NB I

Dárdait tíz évre kellene kinevezni

Az ideiglenes kapitány stábjában helyet kapó Sallói István feladata az ellenfelek feltérképezése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dárdai Pál kihirdetett bő keretében ismét fontos szerepet kapnak a légiósok: az ideiglenes kapitány behívta Szalai Ádámot és Király Gábort, kimaradt viszont Lipták Zoltán, Balogh és Nikolics az észak-írek elleni Pintér-csapatból. Dárdai a stábjába Szabics Imre és Nyilasi Tibor mellé meghívta megfigyelőnek Sallói Istvánt is. A kecskeméti klubigazgató a Digi Sport hétfő reggeli műsorában beszélt a feladatairól és a három Eb-selejtezős ellenfelünkről.

– Mikor kapta meg a felkérést?

– Vági Márton főtitkár úr hívott fel, hogy Dárdai Pál gondol rám. Ez kissé meglepett, mert ő előtte nem keresett meg. Dárdaival együtt jártunk az A-licencre, és most együtt végezzük a Pro tanfolyamot is, tehát nagyon sokat voltunk együtt az elmúlt két évben. Sokat beszélgettünk a futballról, vannak közös pontjaink, vannak ellentétes pontjaink, és talán az ellentétes pontok miatt gondolt rám – mondta Sallói István.

– Az mit jelent?

– Nagyon érdekes: ő azt mondja, hogy itthon túlbonyolítjuk az egész labdarúgást. Amikor hazajön, akkor fociról való annyi elmélkedést hall, amennyit Németországban tíz év alatt sem hallott. Sokkal racionálisabban, leegyszerűsítve gondolkodnak. Mi állandóan játékrendszereket elemzünk, melyiknek mi az előnye, hátránya. Én is hajlamos vagyok elveszni az ilyen dolgokban. A felállási rendszerek ütköztetéséről sokat hallott tőlem is, és pont az érdekli, hogy olyan szemszögből is kapjon véleményt az ellenfélről, ami őt nem foglalkoztatja. Dárdai teljesen más dolgokra fókuszál, és ebben szeretné, ha segítenék. Azt kéri mindenkitől, hogy nyugodtan mondja el a véleményét.

– Az MLSZ kevesebbet kockáztat ezzel a kinevezéssel, mint maga Dárdai Pál?

– Dárdai Pál azt mondja, hogy ő kockáztat a legtöbbet, és ebben azért van igazság. Az MLSZ lépéskényszerben volt, meg akart oldani egy problémát. Az biztos, hogy ezzel a döntéssel a közhangulatot abszolút megfordította. Mindenki újra bizakodó és optimista. A játékosok is nagyon várják a Palival való együttműködést, a munkát, mert tényleg olyan szellemiséget képvisel, ami mögé oda lehet állni. A motivációs résszel biztosan nem lesz probléma.

– Hogyan tovább, ha esetleg jól alakul ez a három meccs?

– Minumum hat pont kell ahhoz, hogy az esélyek megmaradjanak. Romániában nyerni a legszebb lenne, mert valahogy vissza kellene hozni az északírek ellen elvesztett pontot. Legalább hat ponttal már érdekes lesz a szituáció, mert biztosan óriási nyomás alá fogják helyezni Dárdai Pált minden oldalról, hogy maradjon. A média, a játékosok és az MLSZ vezetői is. A Herthánál is nagy szükség van rá, de pontosan tudják, hogy ez egy lehetőség, és most is maximálisan mögé álltak. Minden segítséget megadnak neki ehhez a munkához. Nem tudok arról nyilatkozni, hogy mi lesz ha… Örülnék, ha ott tartanánk, hogy kilenc vagy legalább hét pontunk lenne.

– Egy Bundesliga-kispadhoz akár így megfordítva is vezethet az út…

– Igen, de nehezebb, ha kikerül a körforgásból. Most kéznél van, és ha a Herthánál bármilyen probléma felmerül, akkor elő tudják húzni a kalapból. A Pro Licenszet is nagy valószínűséggel megkapja jövő nyáron. Ez így egy rögösebb út, de azt mondom, hogy Dárdai Pál abszolút alkalmas lenne hosszútávon arra, hogy ő legyen a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, de akkor tényleg hosszútávon. Oda kell adni neki tíz évre, és akkor dolgozzon. Ez egy másik út lenne. Nem tudom, hogy mit fog választani, de bennem is megfordult, hogyha jól sül el ez a három meccs, akkor biztosan nagy nyomás alá fog kerülni.

– Ön nem játékosmegfigyelő, aki azt nézi, hogy a lehetséges kerettagok hogyan teljesítenek, hanem az ellenfeleket térképezi fel.

– Ez a fő feladat, és nyilvánvalóan a Magyarországon szereplő játékosokról is van véleményem, amit el is mondhatok Dárdai Pálnak. A fő feladatom most az ellenfelek megfigyelése, ami azért nehéz, mert normális esetben a helyszínen, élőben kell megnézni a csapatokat, hiszen úgy sokkal több információt lehet látni. A televízión keresztül például nem látom, hogy támadás közben hogyan helyezkedik a védelem. Most azonban így alakult, videók alapján kell elemezni a románokat, a feröerieket és majd a finneket.

