Foci vb 2014

Buffon meggyógyult és védhet

A pénteki, Costa Rica elleni meccsen visszafoglalhatja helyét az olasz válogatott kapujában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Stieber Zoltán bízik a német csapatban

Néhány hete igazolt a patinás Hamburg csapatához Stieber Zoltán. A 25 éves, négyszeres válogatott labdarúgót olaszországi nyaralásán érte utol a zaol.hu, de Szardínián is szakított időt arra, hogy belekukkantson a világbajnokság mérkőzéseibe.

– Egész évben fociztam, ennek ellenére nincs csömöröm a labdarúgástól, szívesen megnézek egy-egy meccset. Persze, lehetetlen időpontban, éjfélkor, vagy hajnalban azért nem fogom bekapcsolni tévét – árulta el Stieber Zoltán. – Kifejezetten kíváncsi voltam például a német-portugál rangadóra. Abban biztos voltam, hogy a németek nyernek, de szorosabb mérkőzésre, nagyobb küzdelemre számítottam. Engem is meglepett, hogy mekkora különbség volt a felek között. Ugyanakkor a német válogatott az elmúlt évek világversenyein rendre ott volt a legjobbak között, szorgalmasan gyűjtögette a bronz- és az ezüstérmeket. Időközben a csapat túljutott egy remekül sikerült fiatalításon. Ráadásul a keret összeszokott, beérett, így nem csak jó, hanem taktikus futballra is képes. Az erőnléte, a mentalitása pedig mindig is példás volt a csapatnak. Németországban általános vélekedés, hogy ez a társaság most képes lehet egy igazán kiugró eredményre – nem mintha eddig nem teljesített volna jól.

A Hamburg hamarosan elkezdi a felkészülést, honfitársunk pedig kíváncsian várja, milyen a vébé-hangulat Németországban. Érdekesség, hogy új csapata keretéből Johan Djorou Svájc, míg Milan Badelj Horvátország válogatottjával vesz részt a tornán. Míg a legnagyobb név, Rafael van der Vaart sérülés miatt maradt ki a hollandok keretéből.

– Eddig nagyon teszik a világbajnokság. Jók a meccsek, a csapatok futballoznak, mernek támadni – alig-alig volt unalmas mérkőzés. Ráadásul ahogyan növekszik a tét, úgy lesznek egyre jobbak, izgalmasabbak a találkozók – mondta Stieber Zoltán.

Oroszország – Dél-Korea, a kezdőcsapatok

Oroszország: Akinfejev – Jescsenko, V. Berezuckij, Ignasevics, Kombarov – Fajzulin, Glusakov, Satov – Szamedov, Kokorin Zsirkov

Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong – Li Jong, Hong Dzsong Ho, Jun Szuk Jung, Kim Jung Hvon – Ki Szung Jong, Han Kuk Jung – Ku Dzsa Csol, Li Csung Jong, Szon Hjung Min – Pak Csu Jung

Dühös az algériai kapitány

Algéria 2-1-re kikapott Belgiumtól a keddi játéknap első meccsén. Az észak-afrikaiak szövetségi kapitánya, Vahid Halilhodzic bírálta saját játékosait és a játékvezetőt, a mexikói Marco Rodriguezt is.

– A második gól előtt csúnya szabálytalanságot láttam, de a játékvezető nem fütyült. Ellenkező esetben a játék teljesen más lett volna. Ez a kis csapatokkal újra és újra megtörténik. Megérdemeltük volna a döntetlent. A belgák ellentámadása előtt szóltam előre… Többet kellett volna futtatni őket a második félidőben. Szerettem volna, ha több játékosunk képes megakadályozni ellenfelünk kontráit, de nálunk nem valami nagy a választék. A cserék, a friss játékosok döntöttek. Muszáj javítanunk a fizikai állapotunkon negyven vagy ötven százalékot. A belgák sokkal jobb állapotban vannak – magyarázta az algériai szövetségi kapitány.

Brazília–Mexikó kezdőcsapatok

Brazília: César – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar, Ramires – Fred, Neymar

Mexikó: Ochoa – Rodriguez, Marquez, Herrera, Layun – Dos Santos, Moreno, Guardado, Peralta – Aguilar, Vazquez

Boatengnek hüvelykujj-sínt kell viselnie

A német válogatott Jerome Boatengnek részleges ínszalag-szakadás miatt a következő hat hétben rögzítősínt kell viselnie a jobb kezének hüvelykujján, ha a játékvezető megköveteli, de biztosan folytathatja szereplését a világbajnokságon. Mats Hummels combjában zúzódást diagnosztizáltak, és némi bevérzést is láttak az izmokban. A gyógyulása menetétől függ, hogy játszhat-e a Ghána elleni mérkőzésen.

Rooney külön edzett – félreértették

Wayne Rooney-val kapcsolatban szenzációt szimatolt az angol sajtó, de nyilvánvalóan tévedtek. Azt írták, hogy Roy Hodgson szövetségi kapitány száműzte a keretből a Manchester United sztárját, az Olaszország elleni vereség után. Tény, hogy a támadó hétfőn külön edzett, de elmondása szerint a saját kérésére.

„Néha vajon mire akar a sajtó kilyukadni? A kezdetektől fogva mondtam, hogy mindent megteszek, és készen állok a világbajnokságra, sőt külön edzéseket is végeztem egy héttel azelőtt, hogy csatlakoztam a csapathoz. Pontosan ezt csináltam tegnap, külön edzést, mert ezt akartam csinálni” – írta Rooney a Facebookon.

Drogba: Serge fantasztikusan játszott

Didier Drogba, Elefántcsontpart csapatkapitánya Serge Auriert dicsérte a japánok elleni meccs után. Volt is rá oka, hiszen a 21 éves jobbszélső adta mindkét gólpasszt, előbb Boninak, aztán Gervinhónak. Az elefántok egygólos hátrányból megfordították a mérkőzést (2-1). A Toulouse jobbszélsőjének piaci értékét ezek a mérkőzések növelik. Az Arsenal már bejelentette, hogy igényt tart a szolgálataira. Drogbának nincs kétsége afelől, hogy csapattársa rendelkezik olyan képességekkel, amivel a Premier League-ben is megállná a helyét. Ezt el is hihetjük neki, mert ha valaki ismeri az angol bajnokságot, akkor ő az.

– Serge nagy szerepet játszott abban, hogy megnyertük a meccset. Ő a legkiválóbb jobbhátvéd a francia bajnokságban. Szerintem megérett rá, hogy egy szinttel feljebb, a Premier League-ben játsszon. Jó látni, hogy az új generáció milyen tehetséges. Erre nekünk és a futballnak is szüksége van. Megpróbáljuk a fiatalokat a helyes úton tartani, hogy ez a csapat még erősebb legyen a jövőben – mondta a 36 éves Drogba.

Elefántcsontpart csütörtökön a jó formában lévő Kolumbiával játszik a C-csoport második körében.

Arroyo megszüntette a Twitter-fióját

Számos verbális támadás érte Michael Arroyót a Svájc elleni vereség után, ezért az ecuadori futballista megszüntette Twitter-fiókját. A szurkolók azért bántják, mert ő hibázott a hosszabbítás pillanataiban 1-1-es állásnál, az utolsó támadás előtt, Svájc győztes gólját megelőzően.

A FIFA megszegi saját íratlan szabályát

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megszegi saját íratlan szabályát a játékvezető-küldéssel kapcsolatban. Eddig az volt a szokás, hogy a saját konföderációja csapatának egyik bíró sem fújhat, kivéve, ha mindkét csapat ugyanarról a kontinensről érkezett (a Németország–Portugália mérkőzésen például szerb játékvezető volt). Ez most borulni látszik, hiszen a portugál Pedro Proenca kapta a horvátok Kamerun elleni meccsét, a spanyol Carlos Velasco pedig az angolok Uruguay elleni találkozóján fúj.

Az argentin Palacio újra edz

Az argentin csapat egyik támadója, Rodrigo Palacio ismét edzésbe állt, és talán a második csoportmeccsen pályára léphet. Az olasz Internationale csatárának bal bokája a vébét megelőzően, az utolsó előtti edzőmeccsen, Trinidad és Tobago ellen (4-0) sérült meg, ezért hiányzott a Bosznia-Hercegovina ellen 2-1-re nyerő vasárnapi keretből.

Hat ujjal szurkolnak Brazíliának

A brazil média a napokban egy olyan családról számolt be, amely nemcsak hogy 24 tagú, de a 24 tagból 14-en a kezükön és lábukon is egyenként hat-hat ujjal születtek. A Silva-család – amely természetesen nagy szurkolója a brazil válogatottnak – fotója már az interneten hódít.

Boateng és Hummels kivizsgáláson járt

Két német játékos, Jérome Boateng és Hummels kórházban járt kedden. Mindketten a Portugália elleni 4-0-s siker során sérültek meg. Őket is helikopterrel vitték kivizsgálásra. Hummels combhajlítóizom-sérülését MRI-vel ellenőrizték. Boateng jobb keze a meccs első félidejében sérült meg, a szünet után már merevítővel játszott; most megröntgenezték. A keret további 21 játékosa regeneráló edzésen vett részt.

Véber Györgynek tetszett Chile

A Pápa és a Mezőkövesd korábbi, a Pécs új vezetőedzője a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy valami hasonlót szeretne a kezdetektől a PMFC-nél is, mint ami a dél-amerikai csapattól látott.

– Eddig alig-alig láttam mérkőzést, hiszen sokat voltam úton. Nagyon tetszett a franciák játéka, nyilván nem egy topcsapat ellen játszottak, de nehezítette a dolgukat, hogy a hondurasiak össze-vissza rugdalták őket. Úgy vélem, hogy a franciákba nagyon komoly lehetőség rejlik. Ami pedig váratlan és nagyon tetszett – mert valami hasonlót szeretnék a kezdetektől a Pécsnél is, akár szerkezetben is – az a chilei csapat. Amit láttam tőlük, az nagyon komoly pozitívum volt. Az a szerkezet és az a fajta játékstílus, amit a chileiek az első meccsen bemutattak, az most nagyon közel áll hozzám.

Kattintson ide, és olvassa el a teljes interjút!

Buffon meggyógyult

Felgyógyult sérüléséből, és bevethető a világbajnokságon Gianluigi Buffon és Mattia De Sciglio. A kapus boka- és térd-, míg a hátvéd lábsérülés miatt hagyta ki az angolok ellen szombaton 2-1-re megnyert mérkőzést. A meccs után Daniele De Rossi és Andrea Barzagli szintén sérülésre panaszkodott, de kedden már mindketten tréningezhettek. Az olaszok pénteken a szintén győzelemmel nyitó Costa Ricával találkoznak – írja a sportgeza.hu.

Pihenő vár az amerikaiak csatárára

Kényszerpihenő vár Jozy Altidore-ra, az amerikai válogatott csatárára, akit a Ghána ellen 2-1-re megnyert világbajnoki mérkőzés 23. percében kellett lecserélni. A combját fájlalja, és kérdéses, hogy pályára léphet-e vasárnap, amikor is a németekkel szemben 4-0-ra alulmaradt portugálokkal találkoznak. Van még egy sérült az amerikai keretben: a hátvéd Matt Beslert hétfőn a szünetben cserélték le, mert térdfájdalmakra panaszkodott.

Eddig nem volt doppingeset

A FIFA keddi közleményéből kiderült, hogy a világbajnokságon eddig nem találtak pozitív doppingmintát, de a korábban vizsgált vér- és vizeletminták is negatív eredményt hoztak. A torna előtt mintegy nyolcszáz válogatott játékost teszteltek, tehát a FIFA a vébé résztvevőinek 91,5 százalékát ellenőrizte, a többiekre pedig a verseny során kerítenek sort.

