NB II

NB II: jönnek az osztályozók

Ki juthat fel akár győzelem nélkül a második vonalba, és mely csapatnak nincs esélyük a továbblépésre?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton 17 órakor kezdődnek az NB II-es osztályozók. Mint ismert, az egycsoportossá váló második liga, valamint a harmadik vonal átszervezése miatt az NB II hatodik-nyolcadik helyezettjei osztályozóra kényszerülnek az NB III-as bajnokok ellen. A párharcok oda-visszavágós rendszerben zajlanak. A feljutók és a kiesők kiléte azonban nem feltétlenül a két mérkőzés alapján dől el, hiszen például az első osztálytól búcsúzó Egri FC, és a licenc nélküli Dorog megkavarhatja a végső mezőnyt. Előzetesünkben górcső alá vesszük a párharcok résztvevőit, illetve megnézzük azt is, hogy az MLSZ szabályzata alapján hogyan is alakulhat a másodosztály mezőnye.

Soroksár SC – Restart-Ceglédi VSE

Talán a hat párharc egyik legizgalmasabbja várható. A Soroksár szoros csatában nyerte meg az NB III Alföld-csoportját a Monor előtt. Összesen 52 pontot gyűjtött a szezon során, míg legnagyobb riválisa csupán két ponttal maradt le tőle. NB I-es rutinnal rendelkező játékosok alkotják a csapat magját, mint például a kapus Tarczy Pál, vagy Pandur Péter, ifj. Nyilas Elek, Kincses Péter, Márkus Tibor és Bölcsföldi Viktor is, nem beszélve a hosszú évekig a Bundesligában is bizonyító Lisztes Krisztiánról. A Cegléd a szezon második felére alaposan visszacsúszott a tabellán, sokáig a legjobb tízbe sem fért be az NB II Keleti-csoportjában. Végül kilencedik lett, és mivel előtte a Ferencváros tartalékcsapata végzett, harcba szállhat a másodosztályért.

Fortress Felsőtárkány – Szolnoki MÁV FC

Szintén szoros bajnoki hajrában végzett az élen a Felsőtárkány. A Heves megyei együttes az FC Hatvant és a REAC-ot utasította maga mögé a Mátra-csoportban. A csapat 57 egységgel zárta a 26 fordulóból álló pontvadászatot. Ismerős neveket a tárkányi keretben is találhatunk: a csapatot erősíti a korábban Diósgyőrben és Mezőkövesden is futballozó Elek Norbert, illetve a téli szünetben az egri Romhányi Tamás is csatlakozott a csapathoz. Nem lesz könnyű dolga azonban az együttesnek, hiszen az ellenfél a nagyon jó formában lévő, Kis Károly vezetésével a sírból visszakapaszkodó Szolnok. Az élvonalbeli játékosokkal megerősített Tisza-partiak a Keleti-csoport utolsó helyéről indulva éppen csak lemaradtak a biztos bennmaradást érő ötödik helyről. Nem titkolt céljuk, hogy jövőre merészebb álmokért szálljanak harcba, ehhez pedig az első állomás a Felsőtárkány elleni osztályozó.

Várda SE – Szeged 2011

Gálhidi György csapata ellen mérkőzik a Tisza-csoport győztese. A kisvárdai együttes 26 mérkőzéséből 63 pontot gyűjtött, ami azt jelenti, hogy az osztályozó előtti teljesítményeket nézve a második legjobb mutatóval kvalifikálta magát a rájátszásra. NB I-es rutinnal rendelkező játékosok találhatóak az ő keretükben is, mint például Hegedűs Tibor, Oláh Dávid, vagy éppen Miskolczi László. A csapat házi gólkirálya Bagin Sándor 26 bajnokin 15 találattal büszkélkedhet, amivel az egyik legeredményesebb gólszerzőnek számít az osztályozó játékosai közül. A csapat a második legtöbb gólt szerezte a harmadik vonal bajnokait figyelembe véve, és a kapott gólokat tekintve is hasonlóan előkelő helyet foglal el. A tavasz második felében ébredt a Szeged csapata. A csongrádiak egészen a 23. fordulóig nem álltak osztályozós helyen, azonban a bajnoki hajrára megrázták magukat, és még a biztos bennmaradást érő ötödik pozícióra is jó eséllyel pályáztak. Végül azonban a hetedik hely jutott a gárdának, így jöhet a helyi sajtóban az év meccseként titulált összecsapás.

Duna FC Tatabánya – Budaörsi SC

Nagy hajrát vágott le az NB II Nyugati-csoportjában a Tatabánya. Bár jól indult az évad a szezon előtt még feljutási álmokat szövögető egyesületnél, nem sikerült az első ötbe kerülés az ősz végére. A tavaszi rajt gyengére sikerült, jött az edzőváltás, és bár utána is volt egy rövid megingása a csapatnak, végül megcsípte a hatodik helyet. Az ellenfél a szintén rutinos labdarúgókat foglalkoztató Budaörs lesz. Az NB III Duna-csoportját megnyerő együttesben rúgja a gólokat a Haladás két korábbi játékosa, Lattenstein Norbert és Tüske Roland is, de Németh Viktor kapus neve is ismerősen csenghet a honi labdarúgást szeretőknek. Vele kapcsolatban külön érdekesség, hogy a tavaszi időszakban volt egy rendkívül hosszú góltalan időszaka.

