Hírek

Dárdai maradása nem zárható ki

Gellei Imre szerint éppen olyan mentalitású szövetségi kapitányra van szükség, mint Dárdai Pál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A váltás bekövetkezett, Pintér Attila szövetségi kapitányt az első Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után menesztették a válogatott éléről. Utódja a következő három meccsre a Berlinben dolgozó utánpótlásedző, Dárdai Pál lett. A váltást szorgalmazta az MLSZ szakmai bizottsága is, amelynek elnöke, a korábbi kapitány, Gellei Imre a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában elmondta: szerinte nem zárható ki, hogy a megbízott edző az idei három meccset követően is a válogatott élén marad, de a későbbiekben akár – a Csányi Sándor által megbélyegzett – Bölöni László is érkezhet…

– Amikor az MLSZ vezetősége Pintér Attilát kinevezte, akkor nem kérte a szakmai bizottság véleményét, igaz?
– Nem, nem kérte a szakmai bizottság véleményét, ugyanakkor az MLSZ vezetésének, illetve az elnöknek ehhez joga van. A szövetség vezetése ugyanakkor megfogalmazta és kijelölte azt a célt, hogy ki kell jutni a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra. Ennek a célkitűzésnek rendel alá minden feladatot, és akár személyi kérdést is – kezdte Gellei Imre.

– Ha akkor kikérték volna a szakmai bizottság véleményét, egyetértett volna azzal a kinevezéssel?
– Úgy gondolom, költői kérdésekkel nem szabad foglalkozni, mert nincs jelentősége.

Pintérnek nehéz dolga volt

– Hogyan élte meg az északírek elleni mérkőzést mindezek fényében?
– Nagyon rosszul éltem meg, személyes kudarcomnak éreztem. Nehéz… Olyan találkozóról volt szó, amelyet mindannyian „fogható” mérkőzésként éltünk meg. Amikor az elnök az általam vezetett szakmai bizottságot felkérte egy anyag elkészítésére, akkor ezt tényszerűen megtettük.

– Ennek a szakmai anyagnak erről a mérkőzésről kellett szólnia?
– Nem. Az eltelt nyolc hónapról.

– Melyek voltak a legfontosabb és legmarkánsabb megállapításaik?
– Pintér Attila rendkívül nehéz helyzetben vette át a kapitányi feladatot, hiszen az előző selejtezősorozatban a romániai vereség milyensége és az amszterdami vereség nagysága azt jelentette, hogy szétesett az addigi csapatszellem. Teljesen új csapatot kellett volna, illetve kell építeni. Ez mindenképpen nagyon komoly erőpróba. Több játékos, aki Egervári Sándornál jobban tudott teljesíteni, külföldön játszott még, most nem biztos, hogy ugyanazt a szintet el tudta érni. Ha több ilyen játékos van, akkor ez az új kapitány számára mindenképpen nehézséget okoz.

Csata és harc lesz Bukarestben

– Milyen szakmai hibákat látott az északírek ellen?

– Nem hibákban gondolkozom. Óriási erővel vetette bele magát például az összetartásokba. Nyolcszor volt összetartás, ami egyfajta konfliktusforrást teremtett a klubokkal. Legalábbis többen így élték meg. Hatvanhárom játékos került be a kiválasztókra, ebből harminchét szerepelt a mérkőzéseken. Ami nehézséget jelentett – talán neki is –, hogy volt öt olyan játékos, aki játszott a találkozókon, azt megelőzően nem, és volt másik öt játékos, aki viszont a felkészülési meccseken nem szerepelt, és játszott a csapatban.

– Azt lehet mondani, hogy a felkészülési mérkőzések során kipróbált csapat gerincének egy része már nem volt ott élesben?
– Az biztos, hogy ez a fajta mennyiség a csapatszellem rovására mehet, gondolom én. Ez a személyes véleményem.

– Most, amikor a váltás mellett döntött az MLSZ elnöksége, akkor arról, hogy ki jöjjön, vagy milyen típusú kapitány kellene, megkérdezték a szakmai bizottság véleményét?
– Az időrend fontos. Mielőtt a közvélemény tudhatta a személyi változást, azt megelőzően tájékoztatott bennünket az elnök és a főtitkár. Megosztottak voltak a szakmai bizottság tagjai, de Dárdai Pál nekem játékosom volt. Igazi vezéregyéniség volt a pályán, hihetetlen nagy alázattal, szorgalommal, nemzetközi kitekintéssel rendelkezik. Úgy gondolom, hogy most csatába, harcba megyünk. Most kicsivel többről van szó, mint egy futballmérkőzés. Azt hiszem, ez egy kritikus időszak, és a helyzet is az. A – talán mindenki által beírt – három pont helyett nulla lett a valóság. Ez egy nagyon nagy tétre menő, igazi presztízsmérkőzés lesz, viszont itt óriásit lehet szakítani morálisan, pontmennyiségben, mindenben. Ez egy hatalmas esély, és úgy gondolom, Pali egy igazi „brancsbeli” csapatot fog kivinni, amelynek tagjai mindent bevállalnak, és a feladás semmiféle jelét nem mutatják majd.

Dárdai jövőre is maradhat

– Mentálisan vár nagy fejlődést?
– Úgy gondolom, nagyon fontos a befogadás, és a kiválasztás, hogy olyan típusú játékosok jöjjenek be, mint Pali volt, aki a szorgalmával, hihetetlen kitartásával és nagyfokú csapatszellem-növelésével példát mutatott. Elmondhatom, hogy amikor kapitány voltam, akkor is ezerrel égett, ezért biztos vagyok benne, hogy át fogja tudni adni mindezt, és eleve olyan játékosokat fog kiválasztani, akik erre vevők.

– Ha ez a három mérkőzés jól sikerül, akkor látja esélyét, hogy Dárdai rávehető a folytatásra?
– Tudom, feltett szándéka, hogy Bundesliga-edző legyen, de úgy gondolom, hogy evés közben jöhet meg az étvágy, és bár így lenne. Ez nagyon jó ajánlólevél lehet a későbbi karrierépítésben az ő számára is. Tehát összeérhet a szövetség érdeke, az ország érdeke és Dárdai Pali érdeke. Semmiképpen nem zárnám ki a közös folytatás lehetőségét.

– Ennek vannak veszélyei is…
– A bizottság elsősorban azért volt megosztott, mert ha nyolc hónappal ezelőtt kinevezünk egy személyt, és egy meccs után a bizalom teljesen elfogy – márpedig Pintér Attila konfrontálódott a klubokkal, a szurkolókkal és a médiával –, az már önmagában elég lehet ahhoz, hogy nehezebb helyzet teremtődjön.

Bölöni sem zárható ki

– A szakmai bizottságban gondoltak arra a megoldásra, hogy Dárdai Pál mellé felkérni egy idősebb szakembert, például Garami Józsefet?
– Garami mester benne van a napi futballéletünkben, és biztos vagyok benne, hogy Pali őt is meg fogja kérdezni, amikor válogat majd. De gondolhatok Róth Antalra is, aki volt edzője talán még gyerekkorban Pécsett, vagy Kovács Feri bácsira, a legendás mesterre. Személyes érintettség okán Baróti Lajos bácsit, Illovszky Rudi bácsit, Mezey Györgyöt, Mészöly Kálmánt bizony én is kifaggattam, amikor kapitány lettem, aztán ez úgyis egyszemélyi felelősség és döntés. A kiválasztás is, és az is, hogy kit játszat az ember az aktuális mérkőzésen.

– Nem szomorú amiatt, mert Csányi Sándor kijelentette, hogy nem fog összejönni Bölöni László ideszerződése?
– Úgy gondolom, hogy ez a lehetőség sem kizárt a későbbiek során. Biztos vagyok benne, hogy Bölöni játékosmúltját, edzői karrierjét ismerve ez a későbbiek során előfordulhat, ne zárjuk ki ezt sem.

Olvasói sztorik