Belgium – Algéria: így kezdenek a csapatok

Belgium: Courtois, Alderweireld, Kompany (c), Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Lukaku, Hazard, Van Buyten, Dembele, Chadli
Algéria: Mbolhi, Bougherra (c), Ghoulam, Halliche, Feghouli, Medjani, Bentaleb, Soudani, Taider, Mahrez, Mostefa

Ki az izomkirály?

Omar Momani karikaturista így látta a tegnapi német-portugál találkozót: C. Ronaldo csak a fejét fogja az erőtől duzzadó, dinamikus németek láttán. Pepe már oldalvonalon kívül.

Veszélyes a Maracanába vezető lépcső

A stadionokon belül többé-kevésbé sikerült elkészülni a munkálatokkal a világbajnokság rajtjáig – persze ott is akad néhol toldozni-foltozni való -, ám ami a létesítmények környékét illeti, a helyzet tragikus. Az Argentina-Bosznia mérkőzésre igyekvő szurkolók például egy vascsövekből és fából összetákolt lépcsőn keresztül közelíthették meg a döntőnek is otthont adó Maracana stadiont. Az építmény folyamatosan ingott a drukkerek alatt, melyről a BBC készített riportot.

Algéria elnöke kölcsönvette Obama szlogenjét

Algéria elnöke, a 76 éves Abdelaziz Bouteflika nagyon drukkol hazája válogatottjának a vébén, ezért kölcsönvette Barack Obama amerikai elnök híres kampányszlogenjét: „Yes, we can!”. Az észak-afrikai csapat kedden játssza első meccsét a H-csoportban Belgium ellen, később pedig Oroszországgal és Dél-Koreával találkozik.

Több ezer algériai rajongó utazott Brazíliába, és az elnök bejelentette: ha válogatottjuk továbbjut a csoportból, a drukkerek pénzügyi támogatásban részesülnek.

Paolo Maldini szerint döntős lesz Itália

Az olasz válogatott és az AC Milan korábbi emblematikus figurája, Paolo Maldini szerint utódai bejutnak a brazíliai vébé döntőjébe.

– Miért lenne ez túlzás? Vannak olyan alkalmak, amelyek csak egyszer adódnak az életben. Ha nem azzal a céllal játszanak, hogy a döntőbe jutnak, akkor mégis hogyan? – mondta a 45 éves Maldini a La Gazzetta dello Sport hasábjain, majd Andrea Pirlót dicsérte.

– Ha nem tudod, mit tegyél a labdával, passzold neki.

Obi Mikelék elégedetlenek

Hétfőn este megszületett a 2014-es világbajnokság első gólnélküli döntetlenje: bár Nigéria meddő mezőnyfölényt alakított ki Irán ellen, nem sikerült áttörnie ellenfele védelmét, így 0-0-val ért véget a találkozó.

– Mindannyian csalódottak vagyunk – mondta Nigéria sztárja, Obi Mikel. – Minden tornán fontos az első meccs. Meg kell nézni, hogyan játszott Irán: gyakorlatilag tizenegy ember állt állandóan a labda mögött, nagyon nehéz volt így helyzeteket kialakítani. Behátráltak, így nem volt könnyű dolgunk. Meg akartuk nyerni ezt a meccset, de az ellenfél ebbe beleszólt.

Meccset akart nézni a drogfutár

Rio de Janeiróban tartóztatták le azt a mexikói drogfutárt, aki éppen Fortalezába tartott, hogy élőben tekintse meg a Brazília–Mexikó mérkőzést. A Forbes információi szerint az amerikai és mexikói határon „dolgozó” drogcsempészt a riói becsekkolás előtt kapcsolták le a rendőrök.

Pekerman for president!

Elnökválasztást tartottak hétvégén Kolumbiában, ám több szavazó a fülkébe vonulva is vébé lázban égett. Jose Pekerman szövetségi kapitány érthetően nem indult a választásokon, ám mégis közel négyszázezer voksot kapott. A szurkolók ilyen formában is ki akarták fejezni, mennyire elismerik a szakember munkáját és szorítanak a válogatott sikeréért. Csapatuk a nyitómérkőzésen három góllal verte Görögországot.

Kérdéses Hulk játéka

A vasárnapi edzésen sérült meg Hulk, a brazil válogatott támadója. A szövetség tájékoztatása szerint nem súlyos a sérülés, ám a hétfői vizsgálatokat követően még mindig nem edzhetett társaival a gólerős játékos. Luis Felipe Scolari szövetségi kapitány elmondta, várhatóan csak közvetlenül a szerda esti, Mexikó elleni mérkőzés előtt dől majd el, hogy csatasorba küldheti-e csatárát.

A Reuters kérdésére Thiago Silva csapatkapitány hozzátette, szomorú, ha sérülés miatt dől ki egy társuk, de Scolari 23 olyan játékost hívott be a keretbe, akik közül csukott szemmel is ki tudja választani Hulk megfelelő helyettesét.

Dögös modell adja át a vébé-trófeát

Eldőlt, hogy a július 13-i döntő lefújását követően nem a brazil elnökasszony, Dilma Rouseff, hanem a világhírű modell, Gisele Bündchen adja majd át a győztesnek járó világbajnoki trófeát. Azért esett az amerikaifoci-játékos Tom Bradynek két gyermeket szülő szépségre a választás, mert a torna hatalmas kiadásai miatt igencsak népszerűtlen manapság a dél-amerikai ország államfője.

Nagy a nyomás a fiatal belgákon

Utolsóként a H-csoport küzdelmei is megkezdődnek kedden a brazíliai világbajnokságon, a négyes favoritjának tartott belga válogatott Algéria ellen szeretné megtenni az első lépést a továbbjutás felé. Belgium 2002 óta nem szerepelt vébén, a hosszú kihagyás ellenére azonban egyáltalán nem visszafogottak a várakozások Marc Wilmots nagyon fiatal csapatával szemben, amelyet többen a torna titkos esélyesei között tartanak számon. Kattintson ide, és olvassa el a keddi előzetest!

Három meccsre is elmeszelhetik Pepét

Akár három mérkőzésről is eltilthatják Pepét, akit a portugál válogatott németek elleni csoportmeccsén állítottak ki. A 4-0-ra elvesztett találkozó 37. percében kapott piros lapot, mert összeszólalkozás után lefejelte a földön ülő Thomas Müllert. A 31 éves hátvéd a portugál válogatott következő, Egyesült Államok elleni mérkőzését mindenképpen kihagyja, kérdés, hogy pályára léphet-e a csoportkör zárófordulójában Ghána ellen. Erről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága dönt majd.

A testület két kiállított játékos ügyéről már tanácskozott: az uruguayi Maxi Pereira és a hondurasi Wilson Palacios is egy találkozót lesz kénytelen kihagyni. Pereirát a Costa Rica-i Joel Campbell felrúgásáért, míg Palaciost a franciák elleni találkozón két sárga lapja miatt küldték le a pályáról.

A kiállított játékosokra automatikusan egymérkőzéses eltiltás vár, ám erőszakos cselekedetért kapott piros lap esetében súlyosabb büntetés is lehetséges.

Löw: Müller egy unortodox játékos

Amennyire hiányzott a legutóbbi aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo játékából a hatékonyság, annyira volt elemében a németek legjobbja, Thomas Müller a két csapat hétfői összecsapásán, amelyen három góllal vette ki részét a 4-0-s sikerből a G-csoport első mérkőzésén.

– Nagyszerű dolog háromszor is betalálni egy vébé-nyitányon, ráadásul egy ilyen ellenféllel szemben, mint amilyen a mai volt – lelkendezett a fölényes siker után Müller, aki felülmúlhatja eleve pazar 2010-es teljesítményét is. Négy esztendeje Dél-Afrikában öt találattal – holtversenyben negyedmagával – végzett az élen a világbajnokság eredményességi rangsorában, végül azonban a legjobbak között is a legjobb lett azzal, hogy neki három gólpassza is akadt, amivel a többiek elé került.

A salvadori meccsen triplával indító támadót dicsérte a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw is.

– Ő egy unortodox játékos, akiről én, mint edző sosem tudom, mit fog csinálni – mondta a szakvezető. – Ebből eredően az ellenfelek számára is teljesen kiszámíthatatlan, csak az jár a fejében, hogy gólt szerezzen.

– Jól szálltunk be a meccsbe, hamar elhúztunk két góllal, és amikor háromgólos előnyre tettünk szert, gyakorlatilag vége is volt a mérkőzésnek – összegzett Müller, aki az öltözőben fogadhatta a története századik vébé-győzelmét ünneplő német válogatottat köszöntő kancellár, Angela Merkel személyes gratulációját is.

A Nationalelf a portugálok elintézésével gyakorlatilag megismételte 2010-es bemutatkozását, amikor a csoportnyitányon szintén 4-0-ra nyert, akkor az ausztrálok ellen, majd meg sem állt az elődöntőig.

A portugálok – akik négy gólt még sosem kaptak világbajnoki mérkőzésen – annál szomorúbbak lehetnek, hogy megint a németekkel hozta őket össze az élet: a 2006-os bronzmeccsen 3-1-re maradtak alul velük szemben, a 2008-as Európa-bajnokságon 3-2-re veszítettek, és a 2012-es Európa-bajnoki rajton is a németek diadalmaskodtak 1-0-ra. Hétfőn pedig az eddigi legsúlyosabb verésben részesültek örökös legyőzőjük részéről.

Löw szerint a diadal azért születhetett meg, mert csapata nagyon jól végrehajtotta a találkozóra kidolgozott játéktervet, uralta a középpályát és rendre gyors akciókat vezetett.

– A meccsnek az első negyvenöt percben vége lett. Németország birtokolta a labdát és megleptek minket ellentámadásaikkal – értékelt a portugálok szövetségi kapitánya, Paulo Bento, aki hozzátette, a 4-0-s vereségben nagy szerepe volt, hogy a rivális rendkívül hatékonyan élt lehetőségeivel. – Nem voltak annyival jobbak, mint azt az eredmény mutatja, mi sajnos több buta hibát elkövettünk, messze nem játszottunk úgy, ahogy azt vártuk magunktól.

Balotteli menyasszonya tetoválással fejezi ki szerelmét

Egy héttel azután, hogy eljegyezték egymást, Fanny Neguesha a karjára tetováltatta az olasz válogatott csatára, Mario Balotteli nevét. A csinos hölgy bal bicepszén egy felirat található, de a fotósoknak egyelőre nem sikerült olyan képet csinálniuk, amelyen kivehető, pontosan miről szól a tetoválás, csupán annyi biztos, hogy Balotteli neve és a szerelem szó szerepel rajta.

Balotelli és a 23 éves modell június 9-én jegyezték el egymást, bár 2012. óta számos szakításon és kibékülésen vannak túl.

Maradona megijedt a németektől

Diego Maradonát meggyőzte a német válogatott játéka a portugálok ellen 4-0-ra megnyert csoportmeccsen. Az argentin legenda egy venezuelai tévéműsorban úgy fogalmazott, hogy a német csapat laposra verte Cristiano Ronaldóékat.

– Németország súrolta a tökéletességet – mondta Maradona, és hozzátette, hogy imponáló volt a Nationalelf fizikai fölénye is. – A testi erőt tekintve Németország ijesztő, hozzá képest Portugália nagyon kicsinek tűnt.

Az egykori világklasszis csatár szerint Joachim Löw játékosai még a futást is okosan csinálják. Maradonára különösen a 2010-es vb gólkirálya, Thomas Müller volt nagy hatással, aki három góljával csaknem egymaga legyőzte a portugálokat.

– Nem túl izmos, de ma nagyon erősen játszott – mondta az argentin legenda, aki játékosként és szövetségi kapitányként is testközelből tapasztalhatta, milyen világbajnokságon a németek ellen játszani. Az 1986-os vébé döntőjében a pályán volt az NSZK 3-2-es legyőzésekor, a 2010-es torna negyeddöntőjében pedig a kispadról látta, amint a Nationalelf 4-0-ra elgázolja tanítványait.

