NB I

Magyar fiatalokat figyelnek a hollandok

A Vitesse és a Vasas Kubala Akadémia közös nyári focitábort szervez Pasaréten.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Neves holland edzők keresik a magyar futballreménységeket a holland Vitesse és a budapesti Vasas Kubala Akadémia közös pasaréti nyári focitáborában, július 27-től. Ilyen jellegű kezdeményezés először jön létre hazánkban, ahol a holland és a magyar szakmai vezetés együtt keresi a tehetségeket. Barthos Zoltán, a tábor főszervezője kétéves szakmai egyeztetés után hozta össze a programot.

– Ez egy szakmai tábor, ami nem azért van, hogy a gyerekek eljöjjenek egy hétre, és jól érezzék magukat. A holland Vitesse utánpótlásedzői Budapestre érkeznek, hogy figyeljék a fiatal játékosokat. Nagyon fontos, hogy a tizenhárom, tizennégy és tizenöt évesek vezetőedzői jönnek, valamint a teljes szakmai munkát felügyelő akadémiavezető – kezdte a Rangadó.hu érdeklődésére Barthos Zoltán. – Bár már majdnem százan jelentkeztek, elvileg hatvan főt szeretnénk, ott lesz meghúzva a határ, és négy csoportra osztanánk a gyerekeket. A túljelentkezés azt mutatja, hogy jó minőségű dologra azért itthon is van igény. Nem csak a Vasastól, hanem majdnem minden klubtól jelentkeztek már a táborra. A többi között a Videotontól, Felcsútról, a Honvédtól, Debrecenből.

A főszervező elmondta, az edzések mellett külföldön befutott magyar sportolók is tartanak előadásokat a résztvevő fiatal játékosok számára.

– Július utolsó hetében lesz a tábor, és egy hétig tart. A program már reggel kezdődik, lesz edzés délelőtt és délután is, a tréningek között pedig oktatások várják a gyerekeket. Hívunk ugyanis híres magyar, külföldön befutott sportolókat, akik tudnak mesélni a profi életről. Meghívtuk a szülőket is, hogy a zárónapon nekik is tarthassunk egy oktatást az étkezésről, a nyelvtudásról, és különböző fontos dolgokról, amelyeket nekik is tudniuk kell. Így mindenki tisztában lehet vele, hogy a külföldi szakemberek szemében mik azok az apróságok, amelyek fontosak egy profi futballistának ahhoz, hogy ki tudjon törni. Megpróbálunk külföldi szemlélettel segíteni, érzékeltetni, milyen apróságok szükségesek egy külföldi karrierhez. Ez egy kétéves munka vége. A gyerekeket négy csoportra osztjuk, és egy Vasas-edző egy holland szakemberrel lesz párban. Ez a Vasas edzőinek is egy képzés.

A hollandfoci nyári tábor szervezői nagy esélyt látnak arra, hogy a jelentkező ifjú reménységek között lesz egy újabb, nemzetközi sikert elérő fiatal is, hiszen a program végén a két legtehetségesebb, legalkalmasabb ifjú lehetőséget kap a bemutatkozásra a holland csapatnál. Mindketten a Vitesse válogatóján fognak részt venni Hollandiában, amely belépőt jelenthet a nemzetközi futball világába.

– Úgy tervezzük, hogy két játékos lesz kiválasztva, de ez mindig flexibilis, ha három nagyon ügyes gyerek lesz, akkor hárman mehetnek. Jövőre is tervezzük ezt a tábort. Ez egy tehetségkeresés, nem csak a Vitesse, hanem a Vasas részére is. Egy lehetséges közös szakmai munkáról is van szó a két klub között, a tábor ennek fontos állomása, de ez még nincs véglegesítve. Fontosnak tartom elmondani, hogy miért éppen Hollandiára és a Vitesse-re esett a választás. Nagyon sokat gondolkoztunk és beszélgettünk az elmúlt években a Vasas Akadémia tulajdonosával, György Tamással, hogy mi lenne jó irány a magyar focinak. Lehet erőltetni a Barcelonát, a Real Madridot, illetve az Intert meg a Milant, ami csak marketing, de lássuk be, szakmailag nem valószínű, hogy a következő tíz évben ezekben a csapatokban be tud mutatkozni magyar futballista. Sokkal racionálisabb kinézni olyan ligát, ahol van esélye a magyar játékosnak. A holland szövetség öt akadémiát emelt ki, ahol nagyon jó a képzés, és a Vitesse olyan klubok mellett kapott helyet, mint például az Ajax vagy a PSV. Jó szakmai munka folyik, és látjuk, hogy ott van esélye egy magyar fiatalnak a felnőtt csapatba kerülésre. Dzsudzsák Balázs, Fehér Csaba, és még sorolhatnám azokat a játékosokat, akik Hollandiában futottak be jó karriert.

Olvasói sztorik