Hírek

A legnagyobb alibizők

Eddig csupán egyetlen csapat tudott egy győzelemmel továbblépni a csoportkörből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Öt forduló elteltével hat pontot szerzett az olasz Juventus a Bajnokok Ligája B-csoportjában. Ez a teljesítmény igencsak gyengének számít egy ilyen patinás alakulattól, azonban a torinóiaknak még így sincs különösebb okuk az aggodalomra. A második helyről várják a folytatást, két-két ponttal megelőzve a török Galatasaray és a dán Köbenhavn csapatát. Az utolsó fordulóban Isztambulban lépnek pályára, és ha pontot szereznek, nagy eséllyel tovább is lépnek a második helyen. Az már korábban eldőlt, hogy a csoportot a Real Madrid nyeri.

Így akár az is előfordulhat, hogy egyetlen győzelemmel kvalifikálja magát a következő körbe a Juve. A Rangadó.hu legújabb összeállításában a legkirívóbb csoportkörbeli továbbjutásokat idézzük fel.

Csak egy csapatnak sikerült

A hárompontos rendszer 1995-ös bevezetése óta csupán öt alkalommal fordult elő, hogy egy csapat hét ponttal tovább tudott jutni. 1995-ben a lengyel Legia Warszava, 1999-ben az ukrán Dinamo Kijev, 2002-ben az orosz Lokomotiv Moszkva, 2005-ben pedig a német Werder Bremen és a skót Rangers tudott hét ponttal a második helyen zárni. Közülük is csak egy csapat, a Rangers volt az, amelynek egyetlen győzelem elég volt a négy döntetlen és egy vereség mellett. Az együttesek későbbi sorsa hamar megpecsételődött: a Kijev és a Moszkva az akkori kiírásban még létező második csoportkörben búcsúzott, a többiek pedig az egyenes kieséses szakasz első körében köszöntek el a további küzdelmektől.

Az előbb már említett második csoportkör 1999 és 2003 között borzolta az amúgy is leterhelt klubok kedélyeit. Ezalatt két alkalommal fordult elő, hogy hét ponttal is tovább lehetett jutni a legjobb nyolc közé, amelyet az angol Liverpool és a Juventus használt ki; előbbi 2001-ben, utóbbi 2002-ben.

Két siker, majd BL-győzelem

A következő érdekesebb eset az Inter nevéhez fűződik. 2009-ben az olasz együttes elég gyatra őszt produkált a BL-ben – két győzelem, három döntetlen és egy vereség –, de kilenc pontjával továbblépett a csoportjából. A tavasz aztán remekül sikerült José Mourinho együttesének, mindent megnyert, amit csak lehetett, beleértve a Bajnokok Ligáját is.

Mindig volt tíz pont alatti továbbjutó

1995 és 2012 ősze között eddig mindig volt legalább egy olyan csapat, amely tíz pontnál gyengébb teljesítménnyel lépett a következő körbe. Ez a sorozat idén sem szakad meg, hiszen bárhogyan is alakul a bevezetőben említett csoport utolsó fordulója, maximum kilenc ponttal léphet tovább a Juventus.

2009-ben fordult elő, hogy három csapat is tíz pont alatt teljesített: a Milan, az Inter és a német Stuttgart is kilenc-kilenc pontot gyűjtött az akkori versengés során. 2000-ben, 2003-ban és a már említett 2005-ös évben két-két együttes ment tovább tíz pontnál gyengébb teljesítménnyel – sőt, ekkor a kilenc pontot sem érték el ezek a csapatok –, a többi kiírásban pedig egy-egy klub kapta meg a „legnagyobb alibis” elismerést.

Az a bizonyos Catenaccio

Sokaknak talán nem lesz meglepő, hogy némileg fölényben vannak az olasz csapatok a tíz pont alatt továbbjutók listáján. A Milan eddig háromszor ment tovább alig ötvenszázalékos teljesítménnyel (2010 és 2012-ben nyolc pontot szerzett, 2009-ben pedig kilencet), az Inter pedig a már említett sikert hozó évben kilenc, egy évvel korábban, 2008-ban pedig nyolc ponttal lett csoportmásodik. Egy csapat van még, amely egynél többször „mákolta be” ilyen módon a csoportját: a Lokomotiv Moszkva 2002-ben hét, 2003-ban pedig nyolc ponttal szerezte meg a második helyet.

Olvasói sztorik