NB I

Dárdaitól sem szabad csodát várni

A tapasztalt kapus, Király Gábor szerint Dárdai Pál habitusa kiránthatja a válogatottat a mostani ritmusból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Király Gábor nem sokkal az átigazolási időszak vége előtt igazolt az angol másodosztályban szereplő Fulham csapatához, a német Bundesliga 2-ben szereplő 1860 Münchentől. A 38 éves kapus a hírek szerint a többi között azért döntött a távozás mellett, mert megromlott a viszonya a csapat nyáron kinevezett szakvezetőjével, a korábban a Ferencvárosnál is edzősködő, de már a németektől is menesztett Ricardo Monizzal.

Mint ismert, Király az egyik bajnokin összeszólalkozott csapattársával, aminek következtében rövid időre kitették a felnőtt keretből. Monizt azóta elküldték Münchenből – a gyenge eredmények miatt –, ám Király Gábor a Digisport csütörtök reggeli műsorában jelezte: akkor sem maradt volna, ha Moniz hamarabb távozik, hiszen mindenképpen szeretett volna élni az angol lehetőséggel.

– Úgy érzem, a vezetők türelmesek voltak az új edzővel, megadták neki a lehetőséget, de mivel az eredmények nem jöttek, meg kellett lépni a váltást. Az biztos, hogy nem maradtam volna Münchenben akkor sem, ha Monizzal másként végződik az a „kaland”, hiszen nagyon jó lehetőséget kaptam a Fulhamtől. Ezt ki akartam használni. Nagyon szép öt évet töltöttem Münchenben, és bármikor visszavárnak – Ricardo Moniz a búcsúzásnál is csak jókat mondott rólam, első számú kapusként emlegetett –, elismerték a munkámat. Olyan szituáció miatt tiltottak el a felnőtt kerettől, amivel példát akartak statuálni, holott semmi olyat nem csináltam, amit más ne tett volna abban a helyzetben. Ráadásul a társammal ezt az affért le is rendeztük. A klub példát akart statuálni, de azt végig éreztem, hogy ragaszkodnak hozzám – mondta Király Gábor.

Felvetődött, hogy Király Gábor is tagja lesz a Dárdai Pál irányította magyar válogatott szakmai stábjának. A kapus diplomatikusan fogalmazott ez ügyben, arra a kérdésre pedig, hogy mire lehet jó egykori csapattársa a válogatott kispadján, azt mondta, csodát Dárdaitól sem kell várni, de a habitusa mindenképpen segítheti az együttest.

– A félreértéseket szeretném tisztázni: Palival évente talán egyszer-kétszer beszélünk, ugyanúgy, ahogy minden volt játékostársammal. Teljesen normális kapcsolat van köztünk. A habitusa talán elég lehet erre a három mérkőzésre, de azt mindenki tudja, hogy még nem dolgozott felnőttekkel. Ezáltal olyan nagy csodát tőle szerintem nem lehet várni – egyelőre. A három meccsen viszont talán fel tudja rázni a társaságot, ebből a ritmusból kicsit ki tudja rántani a csapatot, és esetleg sikeres is lehet.

Az új kapitányt játékosként jól ismeri Király Gábor, aki a Hertha BSC-ben és a magyar válogatottban is együtt szerepelt vele. Ám edzőként egyelőre számára is kérdés, mivel rukkol elő.

– Dárdait ismerem, mint játékostársat, de nem ismerem, mint edzőt. Nem tudom, milyen elképzeléssel, taktikával, kerettel fog dolgozni. A csapatba biztosan próbálja majd belesulykolni azt a mentalitást, mint amilyen játékos ő volt: a küzdő, szorgalmas játékot. Nem tudom, milyen módon, milyen módszerrel – ez legyen a szövetségi kapitány feladata.

Király Gábor jelezte, számára továbbra is a piramis csúcsa a válogatott, így áll a vezetőség rendelkezésére, amennyiben egy kapusra van szükség.

– Minden eddigi kapitánnyal beszéltem, elmondtam, tudom azt, hogy egy harmincnyolc-harminckilenc éves játékosnak már nem biztos, hogy a jövőről kellene beszélnie. Azonban elmondtam azt is, ha látják bennem, hogy tudok segíteni, akkor megyek, hiszen a válogatott számomra még mindig a piramis csúcsát jelenti. Egervári Sándor, Erwin Koeman idejében, vagy akár korábban is mentem, amikor hívtak, akkor is, ha második vagy harmadik számú kapusként számítottak rám. Aktív sportoló vagyok, számíthatnak rám most is.

Dárdai Pál három meccsre szóló megbízatását követően várhatóan új kapitányt nevez ki a szövetség. Király szerint mindegy, hogy ki az edző, csak tudjon együtt dolgozni a kerettel és a stábjával.

– Mindig aktuális kérdés a kapitány személye, és megosztja a közvéleményt. Szerintem mindegy, hogy ki az edző, csak működjön. Mindegy, hogy magyar, külföldi, fiatal, idősebb, tapasztaltabb, csak működnie kell, tudnia kell kezelni a játékosokat – a légiósokat és a honi játékosokat is. A válogatott egy nemzetközi liga, tapasztalattal kell rendelkezni és egy olyan stábbal, ami ezt a munkát segíti. Mindenkinek megvan a szerepe ebben a társadalomban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik