Nemzetközi foci

Szalai Ádám visszatér Madridba

Az UEFA svájci székházában elkészítették a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosításait.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gianni Infantino, az UEFA főtitkára elmondta, hogy az angol Manchester City története során először jutott az európai elitsorozat legjobb 16 csapata közé (ráadásul valaha volt legjobb csoport-másodikként), és először vesz részt ebben a szakaszban négy német klub. Tavasszal egyébként hét korábbi győztes is pályára lép majd. A döntőt május 24-én, Lisszabonban rendezik, ezért a finálé nagykövete Luis Figo lesz. A portugál városban 1967-ben rendeztek legutóbb BEK-döntőt, akkor a skót Celtic és az olasz Internationale találkozott.

Az egyenes kieséses szakasz első fázisában a meccsnapok: február 18-19. és 25-26., illetve március 11-12. és 18-19. Az azonos csoportból és az azonos országból érkező csapatok nem találkozhatnak a legjobb 16 között. Az első meccseket a csoport-másodikok otthonában rendezik.

Összekerült az angol Manchester City és a spanyol FC Barcelona; a címvédő Bayern München a tavalyihoz hasonlóan a mostani évadban is megkapta az angol Arsenal együttesét. Szalai Ádám csapata, a német Schalke a spanyol Real Madriddal találkozik. Érdekesség, hogy a magyar válogatott csatára 2007 és 2010 között a Real tartalékcsapatának játékosa volt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő

Manchester City (angol) – FC Barcelona (spanyol)

Olympiakosz (görög) – Manchester United (angol)

AC Milan (olasz) – Atlético Madrid (spanyol)

Bayer Leverkusen (német) – Paris Saint-Germain (francia)

Galatasaray (török) – Chelsea FC (angol)

Schalke 04 (német) – Real Madrid (spanyol)

Zenit (orosz) – Borussia Dortmund (német)

Arsenal (angol) – Bayern München (német)


Az Európa Liga-sorsoláson a csoportok első és második csapatai (12-12), illetve a Bajnokok Ligája-csoportok harmadik helyezettjei (8) voltak érdekeltek. A legjobb 32 csapat 19 különböző országból érkezett, és kilenc korábbi győztes található a mezőnyben. A döntő május 14-én, az olasz Juventus torinói stadionjában lesz, a finálé nagykövete Ciro Ferrara. Az azonos országból és az azonos csoportból érkező csapatok ezúttal sem kerülhettek össze.

Gulácsi Péter osztrák csapata, a csoportkört százszázalékos teljesítménnyel záró Red Bull Salzburg a holland Ajax együttesét kapta. Köteles László csapata, a belga KRC Genk a kőkemény orosz télbe utazik, ugyanis a bajnoki sereghajtó Anzsi Mahacskala ellen kell játszania. Paulo Sousa izraeli csapata, a Maccabi Tel-Aviv a svájci FC Baselt kapta, amellyel szemben a Bajnokok Ligája-selejtezőben néhány hónappal ezelőtt elvérzett.

Továbbjutás esetén Köteles László együttese számára a cseh Slovan Liberec vagy a holland AZ Alkmaar következik, Gulácsi Péter pedig a Maccabi Tel-Aviv vagy az FC Basel csatáraival nézhet farkasszemet a nyolcaddöntőben.

Európa Liga, a legjobb 32 között

Dnyipro (ukrán) – Tottenham Hotspur (angol)

Real Betis (spanyol) – Rubin Kazany (orosz)

Swansea City (walesi) – SSC Napoli (olasz)

Juventus (olasz) – Trabzonspor (török)

NK Maribor (szlovén) – Sevilla (spanyol)

Viktoria Plzen (cseh) – Sahtar Donyeck (ukrán)

Csernomorec Odessza (ukrán) – Olympique Lyon (francia)

Lazio (olasz) – PFC Ludogorecs 1945 (bolgár)

Esbjerg fB (dán) – Fiorentina (olasz)

Ajax Amszterdam (holland) – Red Bull Salzburg (osztrák)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – FC Basel (svájci)

FC Porto (portugál) – Eintracht Frankfurt (német)

Anzsi Mahacskala (orosz) – KRC Genk (belga)

Dinamo Kijev (ukrán) – Valencia CF (spanyol)

PAOK Szaloniki (görög) – SL Benfica (portugál)

Slovan Liberec (cseh) – AZ Alkmaar (holland)

Olvasói sztorik