Nemzetközi foci

Most jön az igazi fokmérő

A Belgiumban élő Fazekas László szerint klasszis különbség volt a belgák és az USA között a nyolcaddöntőben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedd este Belgium válogatottja 0-0-s rendes játékidő után a hosszabbításban 2-1-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát a világbajnokságon, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol a Lionel Messi vezette Argentínával fog találkozni. A belgák eddig négyből négy meccset nyertek a tornán, és ha a keddi találkozót leszámítva a mutatott játékuk nem is, de az eredmények mindenképp bizakodásra adhatnak okot a szurkolóiknak. Az Újpest és a magyar válogatott ezüstcipős csatára, a több, mint harminc éve Belgiumban élő Fazekas László a Rangadó.hu érdeklődésére elemezte a belgák USA elleni összecsapását, és eddigi szereplésüket.

– Nagyon élvezetes meccset láthattunk, a belgák ezen a mérkőzésen játszottak eddig a legjobban – kezdte az egykori 92-szeres magyar válogatott Fazekas László. – Nagyon sok helyzetet kihagytak, de látszott a klassziskülönbség a két csapat között. Nem beszélve arról, hogy a belgák világbajnoki keretének a piaci értéke körülbelül háromszáznegyvenmillió euró. Rendkívül erős a keretük, olyan játékosok ülnek a kispadon, akik európai topcsapatokban játszanak. Itt, Belgiumban mindenki azt várta, hogy a válogatott továbbjut a csoportból. Az USA elleni találkozó azért volt veszélyes, mert itt tulajdonképpen a belgáknak volt veszítenivalójuk. Ez nem kosárlabda vagy amerikaifoci-meccs volt, és az Egyesült Államok a labdarúgás szintén lejjebb van, mint a belgák. Most már nem először cserélt nagyon jól a belga szövetségi kapitány, de ilyen tekintetben nagyon kellemes dolga van. Tulajdonképpen a négy-egy is igazságos eredmény lehetett volna. Most következik majd az igazi fokmérő, hiszen most fognak először komoly ellenféllel játszani, amelyben Messi és Di María szerepel. Az érdekessége ennek az egésznek, hogy a belgák Atlético Madridban védő kapusa, Courtois eddig hét mérkőzésen még nem kapott gólt Messitől, és reméli, hogy marad ez a tendencia.

– Milyenek a visszhangok és a közhangulat Belgiumban azután, hogy a csapat a legjobb nyolcba jutott?
– Hatalmas kivetítőket raktak a futballstadionokba, és ezeken nézik a mérkőzéseket. Tizenöt-húszezer ember, telt ház van ezeken a meccsnézéseken. A találkozók előtt és után csinálnak ünnepségeket, ahol zenekarok lépnek fel. Nagyon kellemes időtöltést és kikapcsolódást csinálnak ezekből a meccsnézésekből. Ott tart már a dolog, hogy a televíziók és a rádiók nem is a hírekkel vannak tele, hanem azzal, hogy mi történik a válogatottal Brazíliában. Tizenkét év után újra kijutottak, és most van egy olyan csapatuk, akit úgy hívnak, hogy aranygeneráció. A huszonhárom játékosból huszonegy neves külföldi klubbban futballozik, és nagy eredményt várnak tőlük. Ha idáig a keddi meccset leszámítva nem is játszottak jól, de csoportelsők lettek, most pedig továbbjutottak. Ha Argentínán is sikerülne valahogy továbblépni, az már tényleg komoly eredmény lenne, és akkor már bármi megtörténhetne. Gyorsak a csatárok, a középpálya jól meg van szervezve, és hátul sincs gond a csapattal, valamint a padon is olyan játékosok ülnek, akik szintén egyfajta pluszt és különbséget jelenthetnek, ha pályára lépnek.

– Mitől lett ennyire jó pont most ez a belga generáció?
– Tulajdonképpen szerencséjük van, mert a tizenegy kezdőből öt-hat játékos nem is belga. Kongói, marokkói vagy éppen német szülők fiai szerepelnek a csapatban, igazi belga kevés van köztük. Szerencséjük van, hogy összejött egy ilyen gárda fiatal, tehetséges játékosokból. Természetesen van utánpótlás-nevelés ugyanúgy, mint nálunk otthon, de ahogy a mi időnkben is kinőttek a földből a tehetséges futballisták, ugyanígy most a belgáknak szerencséjük van, mert nagyon sok bevándorló van, akiket befogadtak, és rengeteg tehetséges fiatal van köztük.

– Magyarországon is sok a tehetséges fiatal, de az eredmények mégsem akarnak jönni…
– Ha látják otthon, hogy milyen a mai futball, akkor ehhez kell a mércét igazítani, és ez a jövő útja. A magyar fiataloknak meg kellene ragadniuk a mai futball adta lehetőségeket, hogy fiatalon külföldre lehet igazolni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik