Nemzetközi foci

A cserejátékos döntött a hajrában

Divock Origi továbbjutást érő góljával Belgium 1-0-ra legyőzte Oroszországot a világbajnokság H-csoportjában.
Világbajnokság, H-csoport, 2. forduló
Belgium–Oroszország 1-0 (0-0)
Rio de Janeiro, 74 ezer néző. Játékvezető: Borsch (német)
Belgium: Cuortois – Alderweireld, van Buyten, Kompany, Vermaelen (Vertonghen, 31.) – Witsel, Fellaini – Mertens (Mirallas, 75.), de Bruyne, Hazard – Lukaku (Origi, 56.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Oroszország: Akinfejev – Kozlov (Jescsenko, 62.), Berezuckij, Ignasevics, Kombarov – Glusakov, Fajzulin – Szamedov (Kerzsakov, 90.), Satov (Dzagojev, 83.), Kanunnyikov – Kokorin. Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Gólszerző: Origi (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A vasárnapi első mérkőzés Belgium és Oroszország találkozóját hozta a H-csoport második fordulójában. A meglepetéscsapatnak kikiáltott belgák az első körben csak nyögvenyelősen tudták megverni Algériát, míg az oroszok 1-1-re végeztek Dél-Korea ellen.

Az első tíz percben a belgák támadtak többet, az oroszoknál alig-alig volt a labda. Az első helyzet mégis utóbbiaknál adódott: a 12. percben Fajzulin fordult kapura, 18 méteres lövését Courtois a jobb alsó előtt védte. Két perccel később már a belgák veszélyeztettek: De Bruyne iramodott meg a középpályán, több embert is kicselezett, majd a jobboldalon felfutó Mertens elé tálalt, a szélső beadását azonban kivágták a védők. A huszadik percben ismét Mertens okozott gondot az oroszok hátsó alakzatában, a Napoli szélsője Fellaini labdájával indult el, majd egy jó csel után 16 méterről lőtt kapu mellé.

A folytatásban a középpályán zajlottak az események, nagyobb helyzetig a 35. percig kellett várni. Az agilisen futballozó Mertens már sokadszor húzott el a jobboldalon, éles beadását azonban Akinfejev kiöklözte. Az első félidő vége előtt egy perccel kimaradt a találkozó addigi legnagyobb lehetősége: Glusakov bal oldalról érkező pontos beadását Kokorin nyolc méterről fejelte mellé. Az első játékrészben mindkét oldalon megvoltak a helyzetek, de túl nagy iramot nem diktáltak a csapatok, kicsit langyos volt a találkozó.

A második félidő első harmada is eseménytelenül telt, a kapuk egyáltalán nem forogtak veszélyben. Próbálkoztak-próbálkoztak a csapatok, de az indítások, vagy fontosabb passzok rendre pontatlanra sikeredtek. A 65. perc környékétől az oroszok kezdték átvenni a játék irányítását, de csak szögletekig jutottak, amelyeket kifejeltek a magas belga védők.

A 78. percben a csereként beálló Origi veszélyesen fordult be a védők sűrűjében, 16 méterről eleresztett bombájába azonban belelépett egy orosz védő. Három perccel később Satov készítette le a labdát a felfutó Jescsenkónak, aki azonban kapásból rosszul célzott, 17 méteres lövése egy méterrel a jobb alsó sarok mellett hagyta el a pályát.

Az utolsó tíz percet aztán megnyomták a belgák, Mirallas húsz méterről végezhetett el szabadrúgását, okos lövése a kapufán csattant. A 86. percben Hazard cselezte magát tisztára, a hosszú sarok felé tartó lövésébe azonban beleértek. Két perccel később góllá érett az elmúlt percek belga fölénye: Origi indította Hazardot, aki ismét becselezte magát a büntetőterületen belülre, majd az alapvonalról visszapasszolt Originek, aki hét méterről a léc alá lőtt, és megszerezte első válogatott gólját a negyedik fellépésén (1-0).

A hosszabbításban még növelhette volna előnyét a belga csapat, de Mirallas tíz méterről a kapusba lőtte a labdát. Így maradt az egygólos belga győzelem, amivel Hazardék biztos továbbjutónak mondhatják magukat.

– Én nem nyáron szervezném a világbajnokságot, mert nagyon sok izomfáradtságot és gyengébb teljesítményt lehet észrevenni – kezdte értékelését Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője, a Rangadó.hu állandó szakértője. – Örömteli, hogy mennyi néző van a meccseken, de ez egy közepes mérkőzés volt. Az oroszoknál láttam nagyon sok izomfáradtságot, ezért olyankor kellene rendezni a tornát, amikor a játékosok igazán topformában vannak. Az első félidőben a belgák domináltak, de a legnagyobb helyzetük Kokorin fejese révén az oroszoknak volt. A második játékrészben az oroszok harmincöt percig jobban játszottak, az utolsó tíz percet azonban megnyomták a belgák, akiket egyébként jobb csapatnak is tartok. Érdekes, hogy De Bruyne, Mertens és Fellaini jól játszottak, Lukaku és Hazard gyengén, de a mérkőzést ki döntötte el? Hazard… Szépen cselezte be magát, és adott gólpasszt, ez is mutatja a klasszisát. A belgák cseréi nagyon jól szálltak be és Origi gólt is lőtt. Mindkét csapat fejlődik, de a belgák jobban, ezt jelzi az, hogy továbbjutottak. A második félidőben az oroszok is eljutottak helyzetecskékig, de igazán nagy lehetősége Belgiumnak volt. Örömteli még számomra, hogy végre láttam egy jó játékvezetést. Az egész világbajnokságon nagyon sok hibával vezetik a sípmesterek a meccseket, de ez a bíró nagyszerű volt ma.

Olvasói sztorik