– Ebbe az sem fér bele, hogy elmenjen egy román csúcsrangadóra?

– Nincs már erre idő, egy hét múlva találkozunk, és Dárdai Pál jövő hétfőre kérte a román csapat elemzését. Az idei négy mérkőzésüket meg kell nézni, de egészen a tavalyi román-magyarig visszamegyek, mert abban is van rengeteg olyan hasznos információ, amit fel tudunk használni.

– Mi lesz a döntő momentum a románok játékában számunkra?

– A románok fő erénye a labdaszerzés utáni villámgyors kontra. Arra kell felkészülnünk, hogy szervezettek legyünk támadás közben is. A támadás-védekezés arányát kell kimérnünk majd patikamérlegen, mert a románok hazai pályán sem feltétlenül törekednek a labdabirtoklásra. Tavaly ősszel is átengedték nekünk a területet, mi birtokoltuk többet a labdát, mégis ők rúgták a gólokat. A románok ezt nagyon szeretik, és ez egy csapda is, amire fel kell készülnünk. Dárdai Pál majd eldönti, hogy milyen taktikával küldi pályára a csapatot, és ezt a fajta játékstílust hogyan tudjuk a saját javunkra fordítani.

– A taktikát illetően Nyilasi Tiborral is konzultálnak? Mi az ő szerepe a stábban?

– Az én feladatom, hogy felnagyítsam a hibákat, erősségeket, akár játékosokra, akár csapatrészekre lebontva. Ezek után a Palinak kell eldöntenie, hogy milyen stratégiát kezdeményez, és ebbe szerintem bevonja a stáb tagjait. Nyilasi Tibor nem véletlenül van ott mellette a rutinjával. Szabics Imre is külföldön játszott, és olyan nemzetközi tapasztalata van, amit a kapitány szintén tud használni. Dárdai Pál egy karakán személy, van egy határozott elképzelése, amit vinni fog.

– A három mérkőzésből a papíron legkönnyebbnek tűnő Feröer-szigetek elleni lesz valóban a legkönnyebb? Egyértelműen kötelező győzelemként kell megjelölni?

– Annak kell megjelölni, de ettől függetlenül nincs könnyű mérkőzés nemzetközi szinten. Láthattuk a világbajnokságon, hogy a kiscsapatok is roppant szervezettek tudnak lenni, amivel megnehezítik az ellenfelek dolgát. Feröer-szigetek majdnem meglepetést okozott az első fordulóban. Sokáig vezetett, aztán a végén kikapott. Biztosan az is egy nehéz mérkőzés lesz, de nekünk nem ez lesz a fő nehézség, hanem az, hogy a fókusz nagyon a románok elleni meccsen van, és utána rögtön három nappal később játsszuk a következő selejtezőt. Sokkal kevesebb idő lesz azzal a mérkőzéssel foglalkozni fejben is.

– Az új válogatott keretében már az ön véleménye is benne van?

– Nincs. Dárdai Pál összerakta ezt a keretet – mi a múlt héten találkoztunk először. Volt néhány nyitott kérdés, amelyben bizonytalan volt, és megkérdezte a véleményemet is.

– Dárdai Pál is elmondta, hogy a légiósok valamilyen szempontból elsőbbséget élveznek. Mennyire fontos szempont a beválogatásnál, hogy az a bizonyos légiós játszik-e a klubjában?

– Ez is számít. Ez nem egyszerű mérkőzés, hiszen politikai töltete is van a találkozónak. Olyan atmoszféra vár a játékosokra, amit bírni kell, és ott kell tudni teljesíteni. Egy mérkőzés sokat számíthat, mert lendíthet a csapaton, és adott esetben az is segíthet, aki kevesebb játszik a külföldi klubjában, de van olyan rutinja, hogy volt már ilyen körülmények között. Nem lehet tudni, hogy milyen hatások érik azt a játékost, aki még nem volt ilyen helyzetben. Dárdai Pál erre gondolt nemzetközi tapasztalat alatt, hogy döntő lehet az, ki játszott már ötvenezer néző előtt ellenséges hangulatban, nagyon kiélezett helyzetben.

– Könnyen lehet, hogy ez a keret változni fog a finnek elleni mérkőzésre?

– Ebben biztos vagyok. Dárdai Pál még nem dolgozott edzőként ezekkel a srácokkal. Más, amikor testközelben együtt dolgozunk valakivel, meg az is más, amikor a televízióban vagy az ellenfél csapatában látjuk. Neki a karakter a fontos, olyanokat keres, mint ő maga. Ezt kell mutatniuk a srácoknak már az edzéseken, és pláne a mérkőzéseken. Igazi nyerő típusú játékosokat keres, egy-két művésszel.

– Mondhatjuk, hogy életük meccse jön?

– Nem csak a román meccs a lényeges, hanem a legfontosabb a feröeriek és finnek elleni mérkőzés megnyerése. Ezeken túl pedig a legjobb eredményt kell elhozni Romániából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik