Hírek

Végig parázs meccs volt

Belgium hosszabbításban 2-1-re verte USA válogatottját a világbajnokság nyolcaddöntőjében.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Belgium–Egyesült Államok 2-1 (0-0, 0-0, 2-0 – hosszabbítás után)
Salvador, 52 ezer néző. Játékvezető: Haimoudi (algériai)
Belgium: Courtois – Alderweireld, van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens (Mirallas, 60.), de Bruyne, Hazard (Chadli, 111.) – Origi (Lukaku, 91.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
USA: Howard – Cameron, Gonzalez, Besler, Beasley – Johnson (Yedlin, 32.), Zusi (Wondolowski, 72.), Jones, Bradley, Bedoya (Green, 105+2.) – Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Gólszerzők: de Bruyne (93.), Lukaku (105.), illetve Green (107.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A nyolcaddöntő utolsó mérkőzésén Belgium csapott össze az Egyesült Államok válogatottjával.

A találkozó első percében rögtön helyzetbe került Belgium: Origi lépett ki egy remek labdával, de Howard hárított. Nagy kedvvel kezdtek a belgák, alig szabadult fel az amerikaiak kapuja, sorra jöttek a belga szögletek.

Nagy iramban kezdtek a csapatok, gyorsan játszották át a középpályát. Belgium némi fölényt alakított ki, de az USA veszélyes kontrákkal válaszolt az agilis támadásokra. A 21. percben jutott el veszélyes kapura lövésig az Egyesült Államok: Dempsey löketét védte Courtois.

Egy perccel később már a másik portás volt munkában: Howardnak Alderweireld lövésénél kellett figyelnie. A 29. percben Hazard nem túl erős lökete halt el Howard ölében. Továbbra sem lehetett panasz az iramra: a két csapat gyorsan váltott védekezésből támadásba, és főként a széleken elfutva veszélyeztették egymás kapuját.

A félidő ráadásában Howard de Bruyne lövésénél is résen volt, így nem esett gól a negyvenöt perc során.

Nem vett vissza a belgák lendületéből a szünet: a 47. percben Mertens fejesét tolta szögletre Howard kapus. Az 54. percben Vertonghen keresztlabdájáról két társa is lemaradt – köszönhetően annak, hogy az egyik amerikai védő még bele tudott piszkálni. Két perccel később Origi két védő között a felső lécre fejelte a labdát.

Fél perc sem telt el, és máris Howard mutatott be újabb bravúrt: Vertonghen éles szögből leadott lövését lábbal védte az amerikai kapus. A hatvanadik percben Origi beadásába Mertens szúrt bele – a labda centikkel kerülte el a kaput. A 64. percben ismét Vertonghen lőtt, de jó 25 méterről leadott próbálkozását védte Howard.

A 68. percben Witsel lapos lövése kerülte le az amerikai kaput. A 71. percben ismét eljutott ellenfele térfelére az USA: Dempsey lőtt Courtios ölébe. Még ugyanebben a percben Origi került nagy helyzetbe, de Howard ismételten útját állta a lövésnek. A 74. percben ismét Dempsey-lövést jegyezhettünk fel, de a belga kapusnak nem okozott gondot a gyengére sikerült kísérlet.

A 76. percben Origi remek passzával lépett ki Mirallas, azonban a pazar formában védő Tim Howard ezt a lövést is hárította – bár már eldőlt a kapus, lábbal még kitolta a hosszúba tartó játékszert. A hajrában is több védésre volt szüksége az amerikai kapusnak, hogy megőrizze kapuját a góltól. A 90. percben meccslabdát rontott Belgium: Kompany ziccerben rosszul talált el egy beadást, így Howard védett.

A 93. percben Wondolowski elé került egy lecsorgó labda, az amerikai támadó azonban öt méterről, senkitől sem zavartatva fölé lőtt. A meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki USA, így hosszabbítás következett.

A szünetben frissített Marc Wilmots belga kapitány: Origi helyére Lukakut küldte be. A 93. percben Lukaku iramodott meg a labdával, de Bruyne-höz passzolt, aki gólra váltotta a helyzetet (1-0). A folytatásban is a frissen beállt Lukaku veszélyeztetett, nehezen tartotta az amerikai védelem. A 105. percben úgy tűnt, ő dönti el a találkozót: de Bruyne kiugratását kapásból vágta a léc alá (2-0).

A második tizenöt perc elején Julian Green is pályára lépett, és azonnal góllal hálálta meg az amerikai szövetségi kapitány bizalmat (2-1). A 114. percben egy szabadrúgás után Courtois védett nagyot. Amerika feltámadt hamvaiból, óriási hajrába kezdett a hosszabbítás második félidejében. A rohamokat azonban megúszta Belgium, így 2-1-es sikerével készülhet az argentin válogatott elleni negyeddöntőre.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László értékelte.

– Kívülállóként azt mondom, hogy a vébé eddigi legjobb utolsó fél óráját láthattuk – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa. – Az amerikai csapat nem ismert elveszett labdát, végigharcolta a találkozót a belgákkal együtt, s mindezt tették egy kifejezetten sportszerű találkozón. Nagyon tetszik a mostani világbajnokság, pont amiatt, mert nincs lefutott meccs, nem lehet kijelenteni egyik csapatról sem, hogy biztos esélyes lenne. Nagyon sajnálom, hogy a mai meccsnek is csak egy továbbjutója van, mindkét együttes megérdemelné, hogy ott legyen a legjobb nyolc között. A belga támadók dekoncentráltak voltak a rendes játékidőben, benne volt a levegőben, hogy megbosszulja magát a sok kihagyott helyzet, de végül nem így lett. Emiatt viszont egy kiváló meccset láthattunk, hiszen a ráadásban fokozta mindkét fél a játékát. Meglepetés azonban nem született, a belga csapat megérdemelte a továbbjutást.

Szakértőnk úgy véli, az ezen a meccsen látottak is bizonyítják, hogy rengeteget fejlődött a labdarúgás az Egyesült Államokban.

– Az amerikai sportemberekre nagyon jellemző, hogy az utolsó percig küzdenek, nem ismernek elveszett harcot. Ezt ma is láthattuk, kettő-null után sem álltak meg az USA játékosai. Biztos voltam benne, hogy ha be is találnak a belgák a ráadásban, az amerikaiak nem fogják feladni. Amerikában egyre nagyobb teret hódít a labdarúgás, negyven-ötvenezer szurkoló jár a meccsekre, és ez nem véletlen. A ma is látott hozzáállás miatt egyre népszerűbb a foci az Egyesült Államokban, ott, ahol az emberek a gyors játékokat, a kosárlabdát, a jégkorongot, a baseballt, és az amerikai futballt kedvelik leginkább.

Olvasói sztorik