NB I

Európai karrier várhat Dárdaira

Sallói István szerint az ideiglenes kapitány hosszabb távon is megoldás lehet; Csank Jánost meglepte a kinevezése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csányi Sándor MLSZ-elnök csütörtökön bejelentette, hogy a szövetség menesztette Pintér Attilát a szövetségi kapitányi posztról. Helyét a német Hertha BSC utánpótlásában dolgozó, korábbi válogatott Dárdai Pál veszi át, akinek megbízatása az idei hátralévő három Európa-bajnoki selejtezőre szól. Dárdai Pállal együtt végzi a pro licences edzőképzést a Kecskemét klubigazgatójaként ténykedő Sallói István, aki a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában beszélt kollégája ideiglenes kinevezéséről.

– Szerintem ez egy örök probléma, hogy a szurkolók és a közvélemény a volt játékosokban mindig egy potenciális, jó edzőt lát, ami lehetetlen – mondta Sallói István. – Nagyon sok profi játékos bukott már pont azért meg, mert túl korán odatették. Minden edző megbukik, de egy tapasztalt szakember bizonyos nehézségeken már másképp megy át. Van ennek felépített stratégiája, hogy miképp kell belépni a felnőtt fociba. Én azt látom, hogy a közvélemény nagyon örül Dárdai Pál kinevezésének. Nagyon sokan azt mondják, hogy Dárdai az MLSZ-nek egy pajzs ebben a puskaporos helyzetben. Ő azon kevesek közé tartozik, aki nyitott szemmel volt profi labdarúgó. Komolyan hiszek benne, hogy Dárdaiban nagyon nagy potenciál van arra, hogy egy igazi nagy európai karriert fusson be. Szerintem neki van egyedül esélye, hogy Bundesliga-vezetőedző legyen akár rövid időn belül. Az is biztos, hogy most még nem kész erre a feladatra, mert nincs kellő tapasztalata, azt meg kell szereznie, de minden egyéb megvan neki. Nagyon drukkolok, hogy Dárdai Pál sikeres legyen, és meg is van erre minden esélye. Három olyan meccsünk jön, ami papíron elvileg hozható. Nem lehetetlen feladat legyőzni a finneket, és Feröer-szigeteket. Romániában nehéz mérkőzés lesz, de ha már pontot szerzünk, az nagyon nagy bravúr, ha pedig nyerünk, akkor az extázis, és van egy olyan félelmem, hogy akkor meg fogják fűzni Dárdait, hogy maradjon. Látnék abban fantáziát, hogy hosszabb távon maradjon, de akkor elveszíti azt a lehetőséget, hogy nemzetközi karriert fusson be, ami a magyar focinak szerintem nagyon fontos lenne.

A Rangadó.hu megkereste a jelenleg a Vác FC-t irányító korábbi szövetségi kapitányt, Csank Jánost, akit Pintér leváltása nem, Dárdai kinevezése azonban meglepett.

– Különösebben nem lepett meg Pintér Attila menesztése, hiszen feldobták már ezt a témát korábban – kezdte a Rangadó.hu érdeklődésére Csank János. – Nyilvánvaló volt, hogy mérlegelik, a román meccs előtt vagy után érdemes dönteni, hiszen nagyon nehéz mérkőzés következik Románia ellen. Szerintem várható volt ez a lépés, de tudni kellene a belső körülményeket is. Egy menesztésnél előfordul, hogy az edzőt el kell küldeni. Ha egy csapatnak nincs gondja a trénerrel, erőnlétileg és taktikailag jó, de balszerencsés, attól még maradhat az edző. Ha azonban vannak komoly problémák belül, akkor a vezetés meglépheti ezt a lépést, és meg is kell lépnie. Nem ismerem a belső körülményeket, de biztosan volt valami előzménye, ami miatt az első éles tétmeccs után elküldték. Nehéz mit mondani Dárdai kinevezésével kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a kinevezése feldobja azokat a játékosokat, akik érzelmileg vagy betyárbecsületből kötődnek hozzá, de presztízsértékben a szövetségi kapitányi poszt renoméját kicsit talán megrengeti, bár Magyarországon szerintem ez nagyon vékony. Érdekes döntés, de hosszan lehetne sorolni azokat a döntéseket, amelyekkel a nemzetközi megítélésünk romlik. Dárdai Pál Bundesliga-játékos és sokszoros válogatott futballista volt, de az edzőség teljesen más káposzta, mint a futballtudás. Ebben a helyzetben nem értem, hogy miért nem volt egy másik megoldás, hiszen Pintér Attila menesztése már benne volt a levegőben, és talán fel kellett volna rá készülni. Meglepett, hogy Dárdait nevezték ki, és ez elsülhet így is, úgy is. Szurkolok neki és sok sikert kívánok.

A Bundesligában ellenfele, a nemzeti együttesben pedig csapattársa volt Dárdainak a 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián, aki úgy érzi, hogy az ideiglenes kapitány fel tudja rázni a mieinket az előttünk álló három selejtezőre.

– Ha már váltás volt, akkor örülök, amiért Dárdai Pálra gondoltak. Szerintem erre a három mérkőzésre mindenféleképpen jó megoldás lehet az ő kinevezése. Ha ez a három meccs jól sikerülne, akkor biztosan mindenki marasztalná, de nem tudom, hogy ő miképp állapodott meg a szövetséggel. Olyan személyisége és kisugárzása van, akinél érzem azt, hogy erre a három találkozóra fel tudja rázni, és fel tudja jól készíteni a csapatot. Sokszor kérdezték, és legtöbbször Dárdait mondtam, hogy őt el tudnám képzelni szövetségi kapitánynak, úgyhogy ilyen szempontból nem lepett meg a kinevezése. Nagyon a levegőben volt a váltás lehetősége, ezért nem lepett meg – mondta a Rangadónak Lisztes Krisztián.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik