NB I

900 milliót buknak a kizárt csapatok

Búcsút mondhatnak a tévés- és a szerencsejátékpénznek, illetve elveszíthetik értékes játékosaikat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nincs menekvés az NB I-es licenc nélkül maradó öt klub számára. A Blikkinformációi szerint a Kecskemét, a Pécs, a Pápa, a Győri ETO és a Nyíregyháza is a harmadosztályban folytatja a 2015–2016-as szezontól. Mindez nagyjából 900 milliós bukást jelent számukra, ennyi bevételtől esnek el a kizárás miatt.

Az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottságától a hivatalos indoklást a keddi döntés közzétételétől számítva 72 órán belül kell megkapniuk az érintett klubok vezetőinek, s ezután 48 órájuk lesz majd arra, hogy beadják a licenckérelmet az NB III-ba.

Mivel a döntés jogerős, az MLSZ-nél már nem lehet fellebbezni, maximum a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhatnak. A napilap azonban úgy tudja, olyan pontokat nem tudtak teljesíteni az élvonalbeli licenckérelmükben, amelyek miatt az sem lehetséges, hogy az NB II-ben induljanak a következő idényben.

Két osztályt zuhannak a klubok, amelyek így jelentős bevételkiesésre számíthatnak, és szinte mindent a nulláról kell kezdeniük. A legfontosabb tételt az MLSZ által ígért 600 milliós tévés- és szerencsejátékpénzek jelentik, erről valamennyi érintett lemondhat. A másik veszteséget pedig a játékosok jelentik, akiket valószínűleg lerabolnak majd más csapatok.

– Úgy tudom, több futballistánk szerződésében is van olyan kitétel, hogy ha nem az élvonalban szerepelünk, akkor semmisnek kell tekinteni azt, így szabadon igazolhatóvá válnak. Azonban amíg nem kapunk hivatalos indoklást a licencelutasítással kapcsolatban, addig nem tudunk érdemben foglalkozni a kérdéssel – mondta Brekk János, a Nyíregyháza szakmai igazgatója.

Pécsen is vannak labdarúgók, akik felszabadulhatnak. Pápán és Kecskeméten más a helyzet.

– Nem készültünk a kiesésre, így egyik játékosunk kontraktusában sincsen kitétel, amely az alsóbb osztályban való szereplésre vonatkozna. Így ha valaki távozni akar, azzal meg kell egyeznünk – jelentette ki S. Juhász Attila, a KTE ügyvezetője.

Győrben hónapok óta nem kapnak fizetést a focisták, úgyhogy mindenki szabadon igazolhatóvá vált, tehát oda megy, ahová akar. Komoly érvágást jelent az elvesztésük.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint is jelentős summától esnek el az érintett csapatok. Ha az NB I-es premizálást, valamint az elvesztett játékosokat nézzük, akkor nagyjából kilencszáz millió forintról lehet szó esetenként.

Mi lesz a stadionfelújítással?

Az NB III-ba száműzött csapatok esetében fontos kérdés a stadionrekonstrukciós programok megvalósulása. Hiszen szinte mindegyiknél fejlesztések vannak folyamatban vagy lettek tervezve. Pécsen és Nyíregyházán egymilliárd forintos, Pápán és Kecskeméten pedig 800 milliós projektet indítottak el. Valószínűleg befolyásolja a tervek megvalósítását, hogy a harmadosztályba zuhannak a klubok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik