NB I

„Ez a hajó már a víz alatt volt”

Mészöly Géza büszke a szombathelyi játékosokra és a bennmaradásra, de az U20-válogatottnak is rossz érzések nélkül szurkol a vébén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Haladás szurkolói tulajdonképpen hálásak lehetnek az MLSZ illetékeseinek, akik a tavalyi, hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokság után kirúgták Mészöly Gézát. Ha nem küldik el az U19-es válogatottól, most Új-Zélandon lenne, és a csapatot vezetné a világbajnokságon. Akkor viszont nem ünnepelnék Szombathelyen, és nem lenne egy újabb sikeresen megoldott feladat az edzői pályáján. Számára ez tehát amolyan „egyik szemem sír, a másik nevet” helyzet, bár ő a Rangadó.hu kérdésére azt válaszolta, nincs benne sértettség a tavaly történtek miatt.

– Semmi sincs véletlenül, a sors akarta így – kezdte Mészöly Géza. – Büszke vagyok rá, hogy a válogatott tavaly végül kijutott az Európa-bajnokságról a világbajnokságra. Tudom, hogy többet szeretett volna mindenki tavaly az első két csoportmeccsen (az osztrákok és a portugálok komoly vereséget mértek a mieinkre, akik végül Izrael legyőzésével kvalifikálták magukat a vébére), de ettől még boldog vagyok és tudok örülni annak, hogy jól kezdtük a világbajnokságot Észak-Korea ellen. Gratulálok a srácoknak, akiknek meglehet a továbbjutás a csoportból. Semmiféle rossz érzés nincs bennem, ennek így kellett történnie. Letettem a névjegyemet velük is, nem magyarázkodni akarok, de voltak nehézségeim. A most mesterhármast szerző Mervó Bencét például Tarsoly Csaba akkor nem engedte el a válogatotthoz. Rúgtunk ötöst az én irányításom alatt is, igaz, felkészülési meccsen, nyertünk tornát is Skóciában. Nyilván az sem mindegy, mennyi játéklehetőséget kaptak azóta ezek a fiatalok, de nagyon örülök a jó kezdésnek.

A Haladást majdnem reménytelen helyzetben vette át, a legtöbben kiesőnek gondolták hetekkel ezelőtt a csapatot (a Rangadó.hu is, amikor tippelve „lejátszottuk” az utolsó néhány fordulót, a szombathelyi zöld-fehéreket hoztuk ki a Pápa mellett másik búcsúzónak). Őszintén szólva, a szezon legnagyobb részében látható káosz ismeretében nem lett volna meglepő, ha sokan úgy gondolják, Mészöly csak azért vállalta a feladatot, mert ennyire kellett a munka.

– Elfogadom, hogy ez így nézett ki kívülről – reagál a felvetésre a tréner. – Egy hosszabb egyeztetés után döntöttem el, hogy vállalom. Tudtam, hogy nagyon nehéz a helyzet. A csapat mögött álló konszern, a Swietelsky győzött meg, hogy oda kell mennem, mert van jövőkép. Ha erre azt kérdezik, hogy az NB II is benne volt-e a pakliban a jövőképet illetően, azt felelem, hogy igen. Tisztában voltam vele. De azt kértem a vezetőktől, ne beszéljünk egyelőre a jövőről, csak erre a négy meccsre koncentráljunk. Jólesett, hogy a vezetés hosszútávon számolt velem, akár a másodosztályban is. És láttam, látom azt a jövőképet a szombathelyi futballban, ami kívülről talán valóban nem látszik.

– Nagyon jó volt, hogy az öltözőben az első perctől éreztem a játékosok részéről, hogy partnerek. Ugyanezt elmondhatom a vezetőkről: Illés Béláról, akivel még együtt játszottam a válogatottban, vagy például a segítőmről, Jagodics Zoliról. Ismertem a játékoskeretet, képben voltam, ismerkedéssel nem kellett foglalkoznom. Összességében egy nagy csapatmunka volt ez, még a sérült játékosok is segítették a csapatot. Nagyon komoly feladat volt, büszke vagyok arra, hogy sikerült. Ez a hajó már a víz alatt volt. A karok még nyújtózkodtak kifelé, hogy kihúzzuk őket. A játékosok, például Halmosi Peti vagy Radó Andris vezetésével és jó teljesítményével végül kit tudtuk húzni a víz alól a hajót – teszi hozzá Mészöly.

Sokat kockáztatott – vetettük fel neki –, hiszen menesztett szövetségi edző mellé bukott NB I-es edző is lehetett volna, ha nem sikerül a bravúr. Mészöly Géza azonban nem foglalkozott ezzel.

– A munkában hiszek, ezért bíztam magamban és a csapatban. A futballban minden megtörténhet, ezért benne volt a pakliban, hogy elpazarolunk néhány évet akár a másodosztályban – de úgy láttam, Szombathelyen mindenképpen lehet dolgozni. Úgy voltam vele, ez alatt a négy forduló alatt kiderülhet, valóban így van-e, vagy csak mondják. Bizonyosodott, hogy így van, a játékosok és a vezetés is teljesítette, amit ígértek.

Ehhez mentálisan és szakmailag kellett előrelépni – mondja a csapatot benntartó edző. Aztán még hozzáteszi, a lelkiismerete akkor is tiszta lenne, ha nem sikerült volna elérni a célt, mert mindent megtettek. A kérdés innentől nyilván a folytatás, Mészöly szavai alapján egyértelműnek tűnik, hogy Szombathelyen dolgozna tovább. De az egyeztetés még hátravan a vezetőséggel. És az is kérdés persze, kik maradnak és kik távoznak a játékosok közül, Radó András például – miután a szezon végére nagyjából ismét épkézláb futballistára hasonlított – könnyen lehet, hogy megint kérőkre talál.

– Természetesen már a jövő foglalkoztat. Rendeznem kell a családommal is a dolgokat, hiszen eddig még nem volt rá példa, hogy több száz kilométerre dolgozzam tőlük. Meglátjuk, hogyan alakul. Nagyon jólesik, hogy a vezetés részéről egyértelműen megvan a szándék a folytatásra, tulajdonképpen nekem kell eldöntenem ezt a kérdést az említett szempontok alapján – mondja végül Mészöly Géza, nem nehéz megjósolni tehát, hogy a következő szezont is vele kezdi a Haladás. A szombathelyi futballbarátok reményei szerint egy sokkal nyugodtabb szezont. Bár a létszámcsökkentett mezőnyben nem lesz könnyű dolguk a vasiaknak…

Olvasói sztorik