NB II

NB II: nagy harc dúl a bennmaradásért

Hétvégén kiderül, ki maradhat, ki esik ki a második vonalból, és ki játszhat osztályozót.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem csak az OTP Bank Liga, hanem a másodosztály is az utolsó fordulójához érkezett. Az NB II 29. köre (mivel a harmincadikat május elsejére hozta előre a szövetség) már csak keleten dönt a bajnoki címről, azonban izgalmak még így is maradtak, hiszen a biztos bennmaradást érő, illetve az osztályozós helyekért még több csapat is versenyben van.

Előzetesünkben megnézzük, hogyan teljesítettek a csapatok ebben a szezonban, illetve azt is, vajon kinek van még esélye az automatikus bennmaradásra, vagy éppen az osztályozós hely elcsípésére.

Nyugati-csoport

A legfontosabb kérdés, a bajnoki cím sorsa már fordulókkal ezelőtt eldőlt. A bajnok Puskás Akadémia a negyedik körben állt újra az élre, és azóta az előnyét folyamatosan növelve, biztosan nyerte meg a csoportot. Végig nagyon magabiztosak voltak a felcsútiak, legrosszabb helyezésük egy negyedik hely volt még az első fordulóban, a többi játéknapon mindig a dobogón tanyáztak.

Puskás Akadémia (jelenlegi helyezés: 1., legjobb helyezése a szezon során: 1., legrosszabb helyezése: 4.)

A második hely is eldőlni látszik, hiszen a szezonban végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Kozármisleny már csak akkor bukhatja el az ezüstérmet, ha kikap Veszprémben, a Gyirmót pedig idegenben, jelentős gólkülönbséggel győzi le a Tatabányát. A baranyaiak teljesítményére sem lehet panasz, csupán két fordulót töltöttek a dobogóról letaszítva.

Kozármisleny SE (jelenlegi: 2., legjobb: 2., legrosszabb: 8.)

A harmadik Gyirmótnak tehát még a győzelem sem biztos, hogy elég lesz az előrelépéshez, de vereség esetén sem kell bánkódniuk, hiszen már nem csúszhatnak vissza a tabellán. A győri csapat is az érmes helyek közelében ólálkodott a szezon során, az őszi szezonban hol lecsúszott, hol visszakapaszkodott a dobogóra, a tavasz második felében viszont biztosította minimum a bronzérmet.

Gyirmót FC (jelenlegi: 3., legjobb: 1., legrosszabb: 6.)

Biztonságban van a Zalaegerszeg is. Noha a szezon nem úgy indult az NB I-ből kieső együttesnek, ahogy arra előzetesen számítani lehetett, végül nagy hajrával felkapaszkodott a dobogósok mögé. Már nem léphet előre a tabellán, vereség esetén viszont még egy helyet ronthat. Mivel az első öt csapat marad bent osztályozó nélkül, így mindenképpen biztonságban van a ZTE. Ha azt vesszük, hogy ősszel még a 13. helyen is álltak, mindenképpen nagy javulást mutattak a zalaiak.

ZTE FC (jelenlegi: 4., legjobb: 4., legrosszabb 13.)

Az ötödik helyért nagy csata várható

Még nem dőlhet hátra az Ajka. Noha az egész szezont a mezőny első harmadában – sőt az első húsz forduló jelentős részét a dobogón – töltötte az együttes, tavasszal kissé megtorpant, így még nem biztosította másodosztályú tagságát. Jó ómen lehet, hogy várhatóan egy nagyon tartalékos Győr II ellen kell pályára lépnie az utolsó fordulóban, és ha sikerül nyernie, akkor meglesz a bennmaradás is. Döntetlen esetén már számolgatni kell, hiszen a Tatabánya és a Sopron is szorosan követi az ajkaiakat a tabellán. Ha csak ikszelnek, a másik két rivális pedig nyer, akkor visszacsúszhatnak a hetedik helyre. Természetesen vereség esetén is hasonló helyzet, sőt ekkor a Tatabányának egy döntetlen is elég lenne az előzéshez, ami szintén osztályozót jelentene a bakonyiaknak.

FC Ajka (jelenlegi: 5., legjobb: 2., legrosszabb: 11.)

Győzelem esetén tehát még élnek a Tatabánya reményei, ami döntetlen eredménynél is felcsillan halványan. Viszont figyelnie kell az üldöző Sopronra, hiszen hiába kapna ki az Ajka, és játszana döntetlent a Tatabánya, ebben az esetben az SVSE egy győzelemmel mindkettejüket megelőzné. A Tatabánya a középmezőnyből küzdötte fel magát a bennmaradó helyekig (sokáig a 8-10. helyeken állt), de lehet, hogy későn kezdte meg a hajrát.

