NB II

Kenesei nem titkolja, hogy van lemaradása

A Pápáról távozó rutinos csatár biztos benne, hogy nehéz lesz bekerülnie a Vasas kezdőjébe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az élvonalbeli Lombard Pápát elhagyva az NB II élén álló Vasashoz szerződik a korábbi 29-szeres válogatott csatár, Kenesei Krisztián. A rutinos támadónak már voltak korábban mozzanatai Angyalföldön, ahova most másfél évre kötelezte el magát. A karrierjét az MTK-nál kezdő 38 éves játékos a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában beszélt a váltásról, és azt is elmondta: a jövő héten, az edzőtáborban kezd fokozatosan pályára lépni az edzőmeccseken.

– A fiatalításra szavazó pápai edző, Lengyel Ferenc miatt váltott?
– Igazából igen. Pápán elkezdődött vele egy új korszak, és az ő meglátásaiba én nem fértem bele, fiatalítani akart, de nem nagyon értettem ezt az egészet. Konkrétan ez nem lett kimondva, én is csak olvastam, hogy szerinte lassú a csapat – kezdte Kenesei Krisztián.

– Akkor érezte már a jeleket…
– Nyilván voltak jelek, de ettől függetlenül a tulajdonossal jó viszonyt ápolok, és talán annyira ő sem örült ennek. Ha az ember érzi, hogy nem számítanak rá, akkor váltania kell. Ezt megbeszéltük, és remélem, pontot tudunk tenni az ügy végére.

– Lengyel Ferenccel nem is beszéltek arról, hogy miért bízik kevésbé önben?
– Erről abszolút nem beszélgetünk. Odajött három fordulóval az őszi szezon vége előtt. Az elsőn sérülés miatt nem játszottam, a második meccset a Vidi ellen végigjátszottam, a Fradi ellen pedig szerintem azért voltam csere, mert mandulagyulladásom volt. Voltak jelek erre, és akkor jeleztem a tulajdonosnak, hogy valószínűleg itt az ideje a váltásnak.

– Hívták Mezőkövesdre is, miért a Vasast választotta? Közrejátszott, hogy Tóth András pályaedző nagyon jó barátja?
– Tóth András az egyik legjobb barátom. Együtt játszottunk a Vasasban, együtt voltunk válogatottak és Szanyó Károly is gyerekkori barátom. Pesti vagyok, ez is közrejátszott, és az is, hogy a kisfiammal így többet tudok találkozni. Mezőkövesd még százötven kilométerre van, a fiam pedig Szombathelyen jár iskolába. Ez sem egyszerű megoldás, de úgy gondoltam, ez lesz a legjobb. A Vasas nagyon jó kerettel rendelkezik. Remek az edzői stáb, kiválóak az edzések és nagy ambícióval vág neki a csapat a bajnokságnak. Hosszú és nehéz menet lesz, de megpróbálok segíteni a Vasasnak abban, hogy feljusson az élvonalba.

– Korábban is szerepelt a Vasasban, de az elég rövidre sikerült…
– Az egy féléves történet volt. Előtte Kínában fociztam, és utána az volt a fontos, hogy játsszak. Fél plusz egyéves szerződésem lett volna, a felet kitöltöttem, és úgy gondolom, hogy az egy sikeres félév volt, hiszen az ötödik helyre jöttünk fel. Aztán jött egy újabb lehetőség, és váltottam.

– Másfél évre kötelezte el magát. Arra számít, hogy ismét az élvonalban focizhat?
– Nyilván ez is benne van. Az első helyen áll a Vasas, de nagyon nehéz menet lesz. Harmincnyolc éves vagyok, és szerintem nagyon nagy dolog, hogy másfél éves szerződést kaptam. Hozzá kell tennem, hogy még nem sikerült teljesen megegyeznünk Bíró Péterrel, és ezáltal még nem tudtam aláírni a szerződésemet a Vasassal, de nyilván ez már csak formalitás.

