Nemzetközi foci

Dárdai jelszava: letámadás!

A szövetségi kapitány szerint nyugodtan fekhetnek le válogatottunk játékosai a szombati, bukaresti meccs előtt. Helyszíni tudósítás + képgaléria!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már az éjjel fél 1-es indulás előtt sem volt titok, hogy a Budapest–Bukarest buszút nem egy leányálom, de menet közben biztossá vált, hogy igencsak húzós túráról van szó. Az egyik sofőr Kisteleki István korábbi MLSZ-elnökre hasonlít, és BKV-emblémás kék csíkos inget visel, de ez a legkisebb baj, sőt… A határállomásig minden gördülékeny volt, később mindenki visszasírta a magyar autópályát. Egyetlen gikszer árnyalta a képet: a busz vécéje már Szeged magasságában megtelt és túlcsordult. Nagylakon két és félórás kényszerpihenő következett, látszólag minden különösebb ok nélkül – a határőröknek olyan kedvük volt, hogy az éjszaka közepén parkoltatták a buszokat…

A magyar határőr elmesélte, hogy éjjel fél 3-ig körülbelül ötven magyar szurkolói busz lépett be Romániába. Ha ezeknek az utasaihoz hozzáadjuk a vonatos túra résztvevőit, arra a következtetésre juthatunk, hogy 2852 embernél többen érkeznek Bukarestbe, sokan jegy nélkül, csak a balhé kedvéért… Ne legyen igazunk!

A továbbindulás után biztossá vált, hogy a román idő szerint 16 órakor kezdődő magyar sajtótájékoztatót nem érjük el, és még hátravolt az egyik legfontosabb kihívás: az alvás. Ez csak azoknak sikerült, akik megfelelő mennyiségű sört és/vagy röviditalt fogyasztottak. A többiek virrasztottak, erről a nem mindig tökéletes minőségű hegyi utak és kanyarok gondoskodtak. Pirkadat után órákon keresztül napfényes időben haladt a társasgépjármű, ezért alaposan szemügyre vehettük a román vidék árnyoldalát és szebbik arcát is.

Bár kopár dombságokat, rogyadozó viskókat, lepusztult falvakat, prostituáltakat és kóbor kutyákat, is látni lehetett bőséggel, de egyre több a takaros település, a közúti és magánépítkezés, felújítás, és a gyönyörű őszi színekben pompázó táj. Az Olt folyó völgyében égig nyúló hegycsúcsok fantasztikus látványt nyújtanak. Turisztikai szempontból mindenképpen emlékezetes utazásról van szó, de mivel három méternél hosszabb egyenes szinte egyik útszakaszon sincs, az alvás nappal is lehetetlennek bizonyult.

A szerpentinen láttunk árokba zuhant autót, a főváros előtt körülbelül száz kilométerrel kezdődő autópályán pedig égő járművet, és minden pesszimizmusunk ellenére még a sajtótájékoztatót is elértük volna… De nem értük el, ennek pedig egy magyarázata van: a péntek délután csúcsforgalom pont ugyanolyan Bukarestben, mint Budapesten, a Kisteleki-alteregót pedig a GPS bevitte a sűrűjébe…

Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Bukarestben megismételte, amit reggel Budapesten mondott: játékosai felkészülten várják a románok elleni szombati Európa-bajnoki selejtezőt, így nyugodtan alszik majd a bukaresti találkozót megelőző éjszaka – írja az MTI.

– Sikeres felkészülésen vagyunk túl. Ha azt nézem, hogy hétfőtől péntekig meddig jutottunk, és egy picit még előrelépünk, akkor nyugodtan fekhetünk le, és egy masszív csapatot láthatunk holnap a stadionban – mondta a szövetségi kapitány a román fővárosban tartott pénteki délutáni sajtótájékoztatón. A válogatott irányítását ideiglenesen vállaló edző elmondta, letámadják majd riválisukat, nem hátrafelé fognak védekezni.

A fokozott médiaérdeklődés közepette megtartott eseményen Dárdai Pál hozzátette, hogy a keretben Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán kisebb sérüléssel bajlódik, ennek ellenére mindketten együtt edzettek társaikkal a bukaresti Nemzeti Stadionban, de a szombati összecsapáson csak akkor kapnak lehetőséget, ha addigra százszázalékos állapotban lesznek. Ehhez kapcsolódva megjegyezte, ha mégsem így alakul, az sem gond, ugyanis a fejében már megvan a B-terv.

A sajtótájékoztatón részt vett Gera Zoltán is, és úgy véli, a magyar együttest akár még erősítheti is a bukaresti közönség várható ellenséges viselkedése.

– Azt gondolom, amikor egy fiatal elkezd futballozni, arról álmodik, hogy egy ilyen mérkőzésen pályára léphessen – mondta a Ferencváros támadója.

Végül kiderült, hogy Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán is játékra kész állapotban várja selejtezőt, ugyanakkor szerepeltetésükről Dárdai Pál még nem döntött. A stadionban megtartott pénteki edzést követően a szakember elmondta: mindkét futballista esetében olyan sérülésről van szó, amely miatt csak szombaton véglegesítheti a kezdő tizenegy összetételét. A gyakorlással kapcsolatban Dárdai Pál megjegyezte: az első percekben a játékosok mintha kicsit megilletődöttek lettek volna.

– Ez azonban jókor jött, pont erre vártam. Megilletődve kezdték a labdatartást, de aztán belejöttek – mondta a tréner.

A szövetségi kapitány szombat délelőtt közli a játékosokkal, kikre számít kezdőként, ugyanakkor hozzátette: azok, akik várhatóan kifutnak majd a gyepre, már érzik a lehetőséget.

Olvasói sztorik