Dempsey: tanultunk a kudarcokból

Clint Dempsey, az amerikai válogatott támadója nagyon örült annak, hogy csapata két korábbi világbajnoki vereség után le tudta győzni Ghánát a brazíliai vb csoportkörében.
– Volt közös múltunk Ghánával, és vissza akartunk vágni a korábbi vereségekért – mondta Dempsey, aki fél perc után szerzett vezetést a 2-1-es amerikai győzelemmel zárult hétfői mérkőzésen. – A legutóbbi két tornán legyőztek minket, de a siker azt mutatja, hogy ez nem számított, tanultunk a kudarcokból.

A 31 éves Dempsey – aki a mostani találkozón orrtörést szenvedett –, részese volt a két együttes 2006-os és 2010-es összecsapásának is. Nyolc éve, a németországi vébén a csoportkörben találkoztak egymással, a 2-1-es ghánai győzelemmel végződött találkozón Dempsey szerezte az amerikaiak gólját. A négy évvel ezelőtti dél-afrikai tornán pedig a nyolcaddöntőben mérkőztek meg, ismét az afrikai együttes 2-1-es sikerével.

– Ha egy csapatot kétszer egymás után legyőzöl, nagyon elszántan fognak ellened pályára lépni, hogy harmadszor ez ne történjen meg. Úgy gondolom, hihetetlenül motiváltak voltak – mondta a ghánai együttes szövetségi kapitánya, az 54 esztendős Akwasi Appiah.

„Diego Maradona” csapatába csak Rooney fér be

Diego Fernandóról sokan elhiszik, hogy ő az isteni Diego – szurkolók és turisták nagy kedvvel fényképezkednek a Maradona hasonmással.

Az egyébként Boca Juniors szurkolót a Mirror kérdezte arról, mit gondol az angol csapatról. A hasonmás Rooney kivételével mindent játékost lehúzott. Diego szerint a Manchestert United támadja férhetne be egyedül az argentin csapatba, a többieknek esélyük sem lenne. Kattints a videóért!

A hollandok lőnek a legpontosabban

Hollandia, az USA és Chile a három legpontosabb válogatott eddig a világbajnokságon. Az Oranje 13 lövéséből 11 ment kapura (ebből öt gól is lett), ami 85%-os pontosságot jelent. A második helyen az USA áll 71%-os mutatóval (5/7), míg a harmadik Chile, 60%-kal (6/10). Az elkövetett szabálytalanságok terén Horvátország (21), Uruguay (20) és Kolumbia (19) állnak az élen, míg a legtöbb kapuralövéssel Cristiano Ronaldo büszkélkedhet, igaz a hatékonysággal már annyira nem (29%). A portugál sztár hét alkalommal próbálkozott, ebből kettő ment kapura, kettő fölé vagy mellé, hármat pedig blokkoltak. A kolumbiai James Rodriguez szintén hétszer lőtt, neki három ment kapura és egy mellé, szintén hármat pedig blokkoltak, ami 43%-os hatékonyságot jelent.
Érdekes még Karim Benzema statisztikája is. A francia támadó hatszor lőtt kapura, ebből háromszor találta el a kaput, s mind a három végén gól is született – egy a hondurasi kapus közreműködésével.

Ghána villamosenergiát vásárolt

A Volta-tó vízhiány miatt hálózati áramkimaradások vannak Ghánában. A hiány miatt a kormány ötven megawatt villamosenergiát vásárolt a szomszédos Elefántcsontparttól, hogy az emberek zavartalanul tudják nézni a világbajnokságot. Sok örömüket nem lelték válogatottjuk első meccsében, hiszen 2-1-re kikapott az Egyesült Államoktól. A kapacitásbővítési rendelet vonatkozik a másik két csoportmérkőzésre is.

– Ez lehetővé teszi az emberek számára a mérkőzés problémamentes megtekintését a világbajnokság alatt – mondta a villamosművek szóvivője.

Ízekre szedik CR-t az interneten

Rudi Völler: idén újra rajtunk a sor

Rudi Völler jól tudja, milyen érzés világbajnoknak lenni. A csatárlegenda az 1990-es vb döntőjében főszerepet játszott az argentinok ellen, hiszen ő harcolta ki a tizenegyest, amit aztán Brehme értékesített a 85. percben. Németország huszonnégy éve örülhetett utoljára vb trófeának.
Völler a portugálok elleni mérkőzés után párhuzamot vélt felfedezni a németek akkori és jelenlegi játéka között. Minden 1990-re emlékeztet engem – idén pedig újra rajtunk a sor. A tegnapi remek játék lökést adhat a csapatnak – mondta Völler.

Nagy dicséret a legendától

Maradonát is lenyűgözte Németország tegnapi játéka. „Németország tökéletes volt. A fizikai fölényüket is döbbenetes volt látni. Portugália mellettük kicsinek bizonyult.”
Az isteni Diego a triplázó Müllert külön is dicsérte, szerinte a Bayern-sztár egymaga intézte el az ibériaiakat. „Neki nincsenek ugyan nagy izmai, de ő volt tegnap a legerősebb.”
Az ARD-n egyébként 26,36 millió néző követte nyomon a mérkőzést.

Nem cserélhetnek mezt az iráni játékosok

Az iráni labdarúgó szövetség a szűkös pénzügyi keretre való tekintettel megtiltotta a válogatott játékosainak, hogy a mérkőzések végén mezt cseréljenek az ellenféllel. Lehet azonban, hogy a szövetség így sem ússza meg a pluszkiadásokat, a felsők a gyenge anyag miatt ugyanis állítólag összemennek a mosásban.

Vicente del Bosque változásokat ígér

A Hollandia elleni 5-1-es vereség után néhány nappal a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque bejelentette, hogy változtatások lesznek a kezdőcsapatban a Chile elleni, szerdai meccsen.