Dorogi FC – Szigetszentmiklósi TK-Erima

Érdekes helyzetben van a Dorog csapata. Bár a nagy esélyes Balatonfüred előtt megnyerte a Bakony-csoportot, nem rendelkezik NB II-es licenccel, így győzelme esetén sem juthat fel a második vonalba. A Szigetszentmiklósnak viszont győznie kell a másodosztályban maradásért, hiszen rangsorolással nincs esélye bennmaradni. Az alacsonyabb osztályú csapatnak tehát gyakorlatilag tét nélküli a párharc, míg az SzTK továbbra is az életéért küzd.

Dunaújváros PASE – SVSE-GYSEV-Goldschmidt

Igazi csemege lehet a szebb napokat látott Dunaújváros és a Sopron párharca. Mindkét csapat rutinos, első osztályt is megjárt játékosokkal rendelkezik. Hazai oldalról kiemelhető Sitku Illés és Godslove játéka, ketten együtt összesen 35 gólt szereztek a bajnokság során. A csapat egészen az utolsó előtti fordulóig üldözte a Dráva-csoportban a Szekszárdot, és csak két fordulóval a vége előtt tudta átvenni a vezetést, amit meg is őrzött a végéig. Összesen 66 pontig jutott az együttes, ami a legjobb mutatót jelenti a harmadosztályú bajnokok közül, így ha alulmarad mostani ellenfelével szemben, akkor is minden esélye megvan, hogy az NB II-ben induljon jövőre. Sopronban nem titkolt cél, hogy rövid időn belül újra NB I-es csapatot szeretnének látni a vezetők. Majdnem veretlen tavaszt produkált a gárda, de a pocsék ősz miatt a legjobb ötbe nem sikerült bekerülnie, így maradt az osztályozó…

Ki juthat fel?

Az MLSZ az alábbi tájékoztatót tette közzé honlapján:

Az osztályozómérkőzéseket követően, amennyiben az NB II-ben 16-nál kevesebb csapata van és az MLSZ elnöksége a bajnoki létszám feltöltését megszavazza, a feltöltés sorrendje a hatályos versenyszabályzat 27.§-ában foglaltakra tekintettel az alábbi:

A. az osztályozómérkőzéseken vesztes NB III-as csapatok közül a legjobb százalékos eredménnyel rendelkező csapat (az alapbajnokságban és az osztályozón elért eredménye összesítésre kerül);

Mint már írtuk, mivel az élvonalból búcsúzó Egri FC nem kapott másodosztályú licencet, ezért helyét az egyik párharcban vesztes harmadosztályú csapattal tölthetik fel. A százalékos eredmény minden bizonnyal a megszerzett/megszerezhető pontok arányát jelenti. A bajnokságok eredményei alapján így néz ki az osztályozó előtti sorrend:

H Csapat Licenc Bajnoki Pont % Rúgott Kapott
1. Dunaújváros PASE Igen 26 66 84,62% 86 12
2. Várda Sport Egyesület Igen 26 63 80,77% 77 15
3. Dorogi FC Nem 26 58 74,36% 57 21
4. FORTRESS Felsőtárkány Igen 26 57 73,08% 55 24
5. Budaörs Igen 28 61 72,62% 54 22
6. Soroksár SC Igen 26 52 66,67% 44 20

Vagyis a Dunaújváros veresége esetén is könnyen feljuthat, amennyiben a Kisvárda nem éri utol a következő két mérkőzés során (ehhez két nagyarányú vereségre lenne szüksége a DPASE-nak, míg a Várda egy győzelem és egy vereség útján kerülhetne olyan helyzetbe, hogy számít a hozott eredménye, amennyiben nem a győzelmek száma rangsorol holtverseny esetén). Ha a Dunaújváros legyőzné a Sopront, akkor viszont a következő legjobb NB III-as vesztesé lenne a kiadó hely, és így tovább. Tehát egy vesztes harmadosztályú csapat indulási jogot kaphat a magasabb ligában.

Érdekes lehet a helyzet akkor is, ha a Dorog felülmúlná a Szigetszentmiklóst. Ekkor ugyanis az Eger mellett az ő helye is lyukas maradna a bajnokságban. Ekkor az egyik hely a legjobb vesztes NB III-as csapaté lenne, míg a másik a legjobb másodosztályú vesztest illetné meg:

B. az osztályozómérkőzéseken vesztes NB II-es csapatok közül a legjobb százalékos eredménnyel rendelkező csapat (az alapbajnokságban és az osztályozón elért eredménye összesítésre kerül);

Ebben az esetben viszont a Tatabányának lehet leginkább mindegy a pályán elért eredmény:

H Csapat Licenc Bajnoki Pont % Rúgott Kapott
1. Duna FC Tatabánya Igen 30 50 55,56% 46 32
2. Szolnoki MÁV FC Igen 30 48 53,33% 54 41
3. SVSE-GYSEV Goldschmidt Igen 30 46 51,11% 45 39
4. SZTK-ERIMA Igen 30 46 51,11% 50 43
5. Szeged 2011 Igen 30 42 46,67% 43 41
6. Restart-Ceglédi VSE Igen 30 41 45,56% 50 47
Olvasói sztorik