– Azért is lenne jó feljutni, mert a kétszázadik NB I-es gól is elég közel van…
– Nyáron azt reméltem, hogy meglesz idén, de sajnos Pápán nem sikerült betalálnom. Voltak gólpasszaim, és szerintem annyira nem ment rosszul a játék. Jó lenne elérni a kétszázat, de már nem ezek az elsődleges szempontjaim. Természetesen gyönyörű lenne úgy befejezni a pályafutásomat majd, hogy elértem a kétszáz gólt. Tervben van, de nagyon nehéz dolog lesz megrúgni.

– Könnyebb lesz bekerülni a Vasas kezdőjébe, mint Pápán? Rengeteg kiváló támadó szerepel a csapatban, mit mond erről a szakmai stáb?
– Hétfőn kezdtem el a felkészülést a csapattal, és nagyon jó csatárok vannak a keretben. Ferenczi Istvánnal nagyon jó barátságot ápolunk, Remili rengeteg gólt rúgott, és Lázok János is NB I-es játékos. Nagyon nehéz lesz beverekedni magamat a csapatba, de azon vagyok, hogy kezdő legyek. Az elején nem biztos, hogy én fogok játszani, és nem titkolom, hogy van lemaradásom is. Öt hét szünetünk volt, és annyira nem törtem magam. Persze, futottam meg kispályáztam, de az nem ugyanaz.

– Az anyagi körülmények rendezettebbek Angyalföldön, mint Pápán, ahol azért lehetett hallani gondokról?
– Nem szeretnék ezzel foglalkozni. Gondolom mindenki hallotta, hogy voltak problémák, de szerintem nem csak Pápán. A Vasasnál minden rendben van, Pápán pedig lesz még egy tárgyalásom, hogy normális körülmények között megegyezzünk a tulajdonossal. Bízom benne, hogy ez sikerülni fog, és akkor semmi akadálya nem lesz, hogy aláírjak a Vasasnál. Elsősorban nem ezért érkeztem a Vasashoz, hanem mert nagyon korrekt ajánlatot kaptam. Ha harmincnyolc évesen másfél éves szerződést ajánl egy klub, szerintem az egy nagyon szép dolog.

– Nagyon szoros az NB II élmezőnye. Mi dönthet a Vasas javára?
– Összeszedett, tartással bíró, jó erőben lévő csapat a Vasas, amelyet jó játékosok alkotnak. Ha ez így marad, márpedig miért ne maradna így, akkor ez nagymértékben dönthet arról, hogy feljusson a csapat az NB I-be. Persze, vannak még nagyon jó csapatok, a Mezőkövesd is erősített Bajzát Péterrel, és ott van még a Gyirmót, a Szolnok és a Békéscsaba is, úgyhogy ez egy szoros menet lesz. Bármelyik csapat jut fel, szerintem meg fogja állni a helyét, de nagyon bízom benne, hogy az egyik a Vasas lesz.

– Felfedezett már olyan fiatalokat az edzéseken, akikre érdemes lesz odafigyelni?
– Nagyon sok tehetséges fiatal játszik a Vasasban, és szerintem erre is alapozzák majd a jövőt. Vagyunk néhányan rutinosabb játékosok, és vannak nagyon ügyes fiatalok. Úgy gondolom, hogy ez így egy normális felállás.

– Harminckilenc éves lesz, amikor lejár a mostani szerződése. Szokott azon gondolkodni, hogy hány éves koráig szeretne játszani?
– Természetesen minél tovább kitolná az ember a pályafutását. El kell gondolkodni azért, hogy ezután lesz-e folytatás. Fizikálisan nincs problémám, Pápán jártam külön edzőhöz is. Meglátjuk, először várjuk meg ezt a félévet. Nagyon bízom benne, hogy minden szempontból jól fog sikerülni. Aztán jön a következő év, amiről szintén remélem, hogy jól sikerül, és majd meglátjuk. Nyilván ez a vezetőkön és rajtam is múlik.

– Mi szeretne lenni, amikor már nem futballozik?
– Szeretnék a labdarúgásban maradni. Az edzői pálya annyira nem csábít, csak az a lényeg, hogy maradjak a fociban egy csapat mellett.

Olvasói sztorik