– Lehet, hogy két vagy három változás lesz. Ez nem azt jelenti, hogy bárkit megbélyegeznék. Senki ne ijedjen meg a változásoktól, minden élvezze a lehetőséget és éljen vele – mondta az edző.

Besicsért 2-3 millió eurót kérnek

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a válogatottjával jelenleg a brazíliai világbajnokságon szereplő játékos ügyével csak a torna után akarnak foglalkozni. A 21 éves futballista az argentinok ellen 2-1-re elveszített csoportmérkőzésen csapata egyik legjobbja volt, így ha tartja ezt a formáját, az ára akár még magasabb is lehet, ezért Orosz Pál szerint nem lenne okos döntés, ha a klub még a vébé ideje alatt foglalkozna az esetleges kérőkkel. Olvassa el a teljes cikket, ide kattintva!

Borultak az ünneplő chileiek

Platón ünnepelték az Ausztrália felett aratott 3-1-es győzelmet a chilei szurkolók, arra viszont nem számítottak, hogy megindul az autó, így nagyot borultak.

Scolari a portugálokat bátorítja

Ha ezt C. Ronaldo és társai meghallják, biztosan örülni fognak! A brazil szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari bátorítja őket, a Németország elleni 4-0-s vereség után.

– Ez nem egy halálos ítélet. Szeretném emlékeztetni a portugál barátaimat, hogy az Európa-bajnokság nyitómeccsét is elveszítettük kétezer-négyben, mégis döntőbe jutottunk. A csapatnak komoly lehetősége van, hogy továbbjusson, és nagyon jó eredményt érjen el – mondta Scolari, aki 2003 és 2008 között portugál szövetségi kapitány volt.

Meztelen nő az angolok erkélyén

Egy meztelen hölgyet kapott lencsevégre az angol válogatott hotelének egyik erkélyén a Daily Star fotósa. A hírek szerint az egyik játékos szobájának kilépőjén szívott friss levegőt a hölgy, így máris beindultak a találgatások, hogy vajon melyik labdarúgónak sikerült ilyen jól a buli az olaszok ellen elveszített első mérkőzés után…

Mindenre felkészültek a kommentátorok

Nincs könnyű dolga a jó kommentátornak, hiszen a mérkőzések csendesebb perceiben az ő feladata feldobni a közvetítés hangulatát. Statisztikák, sok-sok forrásból összegyűjtött érdekességek százai sorakoznak ilyenkor a mikrofonasztalon elhelyezett papírokon.

A BBC azonban megkímélte saját közvetítőit az otthoni gyűjtőmunkától: adathalászok seregét alkalmazta az elmúlt hónapokban, hogy összeállítsanak egy több, mint ezer oldalból álló elektronikus füzetet a vébé összes résztvevőjéről – játékosokról, edzőkről egyaránt. A BBC munkatársai ezt az adathalmazt használják meccsről meccsre, s teszik színesebbé a közvetítéseket.

Szexet ígér a chilei pornósztár a vébégyőzelemért

Marlen Doll chilei pornószínésznő motiválni szeretné hazája válogatottjának játékosait.

– Megígérem, hogy 16 órán keresztül szexelek velük, ha Chile nyer – írta a 67 ezer Twitter-rajongóval rendelkező Doll az internetet. A játékosok egyébként jól haladnak, hiszen első meccsükön 3-1-re győztek Ausztrália ellen. A második mérkőzésüket szerdán a gyengélkedő világbajnok Spanyolország ellen játsszák. Az alábbi fotó alapján megértjük, hogy mindenképpen aranyérmesek szeretnének lenni…

Hondurasi sokk! Lövöldözés a csapathotel előtt

Nyugtalan éjszakája volt Honduras csapatának, mert Porto Felizben, a küldöttség szállodája előtt több lövés dördült el. Helyi idő szerint hétfőn hajnalban kiraboltak egy bankautomatát hatvan kilométerre a várostól. Hajnali két órakor a Hotel Transamérica előtt lövöldözés alakult ki a rendőrök és a rablók között. Bár a felvételekből már az első vizsgálat során megállapították, hogy a lövöldözésnek semmi köze a csapathoz, azonban a biztonsági főnök aggódott, és közölte: tisztázni kell, ami történt. Az esetet jelentették a FIFA-nak. Honduras megerősítést kér a biztonsági előírások betartásáról. A csapat egyébként csak néhány órával korábban érkezett meg Porto Alegréből, ahol Franciaországgal játszott, és 3-0-ra kikapott.

Nem mondhatják, hogy a kutyát sem érdekli a vébé

Georges imádja a focit, órákig képes nézni a vb meccseit, miközben a tévé előtt ugrálva szurkol és nem érdekli, melyik csapat nyer.

A vébék történetének 5. leggyorsabb gólját szerezte az USA

1. Hakan Sükür, Törökország – Dél-Korea, 2002 – 11 másodperc

2. Václav Masek, Mexikó-Csehszlovákia, 1962 – 16 másodperc

3. Ernst Lehner, Németország-Ausztria, 1934 – 25 másodperc

4. Bryan Robson, Anglia-Franciaország, 1982 – 27 másodperc

5. Clint Dempsey, Ghána-USA, 2014 – 29 másodperc

A brazilokat is lekörözik

Nagy visszhangot váltott ki mind országon belül, mind azon kívül a brazil világbajnokság. Az ország gazdasági állapota nehezen teszi lehetővé egy ilyen torna megrendezését, ám Brazília belevágott, és összehozta az eddigi legdrágább vébét.

A brit Telegraph összeállításából azonban kiderül, már négy év múlva felülmúlhatják a mostani költségeket az oroszok, a korrupcióval vádolt Katar pedig olyan költségvetéssel rukkolt elő, ami már szinte felfoghatatlan.

