Nemzetközi foci

Nagy a nyomás a fiatal belgákon

A legtöbben őket tartják a vébé meglepetéscsapatának – kedden bemutatkoznak.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság keddi programja

H-csoport, 1. forduló
Belgium–Algéria, Belo Horizonte, 18 óra, játékvezető: Marco Rodriguez (mexikói)
Oroszország – Koreai Köztársaság, Cuiabá, 24 óra, játékvezető: Néstor Pitana (argentin)
A-csoport, 2. forduló
Brazília–Mexikó, Fortaleza, 21 óra, játékvezető: Cüneyt Cakir (török)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Utolsóként a H-csoport küzdelmei is megkezdődnek kedden a brazíliai világbajnokságon, a négyes favoritjának tartott belga válogatott Algéria ellen szeretné megtenni az első lépést a továbbjutás felé. Belgium 2002 óta nem szerepelt vébén, a hosszú kihagyás ellenére azonban egyáltalán nem visszafogottak a várakozások Marc Wilmots nagyon fiatal csapatával szemben, amelyet többen a torna titkos esélyesei között tartanak számon.

– Három jó meccset akarunk játszani, és aztán meglátjuk, meddig jutunk. Azt hiszem, kiváló generáció a miénk, de ezt a pályán is bizonyítanunk kell – nyilatkozta Nacer Chadli, a belgák középpályása. Az európai csapat felkészülését egyedül a középcsatár Christian Benteke sérülése és kiesése hátráltatta, ám posztján a 21 éves Romelu Lukaku megfelelő helyettesnek tűnik.

– Imádom a nyomást, ha félnék tőle, nem tudnék jól játszani. Ugyanakkor nem az számít, hogy én gólt rúgjak, hanem, hogy a csapat nyerjen, ez a lényeg – mondta az elmúlt szezonban az Everton színeiben 16 gólt szerző Lukaku a rá nehezedő terhet firtató kérdésekre.

A Thibaut Curtois, Vincent Company, Marouane Fellaini, Eden Hazard fémjelezte válogatott egyértelmű esélyese az Algéria elleni meccsnek. Az afrikai együttes ugyanakkor elszántan érkezett Brazíliába, és nem titkolt célja, hogy története során először továbbjusson a csoportkörből.

A négyes másik meccsén kiélezettebb csata várható a Fabio Capello vezette orosz, valamint a dél-koreai együttes között. Oroszország 12 éve nem szerepelt világbajnokságon, a Szovjetunió megszűnése óta ez a harmadik részvétele. A védő Vaszilij Berezuckij szerint a csapat legnagyobb sztárja a szövetségi kapitány, aki 2012 óta irányítja a csapatot, és a többi között Portugáliát megelőzve vezette ki az együttest a vébére. Az olasz tréner a csapategységben hisz, és csak otthon játszó futballisták szerepelnek a keretében, amelyben nem jutott hely például Andrej Arsavinnak, a 2008-as Európa-bajnokság sztárjának, akinek a mentalitása Capello szerint nem megfelelő.

– Tudva, hogy tizenkét éve nem szerepeltünk világbajnokságon, bizonyítanunk kell, és többet szeretnénk játszani három meccsnél – beszélt Berezuckij a válogatott céljairól.

A dél-koreaiak szintén bíznak a továbbjutásban, és a nyolcaddöntőbe kerülést alapvetően befolyásolhatja majd a két csapat Cuiabában sorra kerülő meccsének eredménye.

A brazilok visszavágásra készülnek

Kedden a házigazda brazil és a mexikói válogatott összecsapásával megkezdődik a világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulója. Miután mindkét együttes megnyerte első mérkőzését, a győztes szinte biztosan bejut majd a legjobb 16 közé.

Luiz Felipe Scolari csapata a torna csütörtöki nyitómeccsén alaposan megszenvedett a horvátokkal, 1-1 után csak egy vitatott büntetőnek köszönhetően szerzett vezetést, majd Oscar góljával biztosította sikerét. A mexikóiak Kamerun legyőzésével indítottak, 1-0-s sikerük ellenére magabiztosan, mivel a játékvezető két szabályos góljukat nem adta meg. A két csapat az elmúlt két évben kétszer is találkozott egymással nagy tornán. A Konföderációs Kupán 2-0-ra a brazilok nyertek a csoportkörben, míg a 2012-es londoni olimpia döntőjében a mexikóiak nagy meglepetésre 2-1-re győztek.

– Különösen fájó vereség volt, hiszen azt az egy címet nem nyertük még meg. Tudjuk, hogy a mexikóiaknak nagyon erős csapatuk van, sosem könnyű ellenük, most sem lesz ez másképp – nyilatkozott a horvátok ellen gólt szerző Oscar. A statisztika is nagy csatát ígér, a két csapat legutóbbi 15 összecsapásából ugyanis hetet, a legutóbbi négyből pedig kettőt a mexikóiak nyertek.

– Nagyon örültem a csapat játékának, úgy gondolom, sikerült tökéletesen megvalósítanunk azt, amit a szövetségi kapitány kért tőlünk – mondta Giovani dos Santos, a mexikóiak támadója.

Olvasói sztorik