NB II

Értékeli a pozitív hozzáállást

Szapor Gábor a legrutinosabb játékost, és az angyalföldi fiatalokat is dicséri.

Kapcsolódó cikkek

NB II, Keleti-csoport, 10. forduló
Vasas SC – Szeged 2011 2-1 (1-1)
Illovszky-stadion, 1000 néző. Játékvezető: Fábián
Vasas: Szatmári Z. – Görgényi, Lucas (Luís André, 26.), Mehmedagics (Nikolov, 17.), Katona M. – Polényi, Thiago, Deyvison (Mundi, 71.), Kovács D. – Bobo, Szilágyi P. Edző: Szapor Gábor
Szeged: Belecsan – Laczkó J., Petrók, Toca, Sz. Markovics, Radnai – Kis R. (Varga B., 71.), Ulvicki, Farkas Z. (Kéri, 67.), Geiger (Lisztes, a szünetben) – Jovánczai. Edző: Tóth Bálint
Gólszerzők: Bobo (45.) Nikolov (tizenegyesből 90.), illetve Jovánczai (22.)
Kiállítva: Markovics (65.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Vasas hazai pályán 2-1-re nyert a Szeged ellen az NB II Keleti-csoportjának tízedik fordulójában.

Harcos, ám nem túl magas színvonalú mérkőzés volt ez, amelyen az utolsó pillanatig izgulniuk kellett az angyalföldi szurkolóknak, hiszen kedvenceik a kilencvenedik percben szerzett tizenegyes-góllal tartották otthon a három pontot. Az első félidő közepén a vendégek szereztek vezetést, nem utolsósorban azért, mert a Vasas leginkább saját magával volt elfoglalva, ugyanis a betegség miatt hiányzó Kárpáti Vitéz után, a meccs közben sérülés miatt kiesett a két belsővédő, Mehmedagics és Lucas is. A csereként még jobbhátvédnek beálló, ám hamar középsővédővé avanzsáló Nikolov Balázs jelenléte azonban egy idő után nyugalmat kölcsönzött a hazai csapatnak, amely a félidő utolsó percében egyenlíteni tudott.

A második félidőben úgy tűnt, hogy a szegediek számára az egy pont is elegendő, ennek megfelelően szinte kizárólag a Vasas rohamozott, főleg azután, hogy Markovicsot a játékvezető a 65. percben kiállította, sokadik sportszerűtlen belépője után. Innentől már csak az volt a kérdés, tud-e élni a húszperces emberelőnnyel a házigazda, amely kapujához szegezte a Szegedet, de sokáig nem jött az áttörés. A csapat azonban ment előre a végsőkig, és ennek végül a kilencvenedik percben meglett az eredménye: Szilágyit faultolták a tizenhatoson belül, Fábián játékvezető pedig büntetőt ítélt (a csongrádiak szerint jogtalanul). A sikeres végrehajtó Nikolov Balázs lett, aki így első bajnokiján rögtön fontos három ponthoz segítette új csapatát.

A Rangadó.hu érdeklődésére Szapor Gábor, a Vasas vezetőedzője elmesélte, miért a rutinos védő rúgta a büntetőt, és hangsúlyozta, az agilis angyalföldi fiatalok számára játéktudásban, hozzáállásban, szemléletben példakép lehet Nikolov Balázs, sok dolgot tudnak ellesni, tanulni tőle.

– A Szeged ellen megszületett az első győzelme Vasas-edzőként. A sors visszaadta, amit egy héttel korábban, Kazincbarcikán elvett?
– A sors adta és visszaadta dolgokban mindig kételkedem, mert ez futballpálya, ahol vannak ellenfelek is, és vagy mi tudunk jobban teljesíteni, vagy ők – vélekedett Szapor Gábor. – A kazincbarcikai mérkőzés döntetlen-körüli volt, de egy figyelmetlenség miatt kikaptunk. A Szeged elleni találkozó előtt az egyik fiatal védőnket, Kárpáti Vitézt egy magas lázzal járó vírusos megbetegedés ledöntötte a lábáról, aztán a huszonötödik percre kidőlt mindkét betonbiztos belsővédőnk, ezért teljesen át kellett szervezni a csapatot. Ez rányomta a bélyegét az első félidőre. A második felvonásban óriási szívvel, nagy elánnal és akaraterővel több százszázalékos helyzetet alakítottunk ki, és az utolsó percben egy tizenegyes-gól meghozta számunkra a győzelmet.

– Bár Nikolov Balázs a Vasas legrutinosabb, legidősebb játékosa, mégiscsak ez volt az első bajnoki meccs angyalföldi színekben. Miért ő rúgta a büntetőt?
– Egyrészt mindig megtörténik a tizenegyes-rúgó kijelölése a mérkőzés előtt. Másrészt ez a kilencvenedik percben történt, egy-egyes állásnál, Nikolov pedig egyből vállalta. Odament, megfogta a labdát, és letette a tizenegyes-pontra. Ezzel egyértelművé tette, hogy ő lövi, és nem is hibázta el. Nagyon szeretem az ilyen mentalitású játékosokat. Ez a mérkőzésrutin, és a több évtizedes pályafutás eredménye. Győztes típusú, jó mentalitású futballista, tetszett a játéka, ő volt a mezőny legjobbja. Mindig jó, ha egy csapaton belül megfelelő arányban vannak a fiatalok és az idősebbek. A mi fiataljainknak játéktudásban, hozzáállásban, szemléletben példakép Nikolov Balázs, sok dolgot tudnak ellesni, tanulni tőle.

– A mostani hiányzók, sérültek, betegek közül kire számíthat a következő mérkőzésen?
– Remélem, Kárpáti Vitéz a vírusos megbetegedés után rendben lesz a balmazújvárosi meccsre, de Lucas és Mehmedagics egyaránt combhajlítóizom-szakadást szenvedett, aminek a felépülési ideje több hét, esetleg hónap, tehát rájuk ősszel sajnos már nem számíthatok. Ismét fiatalokat fogok elővenni hiánypótlásként. Az elmúlt szűk két hét alatt azonban már megfigyeltem, hogy itt a Vasasnál a fiatalok nagyon agilisak, vágynak arra, hogy bemutatkozhassanak a felnőttek között, ez pedig olyan pozitív hozzáállás, amit értékelni kell.

– Ha ránézünk a tabellára, azt látjuk, hogy a szezon harmadánál a Vasas a hatodik helyen áll, mindössze négy pontra az első helytől…
– A vasárnapi mérkőzés eredménye is kedvezően alakult számunkra, hiszen a Honvéd-MFA nyerni tudott Mezőkövesden, ezáltal még szorosabbá, sűrűbbé vált az élmezőny. Minden fordulóban van meglepetés, váratlan eredmény, ez pedig állandó mozgásban tartja a tabellát. Számunkra a legfontosabb, hogy már az őszi szezon zárásakor biztosítsuk az öt közé kerülésünket, aztán majd meglátjuk, milyen erősítéseink lesznek a téli időszakban. Ha azok jól sikerülnek, elérhetjük a legfőbb célunkat is…

Ingyenes lesz a kupameccs

A Vasas bejutott a Magyar Kupa legjobb 32 együttese közé, és a következő mérkőzésen a szintén másodosztályú FC Ajka ellen játszik. Az október 31-én, szerdán 16 órától rendezendő kupacsapatát a klubvezetés döntése értelmében ingyenesen tekinthetik meg a szurkolók.

Olvasói sztorik