Az öt legdrágább világbajnokság:

1. Katar (2022): 200 milliárd dollár

2. Oroszország (2018): 20 milliárd dollár

3. Brazília (2014): 11.2 milliárd dollár

4. Németország (2006): 6.2 milliárd dollár

5. Dél-Afrika (2010): 3.5 milliárd dollár

Irán elnöke büszke a válogatottra

Irán és Nigéria játszotta a világbajnokság első 0-0-s meccsét, és a végeredmény sajnos hűen tükrözi a játék képét… Maradjunk annyiban, hogy nem volt igazán jó nézni. És mégis: az elnököt lenyűgözte, amit látott.

– Büszke vagyok a fiúkra, akik megszerezték az első pontot – remélhetőleg az első után jön majd a többi is – írta Haszan Rohani államelnök a Twiterren, és közzétett egy képet is, amely azt ábrázolja, hogy ül a kanapén fehér pólóban és melegítőnadrágban, és nézi a meccset.

Több mint 26 millió tévénéző

A németek 4-0-s győzelemmel kezdték a vébét, ráadásul Portugáliát verték meg a csoportrangadón. A német ARD televíziót a felmérés szerint 26.360.000 szurkoló nézte, ez 81,8 százalékos piaci részesedést jelent. Magyarul: ötből négy néző a fociközvetítésre volt kíváncsi. Korábban ennyien még soha nem nézték a német válogatott első világbajnoki találkozóját. Érdekesség, hogy a mérkőzés még így sem került be a tíz legnézettebb focimeccs közé.

Manchesterben köthet ki Besics?

Egy angol szerzőj azt írja, hogy az argentinok elleni meccsig még soha nem hallott Muhamed Besicsről, a bosnyák válogatott és a Ferencváros játékosáról, aztán meglátta az argentinok elleni teljesítményét, és rögtön az jutott eszében, hogy az adottságai tökéletesek a Manchester United számára. A cikk folytatása ide kattintva olvasható!

Megdőlhet a gólrekord

Magas a brazíliai világbajnokság eddigi gólátlaga, ha a csapatok hasonlóan termékenyek maradnak, megdőlhet a gólrekord.

Az eddigi 14 mérkőzésen, vagyis két találkozóval a torna első negyedének zárása előtt 44 gól esett. A csúcsot az 1998-as franciaországi torna tartja, amelyen 171 találat született.

Noha a gólok számát tekintve van esély a rekorddöntésre, az átlag nem forog veszélyben. A 44 találat 3,14-es, a 171 gól 2,67-es átlagnak felel meg, az 1954-es svájci világbajnokságon viszont – amelyen a legendás Aranycsapat ezüstérmet szerzett – mérkőzésenként 5,38 gól esett. Ott azért volt ilyen magas ez a szám, mert mindössze 26 találkozón hoztak össze a csapatok 140 gólt.

Német sajtóvisszhang a nagy győzelem után

Ilyen parádés kezdésben vélhetően még a legnagyobb német fanok sem hittek, a mérkőzés után azonban a sajtó csak szuperlatívuszokban beszél Müllerékről.

„Ez a mi vébénk lesz” – írja a bild.de, majd így folytatja: „Müller már vébé győzelemről beszél”.
A Die Welt mai főcímében ez áll: „Müller elpusztította Portugáliát”

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung hibátlan kezdésről számol be: „Minden tökéletes volt Portugália ellen. Minden úgy történt, ahogy Löw akarta.”

A Sueddeutsche Zeitung csak amiatt bosszankodik, hogy Hummels megsérült, majd a csapatot dicséri. „A németek a tornát túlvilági erővel kezdték. Ennél jobb rajtot nem is tudtunk volna elképzelni. Müller csodálatos volt, és lőtt három gólt.”

A Tagesspiegel is aggódik a sérült német védőért: „Egy, kettő, három, négy! Németország 4-0 arányban győzte le Portugáliát. Löv remekül készítette fel a csapatot. Az egyetlen negatívom Hummels sérülése, de talán nem olyan komoly a baj, mint azt elsőre gondoltuk.”

ARD TV kommentátora, Reinhold Beckmann sem szűkölködött a dicsérő szavakban: „Ez a győzelem egyértelművé teszi: Brazília és Hollandia mellett Németország a vébétrófea fő várományosa. A csapat hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot. De hol volt az önjelölt szupersztár, akit Ronaldonak hívnak?”

Sirigu: „Remélem, Buffon felépül”

Salvatore Sirigu, az olasz válogatott kapusa nem küzd, és nem is akar küzdeni a kezdő-tizenegybe kerülésért Buffonnal szemben. A francia PSG játékosa védett Olaszország nyitómeccsén Anglia ellen a csapatkapitány és válogatottsági rekorder Buffon helyett, aki bokasérüléssel bajlódik. Kétséges a visszatérése a Costa Rica elleni következő meccsre.

– Ez nem csata köztem és közte – kezdte Sirigu. – Ha Buffon felépül a következő mérkőzésre, boldogon adom át neki a helyet, mert ha egészséges, játszania kell Recifében. Örülök, hogy hozzájárulhattam az angolok elleni sikerhez és képviselhettem a hazámat. Nem tudom, hogy fogok-e játszani Costa Rica ellen. Mindannyian abban reménykedünk, hogy Buffon felépül és visszatér az öltözőbe és a pályára egyaránt.

Közösségimédia-tilalom az oroszoknál

Fabio Capello, az orosz válogatott szövetségi kapitánya megtiltotta játékosainak a közösségi média használatát.
– Problémákat okozhatnak a nem világosan megfogalmazott mondatok, ezért kértem a játékosokat, hogy hagyják abba – magyarázta Capello.

A kapitányi tiltás a Twitter, a Facebook és az Instagram oldalakat érinti.

A görög védő válasza a kritikákra

Szokratisz Papasztatopulosz bírálta a görög szurkolókat, miután sok kritikát kaptak a Kolumbia elleni 3-0-ra elvesztett meccs után.

