NB II

És mégis mozog…

„Minden osztály erősödik” – szakértőink szerint a bajnoki rendszer átalakítása jelentős változást hozhat a játékospiacon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Túlzás nélkül állítható, hogy a bajnoki rendszer megreformálása miatt minden tekintetben gyökeres változás várható a magyar labdarúgásban. Az irányelvek, az indokok és a célok közismertek, és immár az is világos, mely csapatok konkrétan miért, milyen helyezését küzdenek a hétvégi osztályozók során. A Rangadó.hu legújabb körkérdésében arra voltunk kíváncsiak, hogy szakértőink milyen fontosabb változásokat várnak a játékospiacon, illetve egyéb vonatkozásban.

Illés Zoltán

Menedzser

– A magyar játékosoknak megnő az értékük, minőség kerülhet az NB II-be. Ez színvonal-emelkedéssel is együtt fog járni. Rá is fér a másodosztályra, mert az elmúlt szezonban felhígult a mezőny, esett a színvonal, és az is látható volt, hogy komoly anyagi problémákkal küzdött néhány klub, ami nem szerencsés a futball szempontjából. Kevesebb, de jobb csapatok lesznek ősztől. A játékosok szempontjából jó, mert több pénzt kérhetnek, hiszen kevesebb játékosra van szükség. A klubok számára nehézség, mert megnő az utazási költség, illetve a fizetések. Ami biztosan fejfájást okoz sok mindenkinek, hogy az U21-bajnokság beindításával, és a tartalékcsapatok nem kötelező NB III-as indulásával az 1990-1991-1992-es születésűek közül nagyon sokan el fognak veszni. Akik még nem stabil NB I-es játékosok, de a mostani NB II-t mondjuk végigjátszották, azok nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen az U21-bajnokságban csak az 1993 után születettek játszhatnak majd. Ezt nem tartom szerencsésnek.

Pataky Tibor

A Careers Management Group társtulajdonosa

– A bajnokságra és a versenykörülményekre nagyon jó hatással lesz, és a játékospiac is változás előtt áll, hiszen a klubok több játékosból tudnak válogatni, mint eddig. Egyetlen megoldatlan feladatot látunk, hogy a külföldiek helyett inkább a magyar fiatalok találják meg a helyüket, a számításukat, és tudjanak fejlődni. Szerintem ezzel nyitott kapukat döngetünk, mert úgy tudjuk, a szövetségben már tervezik ennek a megoldását.

Sport Zoltán

A magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő szakértőnk

– Már hónapokkal ezelőtt megvolt a kotta, hogy a bajnokok hova kerülnek, a második helyezettek és a többiek kivel játszanak, és így tovább… Az átszervezésnek bizonyos részei azért nem tetszenek, mert nincs az UEFA-ban még egy olyan ország, ahol a bajnokcsapatnak osztályozót kell játszania a feljutásért, a második pedig extrém esetben kieshet az osztályából. Ez annyira észvesztően rossz döntés, hogy tragédia. Ilyen a világon nincs.

Ami az élvonalat illeti, hiába van több pénz a labdarúgásban, hiába áramlanak a sportágba elsősorban a TAO-pénzek, több csapat még mindig vergődik. Ezt, valamint a nézőszámot és az infrastrukturális hátteret látva biztos vagyok benne, hogy az első osztály nem bír el 16 csapatot. Ennek a módosításáról még nincs döntés, de törekvések már láthatóak.

Az NB II elmúlt idényét láttam, követtem. Elfogadhatatlan a 32 csapatos mezőny, egyszerűen nem állja meg a helyét. Nincs Magyarországon 32 olyan klub, amely anyagilag, infrastrukturálisan és szakmai háttérrel is másodosztályú szinten van körülvéve. Csapatok szűnnek meg, és a Vác csak egy példa, sokszor lehet hasonló problémákról hallani. Száz, meg kétszáz nézőt érdeklő csapatokra egyszerűen nincs szükség.

Hirtelen jött minden, ezzel agyonvertek számos klubot, ebben van némi kivetnivaló. Ennek ellenére azért találom jónak az átszervezést, mert végül azok kerülnek oda, akiknek ott a helyük. Anyagi bázist, infrastruktúrát, és minden egyebet tekintve kicsit közelebb kerülünk ahhoz, ami a nyugati országokban van. Ha közelíteni akarunk Európa felé, akkor ez a jó megoldás. Több nézőt várok és jobb színvonalat. Az biztos, hogy a jobb játékosok nagyon ki fognak várni, hogy az NB I alsó régiójába tudjanak igazolni, és mivel ez nem jöhet össze mindenkinek, nagy harc lesz a legjobb NB II-es helyekért is. Minden osztály erősödik, nagy lesz a piac és a kivárás, őrült menetet várok az igazolásokban is.

Rengeteg játékos felszabadul, és senki nem akarja majd lejjebb adni az NB III-nál. Ha azt mondod: osztrák negyedik liga, akkor tökéletes körülményekre, kiváló pályákra, nívós anyagi háttérre gondolsz. Ha azt mondod: magyar negyedik liga, akkor találkozol egy sertéssel vagy egy kacsával, kikerülöd, köszönsz neki, elnézést kérsz, hogy zavarsz, felmész a pályára, és a sérülésveszélytől rettegve körülnézel, hogy itt fogunk játszani? Zongorázni lehet az osztrák és a magyar alsóbb osztályok közti különbséget…

Olvasói sztorik