Duna FC Tatabánya (jelenlegi: 6., legjobb: 4., legrosszabb 11.)

Hasonló a helyzet a Sopronnal. Nem kezdte jól a szezont a csapat, és be is állt a 11. helyre, amelyet kilenc fordulón keresztül birtokolt. A huszadik kör környékén kezdődött meg a nagy hajrá, lehet, hogy ott is későn, így az SVSE is lemaradhat a biztos bennmaradást érő helyről. Ahogy írtuk, ki kell kapnia az Ajkának, és nem szabad nyernie a Tatabányának ahhoz, hogy biztos induló legyen jövőre a soproni együttes. Az osztályozós hely viszont már megvan, veresége esetén is csak egy pozíciót ronthat.

SVSE-GYSEV-Goldschmidt (jelenlegi 7., legjobb: 1., legrosszabb: 11.)

Egy győzelem biztosan, egy döntetlen nagy valószínűséggel osztályozót jelenthet a Szigetszentmiklósnak. Gyengén indult a szezon, a tízedik hely környékén szerepelt, aztán a tavasz elején összeszedte magát, és úgy tűnt, kiharcolja a biztos bennmaradást a csapat. Sokáig az ötödik helyet birtokolta Zoran Kuntics együttese, azonban a huszadik forduló után ismét visszaesett a teljesítménye, így most az osztályozó megtartásáért száll harcba. A Csákvár jelentheti a legnagyobb veszélyt. Két ponttal vannak lemaradva, így ha nyernek az utolsó fordulóban a Fejér megyeiek, és kikap a Szigetszentmiklós, oda a másodosztály, míg döntetlen esetén egy nagyarányú csákvári siker szintén kiesést jelenthet.

SZTK-Erima (jelenlegi 8., legjobb: 5., legrosszabb: 14.)

Ahogy írtuk tehát, csak a győzelemben bízhat a Csákvár. Bognár György együttese rendre a nyolcadik-kilencedik helyek környékén töltötte a szezont, idei legjobb helyezése is csak egy hetedik hely volt. Az osztályozóhoz nyerni kell, és még ekkor sem biztos az előrelépés. Bár a csapatot a Haladás tartalékai még megelőzhetik, az osztályozó nem függ a szombathelyiektől, hiszen élvonalbeli csapatok tartalékai nem szerepelhetnek a következő szezontól a második vonalban. Ne feledjük azt sem, hogy licenc hiányában a Csákvár számára tulajdonképpen mindegy, hol végez most, hiszen az NB II-ben jövőre így sem, úgy sem indulhat.

Aqvital-Publo Csákvári TK (jelenlegi 9., legjobb: 7., legrosszabb 13.)

Akik már búcsúztak

A Haladás II akár még a Szigetszentmiklóst is befoghatja, de mint arról már szó volt, a tartalékok mindenképpen búcsúznak a második vonaltól. A szombathelyi fiatalok egyébként nem vallottak szégyent az idei szezonban: sokáig a középmezőny elején tanyáztak. Volt, hogy a negyedik helyig jöttek fel, és csak a szezon végére csúsztak vissza a tízedik pozícióba.

Szombathelyi Haladás II (jelenlegi: 10., legjobb: 4., legrosszabb: 10.)

A Veszprém és a BKV Előre sem mozdul már el jelenlegi helyéről. A bakonyi csapat kibérelte magának a 10-11. hely környékét, és ezt meg is tartja a szezon végére. A fővárosi közlekedésiek sokáig az utolsó helyeken kullogtak a mezőny után, de tavaszra összeszedték magukat, és jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményüknek köszönhetően jó előjelekkel készülhetnek az NB III-ra.

Veszprém FC(jelenlegi: 11., legjobb 3., legrosszabb: 12.)

BKV Előre SC (jelenlegi: 12., legjobb: 11., legrosszabb: 16.)

A Kaposvár II, a Győr II, a Baja és a Paks II csapataival zárul a tabella az utolsó forduló előtt. Előbbi kettő között dől el a 13-14. helyek sorsa, míg utóbbiak a két utolsó helyen osztoznak. A szezon szinte teljes egészét az utolsó négy hely valamelyikén töltötte ez a négyes, komoly előrelépést egyikük sem produkált a 29 forduló alatt.

Kaposvár II (jelenlegi: 13., legjobb: 8., legrosszabb: 14.)

