NB I

Üdvösség tíz pont felett

A sorozat indulása óta még nem volt példa négy győzelmet elérő csapat búcsújára a csoportkörben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Amikor 2013 augusztusában kisorsolták a Bajnokok Ligája-csoportokat, már tudni lehetett, hogy a legkeményebb négyes az Arsenal, Borussia Dortmund, Napoli, Olympique Marseille kvartett lesz.

Jelen állás szerint az Arsenal négy győzelemmel, 12 ponttal áll a csoport élén. Második helyen kilenc ponttal a Borussia Dortmund követi az angolokat, míg harmadik helyen a szintén kilencpontos nápolyiak állnak.

Az utolsó játéknap öldöklő harcot hozhat a csoportban a továbbjutás szempontjából, és nem mellesleg egy történelmi kiesésre is sor kerülhet. A Borussia a nyeretlen Olympique Marseille otthonába látogat, és ha behúzza a győzelmet, akkor 12 ponttal biztosan továbbjut, mert pontazonosság esetén az egymás elleni mérleget nézik elsőként. A német csapat a Napoli otthonában 2-1-es vereséget szenvedett az első fordulóban, majd az ötödik játéknapon 3-1-re verte a nápolyiakat, tehát az olaszokkal szembeni összevetésből pozitívan jön ki.

A Dortmund a harmadik játéknapon 2-1-re diadalmaskodott az Arsenal ellen Londonban, majd két hét múlva hazai pályán kikapott az ágyúsoktól 1-0-ra. Így a Dortmund–Arsenal párharc az összevetésben 2-2, de idegenben rúgott két góljuk miatt a németek jobbak. A képlet egyszerű. Ha a Borussia megnyeri a Marseille elleni találkozót, akkor minden számolgatást nélkülözve továbbjut az F-csoportból 12 ponttal.

És itt jön a pillanat, amikor további feltevésekbe kell bocsátkoznunk.

Az Arsenal a második játéknapon 2-0-ra verte a Napoli együttesét Londonban, így ha ez most egy kupapárharc lenne, akkor az angolok lennének előnyben. Eddig öt mérkőzésen nyolc gólt lőttek és hármat kaptak, így a gólkülönbségük plusz öt. A Napoli öt meccsen nyolc gólt lőtt, mellette kilencet kapott, így a gólkülönbsége mínusz egy.

– ha a Napoli 1-0-ra megveri az Arsenalt, akkor 12 pontja lesz az olasz együttesnek, de mivel egymás elleni összevetésben 2-1-re az Arsenal vezetne, így a Napoli lenne a kieső.

– ha a Napoli 2-0-ra megveri az Arsenalt, akkor 12 pontja lesz az olasz együttesnek, de mivel egymás elleni összevetésben 2-2-re állnának, így a gólkülönbséget kéne megvizsgálni, és abban az angolok jobbak. Így a Napoli kényszerülne búcsúra.

– ha a Napoli 3-0-ra megveri az Arsenalt, akkor 12 pontja lesz az olasz együttesnek, és egymás elleni összesítésben 3-2-re vezetnének az olaszok, így a gólkülönbségük nem számítana a továbbjutás szempontjából.

– ha a Napoli pontot, vagy pontokat szerez az Arsenal ellen, és a Dortmund kikap a Marseille otthonában, akkor az angol és az olasz csapat jut tovább.

A csoport alakulása akkor kapna történelmi jelentőséget, ha a Dortmund nyerne Marseille-ben, a Napoli meg hazai pályán felülmúlná az Arsenalt. Ebben az esetben három 12 pontos csapat lenne a csoportban, de valamelyiknek búcsúznia kellene.

Amióta az 1992–1993-as idényben elindult a Bajnokok Ligája, még nem volt példa arra, hogy egy csapat 12 ponttal kiessen a csoportküzdelmek után. Valójában tíznél több ponttal mindig tovább lehetett jutni, mert még 11 pontos kiesőre sem volt példa soha.

Az elmúlt húsz évben az is csak öt alkalommal fordult elő, hogy egy csapat tíz ponttal, holtversenyben búcsúzzon a Bajnokok ligája küzdelmeitől.

– az 1999–2000-es idényben a Dinamo Kijev búcsúzott a második csoportkörben 10 ponttal. Az ukrán együttes a C-csoportban, holtversenyben végzett a Real Madriddal, és még a gólkülönbsége is jobb volt, mint a spanyoloknak, de az egymás elleni eredményben elbukta a továbbjutást.

Az 1999–2000-s idénytől a 2002–2003-as szezon végéig a Bajnokok Ligája két csoportkörös lebonyolítással működött. Szeptemberben 32 csapatott nyolc darab négycsapatos csoportba osztottak. Onnan minden csoport első két helyezettje gárdája továbbjutott, és ez a 16 csapat további négy darab négyes csoportba lett beosztva, ahol újabb körmérkőzéseket játszottak, majd ezekből a négyesekből is két-két csapat jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

– a 2003–2004-as idényben a PSV Eindhoven esett ki a C-csoportból tíz ponttal. A második helyen továbbjutó Deportivo La Coruna együttesének elég volt szintén tíz pont, mert az egymás elleni eredményben felülmúlta a hollandokat.

– a 2004–2005-ös idényben az Olimpiakosz búcsúzott az A-csoportból tíz ponttal. A második helyen a Liverpool jutott tovább. Az angolok Görögországban 1-0-ra kikaptak, de hazai pályán 3-1-re verték a görögöket, így egymás elleni eredményben jobbak voltak a végelszámolásnál.

– a tavalyi évben az éppen regnáló BL-címvédő Chelsea kényszerült korai búcsúra. A londoni kékeken is kifogott a tízes szám, mert a Sahtar Donyeck is ugyanennyit gyűjtött, de a Chelsea 2-1-re kikapott Ukrajnában, hazai pályán meg 3-2-ra múlta felül a donyecki alakulatot, így az összevetésben, idegenben rúgott gólokkal lett jobb az ukrán csapat.

– szintén tavaly esett meg, hogy a román CFR Cluj tíz ponttal holtversenyben kiesésre kényszerült. A csoportban második Galatasaray is ugyanannyi pontot gyűjtött, de a románok döntetlent játszottak Törökországban, majd Kolozsváron kikaptak a Galatától, így az egymás elleni eredmény miatt búcsúzni kényszerültek.

Két hét múlva okosabbak leszünk, hiszen most csak végigzongoráztuk a lehetséges forgatókönyveket az F-csoportban. Az Arsenal szurkolói kizártnak tartják, hogy a Premier League listavezetője három gólt kapjon a Napoli otthonában. Annyit, amennyit eddig öt mérkőzés alatt kapott összesen.

Ha bejön a papírforma, akkor a Dortmund nyerni fog Marseille-ben, és az Arsenal sem fog kikapni Nápolyban, így könnyen lehet, hogy idén sem lesz 12 pontos kieső a Bajnokok Ligájában. Meglepetések azonban mindig történhetnek…

Olvasói sztorik