NB II

Nem mindenhol volt különbség

A Szegednek és a Sopronnak csak egy döntetlenre futotta az NB II-es kvalifikáció első mérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton késő délután játszották az NB II-es osztályozó első mérkőzéseit. A Szigetszentmiklós egy hatost gurított a Dorognak, a Tatabánya gólgazdag meccsen múlta felül a Budaörs együttesét. A Szolnok megszenvedett a Felsőtárkánnyal, a Sopron és a Szeged is csak döntetlent játszott NB III-as vetélytársával. Az előzetesen legszorosabbnak vélt párharcban simán nyert a Cegléd.

Sok ismerőst fedeztünk fel a soroksári pálya lelátóján. Kíváncsi volt a Cegléd vendégjátékára id. Sándor István, Komjáti András, Tóth András, Molnár Zoltán, Nyilas Elek, valamint a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor is, aki a lefújás után elemezte a találkozót:

Amikor megtudtam a párosítást, és elkezdtem latolgatni az esélyeket, a kollégákkal beszélgetve arra jutottunk, hogy az NB II és az NB III között a játék gyorsaságában és a játéktudásban valószínűleg nagyobb a különbség, mint a másodosztály és az élvonal között. Ettől a párharctól vártam a legkisebb különbség, valószínűleg azért is, mert a Cegléd csak nagy izgalmak közepette szerezte meg az osztályozós szereplés jogát, ráadásul nem is nyolcadik, hanem a kilencedik helyen végzett, de előtte volt egy NB I-es tartalékcsapat.

A meccs arról győzött meg, hogy tényleg nagy különbség van a két osztály között. Információim szerint a Soroksár edzésszámban és motivációban NB II-es szintű, de ezen a mérkőzésen mindez nem látszott. Nagyon hamar, kilenc perc alatt kétgólos vezetést szereztek a vendégek, mert sokkal határozottabban, szervezettebben, összefogottabban játszottak. Mindkét oldalon egykori élvonalbeli játékosok szerepelnek, sőt ezek a téren, nevekben szinte jobban állnak a hazaiak. A legfőbb különbség, hogy a Cegléd egy éven keresztül nehezebb ellenfelekkel játszott, a fővárosiak nem szokták meg a magasabb játékritmust. A keretek összetétele és a feltételek nem indokolták azt, hogy ilyen hamar továbbjutásra álljon a látogató, amelynek kettő-null után még is voltak helyzetei, tehát még nagyobb lehetett volna a győzelem aránya.

A második félidőben erősebben kezdett a Soroksár, próbált szépíteni, de a Pest megyeiek nagyon okosan nem engedték a kapuval szembe fordulni Márkus Tibort, aki így nem tudta kamatoztatni a gyorsaságát. A hazai csapat egyik legjobbjának, ifj. Nyilas Eleknek egy sajnálatos sérülés miatt korán le kellett jönnie a pályáról. A Cegléd edzőjének láthatóan az volt a legnagyobb feladata, hogy tartsa a harci tüzet a játékosaiban. Hajtotta őket, mert háromgólos előnyben sem akarta, hogy könnyelműsködjenek. Csapata közel áll az NB II-es szerepléshez, nem is tudom, minek kéne történnie, hogy nem a ceglédiek nyerjék a párharcot. A labdarúgásban minden megtörténhet, de a csodával lenne egyenlő, ha ezt a csatát a Soroksár megfordítaná. Nagyon szimpatikus volt, hogy a meccs végén a hazai szurkolók bajnokcsapat felkiáltással gratuláltak kedvenceiknek, más kérdés, hogy az NB III Alföld-csoportjának megnyerése nem volt elég ahhoz, hogy egyenrangú partnerei legyenek egy NB II-es középcsapatnak.

A soroksári mérkőzés további képei ide kattintva megtekinthetők!

A Dunaújváros–Sopron mérkőzésen is volt egy „szemtanúnk”, Vass László személyében. Az NB II-es FC Ajka vezetőedzője páholyból nézhette a találkozót, hiszen együttese automatikusan biztosította helyét az egycsoportos másodosztályban. A Rangadó.hu állandó szakértőjének elemzése:

Mivel mi befutottunk az ötödik helyre, ilyen nyugodt meccsnézésem már régen volt! Nagy várakozással tekintettem a meccs elé, és láttam is egy-két érdekes dolgot. A Sopron egy biztonságos, négy-egy-négy-egyes alapfelállást alkalmazott, amelyben Horváth András feladat volt Böőr Zoltán őrzése. Elég sokat foglalkoztak azzal, hogy őt kivegyék a játékból. Ez működött is, védekezésben megfelelt a szerkezet. Az első félidőben a vendégek meg tudták szerezni a vezetést a mélyen védekező Dunaújváros ellen, és Bali Péternek is volt egy ziccere. Összességében egálos első félidőt láttam, a DPASE sokszor járt az SVSE kapuja előtt, bár kimondottan nagy helyzete nem volt, mert a jól tömörülő soproniak semlegesítették a beíveléseket.

A második felvonásban abszolút megváltozott minden. A Dunaújváros átvette az irányítást, sok helyzet dolgozott ki, és ha Lubos Ilizi nem véd tízesre, akkor két-háromgólos győzelmet arathatott volna. Ekkor sokkal frissebben, szervezettebben, előregondolkodóbban játszott a házigazda, amely letámadást alkalmazott, és teljes fölényben volt. Ezt a Sopron bizony megúszta! Az NB III-as csapat egyértelműen dominált fizikálisan és szervezettségben is. Egymás után alakította ki a ziccereket, a középpályás támadójátéka jó volt, és a védekezése is ült. Bali Péternek volt egy fejese a másik félidő elején, ettől függetlenül egyáltalán nem tudtak kialakulni a soproniak. Annyira nagy fölényben volt a hajrában a DPASE, hogy három belsővédőre állt át a vendégcsapat, és ez be is jött, mert maradt az egy-egy.

NB II-es osztályozó, 1. mérkőzések

Fortress Felsőtárkány – Szolnoki MÁV FC 0-1 (0-0)

Gólszerzők: Bohner (88.)

Duna FC Tatabánya – Budaörsi SC 4-2 (2-0)

Gólszerzők: Hegedűs (27.), Djuric (36.), Oláh (60.), Kovács (85.), illetve Lőrincz (48.), Lattenstein (67.)

Kiállítva: Kovács (92.)

Soroksár SC – Restart-Ceglédi VSE 0-3 (0-2)

Gólszerzők: Rebryk (5.), Kormos (9.), Farkas (55.)

Dorogi FC – Szigetszentmiklósi TK-Erima 0-6 (0-4)

Gólszerzők: Milos (7.), Takács T. (14., 60., 67.), Zsivóczky (30.), Guillaume (45.)

Kiállítva: Faragó (60.)

Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE – SVSE-GYSEV-Goldschmidt 1-1 (0-1)

Gólszerzők: Böőr (76.), illetve Varga (15.)

Kiállítva: Varga (90.)

Várda SE – Szeged 2011 1-1 (0-1)

Gólszerzők: Markovics (öngól, 52.), illetve Lakatos (öngól, 30.)

Kiállítva: Jovánczai (74.)

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

Olvasói sztorik