Foci vb 2014

Tökéletes belgák

A csoportelső Belgium emberhátrányban is jobb volt a tornától búcsúzó dél-koreaiaknál.
Világbajnokság, H-csoport, 3. forduló
Dél-Korea – Belgium 0-1 (0-0)
Sao Paulo, 55 ezer néző. Játékvezető: Williams (ausztrál)
Dél-Korea: Kim Szung Gju – Li Jong, Hong Dzsong Ho, Kim Jung Gvon, Jun Szuk Jung – Han Kuk Jung (Li Kung Ho, a szünetben), Ki Szung Jung – Li Csung Jong, Ku Dzsa Csol, Szon Hung Min (Dzsi Dzsong Von, 73.) – Kim Sin Vuk (Kim Bo Kjung, 66.). Szövetségi kapitány: Hong Mjung Bo
Belgium: Courtois – Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen – Fellaini, Defour – Mirallas (Hazard, 87.), Dembélé, Januzaj (Chadli, 60.) – Mertens (Origi, 60.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: Vertonghen (77.)
Kiállítva: Defour (45.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A második válogatottságát ünneplő Januzajjal a kezdőben szállt harcba Belgium a H-csoport első helyéért a továbbjutásért küzdő Dél-Koreával. Az ázsiai csapat próbálkozott először lövéssel, de Ku Dzsa Csol nem találta el a kaput a negyedik percben, ráadásul lesen is volt.

A hetedik percben két dél-koreai is összeesett egy támadás alatt a tizenhatoson belül, de a játékvezető sípja néma maradt. Csung jól ugrott ki leshatárról a 14. percben, de ígéretes helyzetből, az ötös sarkától ügyesen kicselezte magát a tizenhatosig. Az ellentámadás végén a belgák is bepróbálkoztak egy büntető kiharcolásával, de az ausztrál játékvezető csak mosolygott. A 18. percben Vertonghen lőtt nagyon fölé egy ígéretes szabadrúgást, majd Mirallas futott kétméteres lesre.

Az első húsz perc finoman szólva sem volt izgalmas, talán a belgák is ráuntak a meccsre, mert elkezdtek focizni. Mirallas és Mertens is komoly helyzetbe került két percen belül, utóbbi hét méterről, százszázalékos ziccerben kirúgta a labdát a stadionból.

A harmincadik percben Ki Szung Jung 23 méterről tüzelt, de Courtois eszén nem járt túl, a kapus kiütötte a labdát. A szöglet után forró pillanatokat éltek át az európaiak, végül Defour szabadított fel a gólvonalról. Az első félidő vége csendesen csordogált, egészen addig, amíg Defour csúnyán bele nem talpalt Kim Sin Vukba a félpálya környékén – a belgánál egyből villant piros lap! Nagy esélyt kapott Dél-Korea a továbbjutásra.

A fordulás után érződött az ázsiai emberelőny, az 52. percben Li Kung Ho fejelt pontatlanul kapura, majd egy perccel később Li Csung Jong 17 méteres lövés vágódott szögletre egy védőről. Belgium kontrákból veszélyeztetett: előbb Fellaini dobta magát túl látványosan a tizenhatoson belül, majd az 58. percben Mertens nagy lövését védte nehezen Kim Szung Gju.

A 64. percben nagyot kellett mentenie Vertonghennek, miután Szon Hung Min remek indítással lódult meg a kapu felé. Nem nagyon bírtak egymással a csapatok, de azt is írhatnánk, hogy jól zártak a védelmek. Vertonghen távoli próbálkozásába nem kellett beavatkozni, a 72. percben viszont Chadli trükközésénél figyelnie kellett Hong Dzsong Hónak, akiről szögletre került a labda. A másik oldalon Dembele blokkolt időben.

A 78. percben Origi tűzte rá jó húsz méterről, Kim Szung Gjuról kipattant a lövés, a labda pedig a lesgyanús pozícióból kiugró Vertonghen elő pattant, aki nem hibázott (0-1). Azonnal sebességet váltottak a dél-koreaiak, Li Kun Ho járt közel az egyenlítéshez a nyolcvanadik percben, de nem érte el rendesen a labdát.

Nem volt átütőerő az ázsiai a csapatban, amely az utolsó tíz percben a derekas próbálkozások ellenére sem tudott egyenlíteni – Li Jong sarkazásánál figyelt Courtois. Belgium még a 90. percben is gólt szerezhetett volna Hazard révén, de Kim Szung Gju bravúrosan védett.

Olvasói sztorik