NB II

Csank János: „Az MLSZ úgy viselkedik, mint a legrosszabb klubelnök”

A fiatalok és a légiósok szerepeltetésének szabályozása nem tetszik a korábbi szövetségi kapitánynak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az NB I után ma kezdetét veszi a bajnokság a másodosztályban is. A mifocink.com megkérdezte a mindig szókimondó Csank Jánost, a Zalaegerszeg vezetőedzőjét, mi a véleménye arról a rengeteg új szabályozásról, amit az MLSZ bevezetett.

– Én már annyi új szabályt és átszervezést megéltem a magyar futballban, hogy már nem is emlékszem az összesre – kezdte Csank János. – Arra viszont tisztán emlékszem, hogy még egyik, mesterségesen, felülről vezérelt, hatalmi szóval kimondott szabály sem hozott kézzel fogható eredményt.

A ZTE FC edzője hozzátette: azt nem tudja előre megmondani, hogy az NB I 12 csapatra való szűkítése jó ötlet-e, ám abban biztos, hogy ez a változás csak egy jó és erős másodosztály esetén lehet eredményes.

– Az elmúlt évek eseményei bizonyították, hogy gazdaságilag nincs tizenkét NB I-es csapatnál több Magyarországon. Nagyon sajnálom azokat a helyeket, ahol így megszűnt az első osztályú futball, de ha a gazdasági eseményeket nézzük, jó döntést hozott az MLSZ. Az már más kérdés, hogy a tizenkét csapatos élvonal csak jól szervezett, erős NB II-vel a háta mögött lehet eredményes. Sőt, azt mondom, kell egy erős, jól szervezett NB III-is, hiszen csak így garantálható a megfelelő szintű felfelé áramlás.

A korábbi szövetségi kapitány már nincs ilyen jó véleménnyel a fiatalokat és a légiósokat érintő szabályozásról.

– Én soha, egyetlen elnöknek sem engedtem, hogy beleszóljon a csapatom összeállításába, de az MLSZ most úgy viselkedik, mint a legrosszabb klubelnök. Olyan nincs, hogy egy szervezet megmondja, kit állíthatok be a csapatba. Szoktam mondani, hogy a fiatalság nem erény, hanem állapot. Attól még senkinek nem lenne szabad bekerülnie egy csapatba, mert fiatalabb, mint a többiek. Amióta futball a futball, a fiataloknak mindig meg kellett szakadniuk a csapattagságért, sőt régebben amolyan segédrendszer volt. Angliában például a fiatalok pucolták az idősek cipőjét. Most pedig az MLSZ hozott egy szabályt, amivel a fiatalokat mindenféle teljesítmény nélkül „beállította” a csapatokba. Én nem akarok más edző nevében beszélni, de szerintem egyik kollégám sem hülye – már bocsánat –, és ha a fiatal játékos tehetséges, ügyes, és mindent megtesz azért, hogy bekerüljön a csapatba, akkor azt senki nem hagyja ki. De ne azért kelljen betenni egy fiatalt, mert fiatal, és mert az MLSZ azt mondta.

A másik kérdés a légiósok szerepeltetése. Csank mester szerint már az sem sportszerű, hogy az NB I-ben van olyan csapat, amelyben több légiós szerepelhet, mint a többiben.

– Az pedig végképp nem az, hogy az MLSZ megszabja, az NB II-ben nem játszhat légiós, azaz megmondja, hogy milyen játékost igazolhatok és milyet nem. Félreértés ne essék, nem vagy légiós párti és légiós ellenes sem. Én azt mondom, hogy az játsszon, aki az edző szerint a legjobb. Ha külföldi, akkor játsszon a külföldi, ha magyar, akkor játsszon a magyar, ha fiatal, akkor játsszon a fiatal, ha pedig idősebb, akkor játsszon ő.

Olvasói sztorik