– Az első meccsen nem úgy ment, ahogy vártuk, de gratulálok a csapatnak, mert mindenki mindent megpróbált – írta a Borussia Dortmund középhátvédje a Facebookon. – A játékunk sajnos rosszul sült el az elejétől, de még mindig pozitívan állunk a vébéhez, és megnézzük, hogyan lehet javítani a hibáinkat, miért végződött vereséggel az első mérkőzésünk. A görög rajongók tudják, hogy mi vagyunk az elsők, akik elismerjük a hibáinkat. Nem helyes, hogy rögtön nekünk esnek, különösen, hogy a torna elején vagyunk. A következő két meccsen mindent megteszünk azért, mert a célunk változatlanul a továbbjutás. Mi, játékosok hiszünk és reménykedünk ebben, hiszen egységesek vagyunk.

RoNULLdo

A német sajtó eufórikus hangulatban ünnepeli a Nationalelf parádés és mindent elsöprő tegnapi győzelmét a portugálok ellen. A Bild átnevezte és nemes egyszerűséggel lenullázta az Aranylabdás sztárt, Ronaldót. Íme, a német újság mai főcíme:

Gumilövedékekkel a tüntetők ellen

Curitibában rendezték hétfőn az Irán–Nigéria találkozót (0-0). A brazilok ezúttal ebben a városban tiltakozik a világbajnokság megrendezése ellen. A rendőrség gumilövedékekkel oszlatta a tömeget, tizenegy embert letartóztattak. Körülbelül kétszáz ember megpróbált a mérkőzés ideje alatt a stadion közelébe férkőzni, el akarták torlaszolni az utakat és megállítani a szurkolói buszokat. Miután a csoportosulást feloszlatták, egyesek a városban még próbálkoztak, de a rendőrség velük is elbánt.

Natalban az Egyesült Államok – Ghána meccs (2-1) helyszínén is voltak tiltakozások. Mintegy háromszáz aktivista tüntetett a vébé rendezési költségei, valamint Joe Biden amerikai alelnök látogatása ellen, de ez a demonstráció békésen ért véget.

Pelé megnyitotta saját múzeumát

A brazil futball-legenda, Pelé megnyitotta saját múzeumát szülővárosában, Santosban. A látogatók 2545 tárgyat tekinthetnek meg lenyűgöző karrierjéről. Profiként 21 éven keresztül focizott, három világbajnoki címet nyert és 1281 gólt lőtt.

Blind és Vlaar újra edzésbe állt

Louis van Gaal a legjobb embereit küldheti pályára a holland válogatott második csoportmeccsén, Ausztrália ellen. Hétfőn a szélső Daley Blind és a középhátvéd Ron Vlaar már együtt edzett a holland csapattal. Vasárnap mindketten külön edzésmunkát végeztek. Blind térd-, Vlaar izomproblémákkal küszködött a Spanyolország elleni diadal (5-1) után, és kérdéses volt, hogy pályára tudnak e lépni a következő mérkőzésen.

Boateng: muszáj nyernünk a németek ellen

Kimaradt a ghánai válogatott kezdőcsapatából az Egyesült Államok ellen 2-1-re elvesztett meccsen a válogatott egyik legnagyobb sztárja, a 27 éves Kevin-Prince Boateng.

– Nagyon meglepődtem, hogy nem játszhattam kezdőként. Úgy tűnik, az edzőnek más ötlete volt – mondta az 59. percben pályára lépő Boateng, akinek két veszélyes lövése volt, de egyikből sem lett gól.

A következő mérkőzést a németek ellen játssza Ghána, márpedig Kevin-Prince Boateng a Schalke játékosa, Berlinben született, a testvére pedig a német válogatottat erősíti.

– Tudjuk, hogy meg kell nyernünk az a meccset, és most már azt is tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, de meg fogjuk próbálni, hogy visszaszerezzük az esélyeinket.

Coentrao: a vébémnek vélhetően vége

Súlyos csapást mért Németország tegnap este Portugáliára, Paulo Bento csapatát a vereség mellett két kényszerű csere is hátráltatta. Coentrao az első óra végén sérült meg és hordágyon kellett levinni a pályáról. A Real játékos vélhetően a brazil tornán már nem lép pályára.

– Úgy érzem, számomra a vébének vége van. Biztos vagyok benne, hogy ez egy súlyos sérülés, bár titkon bízom abban, hogy tévedek. Sajnos ezek a tényezők a futball velejárói – mondta a védő.

– Ez egy nagyon szomorú nap, valószínű a legszomorúbb az eddigi életemben, de még csak az első mérkőzésen vagyunk túl. A kiábrándító eredmény ellenére erősek lehetünk a következő találkozókon – bizakodott a játékos.

Nemcsak Coentrao, de H. Almeida is az orvosi szobán töltötte az estét. Az orvosok mindkét játékos esetében tíz nap és három hét között jósolják a felépülést.

A Rooney-család megérkezett

Wayne Rooney felesége és kisfiai is megérkeztek Rióba, hogy a helyszínen szurkoljanak az angoloknak.

A szemfüles fotósoknak sikerül is elkapni, ahogy Coleen, valamint a két fiú, Kai és Klay sikeresen landolnak. Egyes hírforrások szerint, a papa az olaszok elleni elveszített mérkőzés után a cserepadra szorul, legutóbb pedig már a csak a tartalékokkal edzett a Háromoroszlánosok tréningjén.

A meccse embere

A német—portugál mérkőzés után Thomas Müllert választották meg a mérkőzés emberének. A németek tizenhármasát rögtön a gólkirályi cím elsődleges várományosai között emlegetik.

Balotelli, az önimádó

„Miért mindig én?” – tette fel a költői kérdést Mario Balotelli, az olasz válogatott támadója. Az angolok elleni első fordulóban győztes gólt szerző játékos egy matricás album olasz válogatottról szóló részét töltötte fel eléggé sajátos módon…

Brazil győzelmet vár a holland teve

A lassan celebbé váló holland teve, Shaheen már megtette tippjét a ma esti Brazília – Mexikó mérkőzésre. Kérdés, hogy a német-portugál eredményének elrontása kizökkentette-e az állatot korábbi hűvös nyugalmából.

CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Olvasói sztorik