Győr ETO FC II (jelenlegi: 14., legjobb: 7., legrosszabb: 16.)

Bajai LSE (jelenlegi: 15., legjobb: 14., legrosszabb: 16.)

MVM-Paks II (jelenlegi: 16., legjobb: 11., legrosszabb: 16.)

Keleti-csoport

Elrontotta az előző fordulót a Mezőkövesd. Bár már egy döntetlennel is biztosíthatta volna bajnoki címét, a Ceglédtől meglepő vereséget szenvedett, így nyílt maradt a bajnokság az utolsó körben. A tabella elején 55 ponttal továbbra is Véber György csapata áll, őket követi szintén 55 ponttal a Békéscsaba, valamint 52 ponttal a Vasas. Az angyalföldiek még beérhetik az éllovast, de ehhez nem csak a Mezőkövesd veresége, hanem egy nagyarányú győzelem is kellene, így alighanem kijelenthetjük, már csak matematikailag kérdés a bajnok kiléte. A borsodiak egyébként érdekes szezont futottak: nagyon bekezdtek az elején, aztán úgy tűnt, elfogyott a lendület, majd a bajnoki hajrára ismét átvették a vezetést a Vasas, Békéscsaba párostól. Bár voltak hullámvölgyek, egyáltalán nem lesz érdemtelen az elsőségük, amennyiben biztosítják azt az utolsó fordulóban.

Mezőkövesd Zsóry SE (jelenlegi: 1., legjobb: 1., legrosszabb: 5.)

A Békéscsaba már nem szólhat bele a bajnoki cím sorsába, hiába szerzett ugyanannyi pontot, mint az éllovas Mezőkövesd. Már nem lép pályára a viharsarki csapat az utolsó fordulóban, és mivel kevesebb győzelme van, mint a Mezőkövesdnek, semmiképpen nem előzheti meg a borsodi listavezetőt. Magának köszönhetik az elmaradt feljutást, hiszen sokáig magabiztosan vezették a csoportot. A tavasz viszont nem sikerült jól, így maradt a második-harmadik helyek valamelyike.

Békéscsabai Előre 1912 SE (jelenlegi: 2., legjobb: 1., legrosszabb: 5.)

A Vasasnak nyernie kell az utolsó körben, ráadásul nagyon, hogy esélye legyen az első helyre. Győzelme esetén biztos, hogy fellép a második pozícióba, viszont ha nem nyer, akkor marad harmadik. Bár rosszul indult a szezon Angyalföldön, a téli szünetre stabilizálódott a csapat. Ezért is volt meglepő, hogy a tulajdonos elköszönt Szapor Gábor vezetőedzőtől, és a tavaszi rajtra már Dirk Bergert ültette le a kispadra. A Vasas továbbra is az élmezőny tagja maradt, sőt a vezetést is átvette néhány forduló erejéig, azonban úgy tűnik, ez kevés volt a feljutáshoz.

Vasas (jelenlegi: 3., legjobb: 1., legrosszabb: 11.)

Osztályozó vagy biztos bennmaradás?

Nincs biztonságban a Balmazújváros. Híres Gábor játékosai előtt le a kalappal, hosszú ideje üldözik az élmezőnyt, és szinte folyamatosan maguk mögött tartanak olyan ellenfeleket, mint például a Nyíregyháza vagy éppen a Szeged. Győzelem esetén biztos a negyedik hely, döntetlennél viszont akár a Nyíregyháza és a Szolnok is megelőzheti őket. Vereségük esetén is hasonló lenne a helyzet, ekkor a Szparinak ráadásul már egy döntetlen is elég lenne az előzéshez; a Szolnoknak viszont továbbra is csak a győzelem elfogadható, hogy lelökje a biztos bennmaradást érő helyről a hajdúsági csapatot.

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő (jelenlegi: 4., legjobb: 2., legrosszabb: 14.)

Nyernie kell az ötödik Nyíregyházának. Győzelmével biztos bennmaradó, viszont egy botlást könnyen kihasználhat az egy ponttal lemaradó Szolnok. A nyírségiek szezonja rapszodikusra sikerült: gyenge kezdés után magukra találtak, aztán a téli erősítések után ismét visszaesett a teljesítményük. A Keleti-csoportban viszont ez a forma is elég lehet a biztos bennmaradáshoz, ehhez csupán nyerni kell az utolsó körben.

Nyíregyháza Spartacus FC (jelenlegi: 5., legjobb: 2., legrosszabb: 10.)

