Nemzetközi foci

„A Sátán a románokkal van” – írja Jonathan Wilson

Minden idők egyik legfontosabb futballkönyvének szerzője a Guardianban a román-magyar párharcot elemzi.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Sátán Romániával van a magyarok ellen – írja a Guardian internetes oldalánJonathan Wilson, az egyik legelismertebb futball-szakíró, a Futballforradalmak című, nálunk idén bemutatott korszakos jelentőségű könyv szerzője.

Wilson ismerős Magyarországon (a könyvbemutatón is járt itt) és ismeri a magyar-román ellentét történelmi gyökereit, ezt is bemutatja publicisztikájában. A Trianon miatti sebekről és az ebből fakadó állandó feszültségről éppúgy szó van a cikkben, mint a dicső magyar futballmúlt és a sanyarú jelen közti nagy ellentétről.

Wilson a helyszínen látta a Magyarország-Albánia mérkőzést a nyáron és lehangolónak találta a totálisan apatikus, érzelemmentes nézőközönséget – pláne felidézve az egykori nagy magyar futballdráma, a berni vb-döntő utáni hangulathoz képest.

A cikk nagyobb része ugyanakkor nem a mieinkről, hanem Victor Piturcáról, a románok szövetségi kapitányáról szól. Az ő beceneve a Sátán.

Wilson megemlíti, hogy a románok a görögországi győzelmükkel kedvező helyzetben vannak az esetleges Európa-bajnoki kijutást tekintve – márpedig ez esetben Piturca már harmadszor vezetné ki a válogatottat a kontinensviadalra, 2000 és 2008 után.

Ugyanakkor hozzáteszi, a Sátán játékosként még így is sikeresebb, mint edzőként, hiszen a Steauával ötször nyert a pályán bajnokságot és tagja volt az 1986-ban BEK-győztes csapatnak is.

Egy családi tragédiát is felidéz a cikk: Piturca unokatestvére, Florin 1978-ban, egy meccs másnapján halt meg hirtelen – teljesítményfokozókat emlegettek az esettel kapcsolatban –, édesapja pedig szinte belebolondult a gyászba: mauzóleumot építtetett a fiának és ő maga is ott aludt minden este, egészen a haláláig.

Wilson a jelennel kapcsolatban megemlíti Piturca nézeteltéréseit a környezetével, rossz viszonyát a román szövetség jelenlegi elnökével, és a román csapat kulcsembereit is kiemeli, köztük a magyar származású Claudiu Keserűt.

A cikk végén a magyar szurkolókról is szó esik, akik tudomása szerint többek között egy „Bukarest magyar falu” feliratú transzparenssel is készülnek a meccsre, melynek esélyese ezzel együtt a hazai csapat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik