NB II

Percdíjas fiatalok az NB II-ben

Napvilágot látott az MLSZ ösztönzőrendszere, az érdekeltek nem igazán jöttek tűzbe...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Napvilágot látott az MLSZ ösztönzőrendszere az NB II-es csapatok számára, amitől az érdekeltek nem igazán jöttek tűzbe… Sőt, a klubok a korrekció lehetőségét is felvetik, hisz nőhet a központi forrásból befolyó pénz a kluboknak, de a feltételek nehezen teljesíthetők – írja a zaol.hu.

A szövetség májusi sajtótájékoztatóján Csányi Sándor elnök a bajnoki rendszer átalakításával kapcsolatos bejelentésekor elmondta: nem csak az NB I-es, de az NB II-es klubok bevételei is nőhetnek a központi forrásból. Ehhez új szabályozókat dolgoztak ki, amivel szerdán szembesültek a klubok.

Az előzményekhez tartozik, hogy a két éve hozott rendelkezés szerint az NB II-es klubok akkor jutnak teljes összeghez az MLSZ-es központi forrásból, ha nem alkalmaznak légiósokat, ráadásul egy U21-es játékosnak is a pályán kell lennie. Mindez továbbra is igaz, ám plusz ösztönzőket is beépítettek, amelyekkel akár százmilliós nagyságrendű bevételekhez juthatnak a klubok, de ennek komoly ára is van…

Elsősorban a fiatalok szerepeltetésére ösztönzik a klubokat, így ha egy csapat minden mérkőzésén egy 20, egy 19 és egy 18 éves játékost küld kezdőként a pályára, akkor évi maximum 75 milliós összeghez juthat. De csak akkor, ha mindhárom évjáratot képviseltetik, vagyis ha csak egy 20 és egy 19 éves játékossal kezdenek, akkor semmi sem jár.

Az MLSZ percenként „fizet”, egy 20 éves labdarúgó minden játéktéren töltött percéért 7500 forint jár, a 19 éves esetében 9375, a 18 éves esetében pedig 11 250 forint ez az összeg. A „cserepercekért” nem jár támogatás. Továbbá az NB II harmadik helyezettje a szezon végén 100 millió forinttal gazdagodik, a negyedik 75, az ötödik 50, míg a hatodik 25 milliót kap, de csak ha a találkozók hatvan százalékán a fenti feltételekkel küldi pályára csapatát.

A klubok fiatal-szabálynak nevezik a rendelkezést, de nehezen tudnak majd élni vele. A ZTE FC esetében is így van ez, pedig a klub nem áll rosszul fiatal játékosokkal.

Babati Benjamin 1995-ös születésű, a legutóbbi bajnokságban összesen 2285 percet töltött a pályán kezdőként, ami az új szabályozókkal 17 millió forintot jelentene csapatának. A keret 1996-os születésű játékosai közül Bedi Bence töltötte a legtöbb percet kezdőként a pályán (978), ami az új szorzóval 9 millió forintos támogatást jelenthetne. És ott van még Bíró András és Pajor Imre is, akik szintén 1996-osok és ugyancsak voltak kezdők. Az 1997. január 1. után született (18 éves) korosztály képviselői közül viszont senki sem szerepelt a ZTE csapatában.

Kocsárdi Gergely, a ZTE FC klubigazgatója is úgy véli: kevés csapat tud majd élni a lehetőséggel. Hiába vannak 19-20 éves fiataljaik, akik stabil kezdőkké váltak, ha nincs hasonló 18 éves játékos, az ő perceik is elvesznek…

– Nem okozott osztatlan örömöt a klubok körében az új ösztönzőrendszer – kezdte Kocsárdi Gergely. – Örvendetes, hogy az MLSZ erősítené a fiatalok szerepét az NB II-ben és több pénz is juttathat a csapatoknak, de kissé életszerűtlennek tartjuk a megvalósítást. Azt meg lehet tenni, hogy mindhárom korosztályú fiatal kezd és mondjuk öt vagy tíz perc után a 18 évest, vagy bármelyiket lecserélik, mert ebben az esetben a másik kettő játékpercei nem vesznek el. Ezt nem tiltja a szabály, de ki tenne meg ilyet rendszeresen egy fiatal játékossal? A másik dolog: csak azért játszatni valakit, mert életkora szerint ez megéri a klubnak és nem azért, mert kiharcolta a helyét a csapatban és az adott poszton ő a pillanatnyi legjobb. Ez sem segíti a fejlődést.

Egyébként Zalaegerszegen sem vetik el a megvalósítás lehetőségét, mert náluk is vannak további tehetségek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az NB II egy profi osztály, benne érett, felnőtt játékosokkal, akikkel egy alig 18 éves fiatal még nehezen veszi fel a versenyt. Kivételek persze lehetnek, de ez az elenyésző hányad. A klubok most megpróbálnak enyhítést kijárni az MLSZ-nél, de nem sok esélyt látnak erre.

Olvasói sztorik