NB I

Türelmet és pénzt a kizártaknak

Czéh László szerint három évig kiemelt támogatást kellene kapniuk a licenc nélküli klubok utánpótlásának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az élvonal, illetve a másodosztály helyett az NB III-ban folytatja szereplését a Győri ETO, a Pápa, a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza felnőtt csapata. Az MLSZ közleménye hangsúlyozta, hogy szándékuk szerint a kizárt klubok utánpótlása nem érzi majd meg a kétosztályos zuhanást, de a Rangadó.hu szakértője, Czéh László szerint az lenne igazán hasznos és célravezető, ha az érintett bázisok további három évig kiemelt támogatásban részesülnének.

A Ferencváros, a Videoton, a Pécs és a Kecskemét korábbi kiváló játékosa jelenleg utánpótlásedzőként és játékosmegfigyelőként tevékenykedik a KTE kötelékében.

– Sajnos eldőlt, hogy a kecskeméti labdarúgás alacsonyabb szintre kerül, de hogy mennyi idő alatt tud visszakapaszkodni, az a jövő kérdése. A legfontosabb az lenne, hogy az utánpótlás meg tudja kapni ugyanazt a támogatást, amit idáig – akár a társasági adóból, akár a kiemelt státuszból fakadóan. Az MLSZ-nek megjelent egy közleménye arról, hogy a kizárt klubok utánpótlás-csapatai nincsenek veszélyben. Én annyit hozzátennék, hogy ez úgy lenne igazán jó, ha két-három évig is a kiemelt bajnokságban tudnának szerepelni ezek a korosztályos csapatok, tehát addig ne legyen veszélyben az akadémiai támogatásuk és a társaságiadó-kedvezmény sem – magyarázta Czéh László.

Jövőre ez még megvalósul, de két osztályt senki nem tud ugrani egy év alatt, és alacsonyabb osztályban a kvóta is alacsonyabb a társasági adóban. Olyan lehetőséget kellene kapniuk ezeknek a bázisoknak, amely alapján mondjuk három évig hozzájuthatnak a kiemelt támogatáshoz, amennyiben a csapataik a kiemelt bajnokságokban szerepelnek. Jó dolog, hogy ez jövő nyárig meg van oldva, de annyival lejjebb kerültek, hogy két osztályt kellene ugraniuk egy év alatt…

Ez fontos az érintett csapatoknak, és még fontosabb lenne azoknak, amelyek bennmaradtak az első osztályban, és kiemelt akadémiával rendelkeznek, mert én már most tudom, hogy a legjobb négy-öt játékosunk el fog menni valamelyik kiemelt akadémiára. Ez jövőre is így lesz, de utána honnan fognak gyerekeket elvinni a kiemelt akadémiák? – beszélhetünk az MTK-ról, Felcsútról vagy az MFA-ról. Nem lesz relatíve minőségi gyerek!

Nálunk külön van az utánpótlás és a felnőtt csapat, én az utánpótláshoz tartozom, ott a kiemelt tehetségekkel foglalkoztam és a technikai képzéssel az U11-től az U17-ig. Ezeken az edzéseken a labdavétel, a rúgások, a kapura lövések, az indítások, a cselek is terítékre kerültek. Tehát úgymond elitképzést tartottam a gyerekeknek. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz velünk. Egy évre biztosítottnak tűnnek a feltételek, aminek örülünk, és az MLSZ jól látta ennek a szükségességét, de nem csak egy évre kellene, hanem háromra, mire ezek a felnőtt csapatoknak esélyük lehet visszajutni.

Ha két év múlva a felnőtt csapatok miatt már nem lesznek olyan jók a támogatási feltételek, akkor ez biztosan kihat az utánpótlásképzésre is. Sportszakmailag arra büszke lehet Kecskemét, hogy a Nemzeti Sport innen választotta meg az évad legjobb kapusát Tomas Tujvel személyében, az edzők ranglistáján Bekő Balázs a második lett, az év felfedezettje Kitl Miklós személyében a mi játékosunk volt. Azt senki nem mondhatja, hogy a fiatalok itt ne kaptak volna lehetőséget, és ne éltek volna vele. Ami az MLSZ-nek ugyebár az egyik célkitűzése…

Mindezt nem milliárdokkal, hanem fiatalokkal, olcsó csapattal érte el a klub. Igazándiból a fiatalokon van a hangsúly, mert az a legnagyobb öröm mindannyiunknak, ha mondjuk Kitl Miklós el tud menni valahova, ahol játszani fog, és büszkék lehetünk rá. És van még itt jó néhány ilyen srác, akiket szerintem elvisznek az elitakadémiák – mondta végül Czéh László.

Olvasói sztorik