menesztett Pintér Attila helyét ideiglenesen – a hátralévő három őszi Európa-bajnoki selejtezőre – Dárdai Pál veszi át a válogatott élén. A mieink legközelebb két hét múlva, október 11-én Bukarestben lépnek pályára, Románia ellen.

Olvasói sztorik