Kis Károly csodát tett Szolnokon. A télen kinevezett vezetőedzővel megtáltosodott a bajnokság őszi sereghajtója, és immár a biztos bennmaradásért küzd. Noha erre már viszonylag kevés esélye lesz a gárdának, hiszen a fentebb említett Balmazújváros és Nyíregyháza is előnyösebb helyzetben van, tavaszi formájukat tekintve elképzelhetetlen, hogy az osztályozón ne vívják ki a másodosztályú tagságot.

Szolnoki MÁV FC (jelenlegi: 6., legjobb: 6., legrosszabb: 15.)

Biztos osztályozósok

Osztályozót játszik a Szeged. Gálhidi György együttese már nem léphet előre a hetedik helyről, és bár két csapat is megelőzheti, mivel ezek közül az egyik a Ferencváros tartalék, az osztályozós helyet így sem bukhatja el. A Szeged is a tavasz második felében kapta össze magát, nagy hajrában lépett fel a tízedik hely környékéről, és most már csak a csongrádiakon múlik, hogy jövőre is a második vonalban szerepelnek-e.

Szeged 2011 (jelenlegi: 7., legjobb: 2., legrosszabb: 14.)

A Ferencváros fiataljai a középmezőny közepén végeznek idén. Az utolsó fordulóban akár még egy helyet javíthatnak is, de matematikailag még akár bukhatnak is hármat. A Lipcsei Péter vezette együttes az idény második felére rázódott össze, így elmozdult az alsó régiókból. A bennmaradás elmarad, hiszen tartalékcsapatról van szó.

Ferencvárosi TC II (jelenlegi: 8., legjobb: 6., legrosszabb: 15.)

Osztályozhat a Cegléd is, annak ellenére, hogy az együttes csak a kilencedik helyet foglalja el a tabellán. Előtte az automatikusan kieső Ferencváros II áll, így megvan az osztályozó. Az üldözőktől sem kell tartani, hiszen csak az Újpest FC B és a Honvéd-MFA foghatná be őket, azonban mivel szintén tartalékcsapatokról van szó, az osztályozót tekintve ők sem jöhetnek szóba. Hullámzóan teljesített a csapat ebben a szezonban, hol előre, hol hátra lépkedtek a tabellán, de a bennmaradásra így is megvan az esélyük.

Restart-Ceglédi VSE (jelenlegi: 9., legjobb: 2., legrosszabb: 13.)

Biztos kiesők

Búcsúznak a Honvéd, illetve az Újpest fiataljai is. Bár mindkét együttesnek meglehet az esélye a nyolcba kerülésre, ugyebár ez sem jelentene számukra bennmaradást. Két ellentétes csapatról van szó: míg a Honvéd a középmezőny elejéről csúszott vissza a tabella középső harmadának végére, addig az Újpest pont, hogy inkább alulról kapaszkodott felfelé a szezon során.

Újpest FC B (jelenlegi: 10., legjobb: 5., legrosszabb: 15.)

Bp. Honvéd-MFA (jelenlegi: 11., legjobb: 1., legrosszabb: 13.)

Hiába kezdte jól a szezont az Orosháza, és hiába tartotta életben sokáig bennmaradási esélyeit, végül biztosan búcsúzik a második vonaltól. Egészen a 25. fordulóig az első tízben szerepelt a csapat, sőt a 22. körig csak a legjobb hétben voltak megtalálhatók Major László fiai. A végére viszont elfogyott az erő, így a Vasas és a Kazincbarcika legyőzése ellenére elköszönnek a második vonaltól.

Orosháza FC (jelenlegi: 12., legjobb: 2., legrosszabb: 13.)

Csakúgy, mint az Orosháza, alsóbb osztályban folytatja a Putnok, a Kazincbarcika és a DVSC-DEAC is. A Putnoknak is volt jó periódusa a szezon során, a 4. és 15. forduló között rendre a legjobb tízben szerepelt. A Kazincbarcika is futott egy hasonló, ám jóval rövidebb szakaszt a 16. és 21. forduló között, de nem sikerült megtartania azt a formát. A DVSC-DEAC a tavaszi szezon harmadik fordulója óta bérli a csoport utolsó helyét.

Putnok VSE (jelenlegi: 13., legjobb: 5., legrosszabb: 14.)

Kazincbarcika SC (jelenlegi: 14., legjobb: 6., legrosszabb: 15.)

DVSC-DEAC (jelenlegi: 15., legjobb: 4., legrosszabb: 15.)

A Vác csapatát, mint arról már korábban is írtunk, kizárták tavasszal a második vonalból.

Olvasói sztorik